Tips för friska tänder livet ut

  • 1.Tandtråd/byglar                                                                                                    De allra flesta är rätt duktiga på att borsta tänderna och gör det två gånger om dagen vilket håller de synliga delarna av tänderna rena. Problemen uppstår därför ofta mellan tänderna där vi slarvar med renhållningen. Jag använder "byglar" som Plackers och för mig har det varit ett mycket bättre sätt än vanlig tandtråd då det är nästan kul att använda. Att använda tandtråd/byglar dagligen minskar därför inte bara risken att drabbas av hål i tänderna det är också ett effektivt sätt att ta bort plack som annars kan orsaka inflammationer i tandköttet och leda till tandlossning, en sjukdom som drabbar varannan person över 50.
  • 2. Regelbundna tandläkarbesök.                                                                            Ett årligt besök hos både tandläkare och tandhygienist hjälper dig nämligen att hålla tänderna rena, även på ställen där du själv har svart att nå. Dessutom hjälper tandvården dig att upptäcka problemen i tid, innan du börjat lida av dem och innan de kräver dyra ingrepp. Att gå till tandläkaren kan alltså spara dig både pengar och lidande. Dessutom tycker jag att det är bra att få exakta tips som man inte tänker på, tex. att man borstar överallt. Jag själv missade innan att borsta högst upp på framtänderna i överkäken vid tandköttet resp. längst ner på framtänderna i underkäken. Tandläkaren sa bara till mig att jag missar där och att jag bara ska slappna av mer och dra ut tex. underläppen så jag kommer åt lätt.
  • 3. Ät rätt mat                                                                                                           Maten påverkar hela din hälsa och tänderna är såklart inget undantag. Socker är exempelvis favoritfödan för munnens bakterier och när de bryter ner sockret bildas en syra i munnen som skadar emaljen och orsakar hål i tänderna. Söta och sura drycker som läsk och juice är extra dåliga eftersom syran i själva drycken också fräter på tänderna. Att kombinera sur mat med exempelvis mjölkprodukter som innehåller kalcium hjälper till att neutraliserar de skadliga syrorna. Även vårt saliv neutraliserar syran och därför är det bra att äta mat som måste tuggas ordentligt eftersom det ökar salivproduktionen.
  • 4. Ät på rätt sätt                                                                                                       För att din saliv ska ha en chans att neutralisera syran som fräter hål i tänderna behöver den tid att arbeta. Därför bör man undvika att småäta eftersom det sätter igång syraproduktionen och inte ger munnen tid att återhämta sig. Att försöka äta regelbundet och bara vid tre tillfällen om dagen är därför bra för din tandhälsa. Man kan också tugga sockerfritt tuggummi efter måltiden för att hjälpa salivproduktionen och påskynda neutraliseringen av syror
  • 5. Sluta röka och snusa                                                                                           Snus och cigaretter påverkar din mun på ett flertal sätt. Det förstas många märker är att tänderna missfärgas och att andedräkten blir sämre. Dessutom har studier visat en tydlig koppling mellan tobak och cancer i munhålan. Både cigaretter och snus har dessutom en negativ inverkan på tandköttet. Rökare löper exempelvis tre till fem gånger så stor risk att drabbas av tandlossning.
  • 6. Börja ta ProVital-K2                                                                                             Jag har skrivit rätt mycket om vad ProVital-K2 gör för din hälsa, senast här om hjärthälsa men även då det nyss var uppmärksammat i expressen här.

                                                                                                                        *Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom. K2 styr kalciumet i kroppen till skelettet, från ställen där det inte behövs lika mycket. Till exempel från blodkärlen, som kan täppas igen av mättat fett och kalcium, just.

    *Ger starka tänder. Studier har visat att karies och andra tandproblem kan förebyggas om man äter K2.

                                                                                    

Vad är viktigt att tänka på om jag vill ha friska tänder? Anna Nordström, tandläkare, doktor i odontologi och expert på Netdoktors, ger sina bästa tips.

Vad är det absolut viktigaste jag kan göra för mina tänder?

– Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll och undvik att småäta mellan måltiderna. Vi har två viktiga tandsjukdomar tandlossning och karies. När det gäller att förebygga tandlossning är det tandborsten som är i fokus och när det gäller karies är själva fluoren i tandkrämen viktigast. I princip behöver man inte borsta tänderna för att undvika hål i dem, men för att hålla tandköttet friskt måste man borsta tänderna.

Hur borstar jag på rätt sätt?

– Se till att ha en bra tandborstnings- och tandkrämsteknik och tänk på siffran två. Borsta två gånger per dag, vinkla borsten snett ned mot tandköttet och gnugga med små rörelser. Lägg på två centimeter tandkräm på tandborsten, så att du täcker längden på borsten. Borsta i två minuter och ät inte på två timmar efteråt. Skölj inte bort tandkrämen med vatten, då kan tandkrämen ligga kvar i kinden och runt bakteriebeläggningarna, och ”läcka ut” fluor som läker skadorna. Har du mycket problem med hål i tänderna kan du borsta tänderna tre gånger om dagen eller skölja munnen med fluorlösning till exempel efter lunch. Nu finns det också tandkräm med lite högre fluorhalt att köpa.

Vad är bäst, en mjuk eller en hård borste?

– Man ska ha en mjuk borste som inte skadar tandköttet.

Hur bra är det med tandtråd?

– Tandtråd är viktigt för att rengöra mellan tänderna och hålla tandköttet friskt, men det är inget komplett skydd mot karies. Du bör använda tandtråd en gång om dagen, för att förebygga tandsten och inflammation i tandköttet. Jag tror att fler använder tandtråd sedan den kom på bygel. Tandtrådsbyglarna har gjort det lättare att använda tandtråd, eftersom man kan bita ned den mellan tänderna. Ibland blöder det när jag använder tandtråd.

Kan tandtråd skada tandköttet?

– Nej, du skadar normalt inte tandköttet. Om det börjar blöda när du använder tandtråd, är det en signal att du bör göra det oftare, för då har du en inflammation i tandköttet.

Varför får jag ilningar och kan jag bli av med det bara genom att borsta tänderna ordentligt?

– Ilningar kan bero på många saker, till exempel att man borstar för hårt så att tandköttet drar sig tillbaka och så att tandhalsarna blottas. Det kan också bero på att man ofta dricker sura drycker. Juicer, sportdryck, läsk och liknande luckrar upp emaljen lite grann och då kan det ila. Ilningar kan man också få efter att man har blekt tänderna. Om man går på med tandborsten direkt efter att man till exempel druckit en sur dryck är det lättare att få tandborstskador. Låt tanden återhämta sig först och borsta inte för hårt.

Du får ha en underbar helg nu och se till och njut av sommaren!

Jag får in en större leverans av ProVital-K2 och K2 Krill på tisdag ​ser det ut som. Skicka ett mail till mig på niclas@mryeah.com och beställ inför sommaren nu. Så skickar jag fakturan med burken/burkarna. 

Jag försöker inspirera dig till bättre hälsa så att du inte slutar tänka på detta. Det är så lätt att tiden bara går och man prövar något ett tag, men ryck upp dig nu och köp hem lite K2 och kör sedan lite 5:2 innan din semester börjar. Under semestern blir det ingen fasta för mig utan bara njuta. Men jag kommer alltid ta både ProVital-K2 och K2 Krill under semestern med och jag måste säga att jag har aldrig mått bättre!

Kramar

Niclas​

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.