djungelvrål

Några kanontips för bättre minne

Hej!

Hoppas allt är bra, idag tänker jag delge hur du kan förbättra ditt minne. Nu kanske du undrar varför bilden ovan är en påse djungelvrål, 😊 häng med här med öppet sinne...

1. Skapa kopplingar i hjärnan med bilder för att komma ihåg namn.
Om du kan föreställa dig och "se" en bild på en sak framför dig när du ser på personen samtidigt så blir det kopplingar i hjärnan som gör att du kommer ihåg namnet.

Tex. möter du någon som presenterar sig och säger att han heter George, så tänk då på den första saken du kommer på, tex. du kanske tänker djungel-george och tänker snabbt då på en påse djungelvrål och så "ser" du en sådan påse i hjärnan samtidigt (försök att se påsen så tydligt du kan) som du ser på personen och tänker han heter George...kopplingen är gjord. 

Då kommer du att komma ihåg George och se djungelvrålspåsen med 😊

Det kan vara vilken sak som helst som du kommer på, tex. om en heter Mats så kanske du tänker på ett tennisrack direkt och ser racket tydligt och så tittar du samtidigt på Mats, och så har kopplingen skapats och du minns Mats lättare framöver för när du ser honom "ser" du tennisracket och kommer på det...just det ja, Mats heter du.

2. Behöver du komma ihåg flera ord i en följd eller minnas enklare texter så kan du skapa en film inombords som gör det lättare att komma ihåg ord eller texter.
Tex. om du ska komma ihåg ett lösenord med olika ord så kan du ta hjälp av ditt hem, där du befinner dig mest.

Tex. om orden är: Kollegieblock, citron, ipad, fågel så gör du så här: Du visualiserar att du kommer in i köket och på köksön ligger kollegieblocket, du går vidare in i storarummet och i skålen där ligger en citron, du tar med dig citronen in i TV-rummet och där på bordet ligger Ipaden, sedan går du in på toaletten och där står en fågelbur med en fågel i däri.

Ja du fattar, kan vara jättemånga saker du kan komma ihåg på detta sätt...för tack vare det är i din hemmamiljö och du skapar en "film" om detta så kommer du lätt komma ihåg alla dessa ord i rätt ordning. Testa själv och utgå från ditt hem.

3. Du kan börja träna ditt minne från tidningsartiklar, om du tror att du har dåligt minne så sluta intala dig det, det kan lätt tränas upp, tex. Står det om en skjutning och där 2 personer flydde från platsen med elscooter jagandes av poliser så gör du en inre filmsnutt med flera bilder och sen kan du utifrån bilderna lättare berätta texten som stod i artikeln, du kommer ihåg mer av texten även om det som du inte hade "gjort" som bilder.

4. Reflektera vad som hände "idag". Om du varje kväll ägnar några minuter att tänka igenom händelser under dagen så kommer du minnas mycket mer, du kommer märka efter några kvällar att du minns saker lättare plus att minnena finns kvar längre. Testa!

Där har du en del saker du kan göra direkt för att få/träna dig till ett bättre minne, hoppas du gillade inlägget och ha en fin helg!


Kram
Niclas

PS: Träna upp ditt minne varje kväll genom att minnas tillbaka på händelser under dagen och detaljer. Gör du det under en vecka så kommer du märka att du börjar minnas mer och minnena består längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.