Rödbetor

Detta visste du nog inte om rödbetor

Hej!

Visste du att äta rödbetor ett par ggr i veckan är supernyttigt?

Det räcker med 2-3st rödbetor 2-3 ggr i veckan.

Forskning visar att...

Rödbetor kan ha en imponerande effekt på din kropp! Det har visats sig kunna förbättra fysiska och kognitiva prestationer. Och hålla hjärtat friskt. 

Rödbetor är innehållsrika på nitrater, och om vi äter nitrater i formen som de kommer i grönsaker såsom rödbetor så händer något anmärkningsvärt (alltså inte formen nitrater som finns i bacon, skinka och salami).

Nitraterna omvandlas i kroppen till kväveoxid som hjälper till att vidga blodkärlen och öka blodflödet till musklerna, organen och hjärnan.

Professor Andrew Jones of Applied Physiology at University of Exeter är intresserad av påverkan rödbetor har på uthållighetsträning och sportprestationer. I en av professor Jones studier så fick en grupp män mellan 19-38 år dricka rödbetsjuice eller "placebojuice" i 6 dagar. De växlade mellan dessa 2 juicer under de 6 dagarna.

De drack detta innan de skulle upp på ett tufft pass på en motionscykel och cykla på så länge de orkade. Det visade sig att de som intagit rödbetsjuicen innan passen kunde i snitt cykla 92 sekunder längre i tid än de som tagit placebon.

I en annan studie så frågade han en grupp tävlingsinriktade cyklister att utföra flera tidsprövningar på att cykla 16 km efter att de druckit rödbetsjuice.

Men det de inte visste var att vid ett tillfälle så hade man tagit bort nitraterna i rödbetsjuicen. Cyklisterna var i genomsnitt 45 sekunder snabbare när de hade druckit den vanliga rödbetsjuicen som hade naturligt sina nitrater däri. Om detta hade varit i tävling så hade det haft en stor betydelse.

Man upplever de största fördelarna med att inta rödbetsjuice innan man tränar intensivt säger professor Jones.

Och det är bäst att äta rödbetor ett par timmar före träningen och det har visat sig att man kan orka 16% längre i den hårda träningen gentemot de som inte intagit rödbetor säger han.

Studier visar att rödbetor kan förbättra reaktionstider för äldre aktiva. Och verkar ha potentialen att minska risken för stroke. Professor Jones förklarar att kvävoxiden som blir till i kroppen sen gör så att blodkärlen vidgas som tillåter mer blod till våra vävnader förklarar han.

Detta kan vara tillräckligt så att blodtrycket sänks så pass att det minskar risken för stroke.

Professor Jones säger att den optimala tiden för att äta rödbetor är 2-3h innan du åker och tränar/gymmet. För det tar lite tid för kroppen att processa "nitraterna". Han menar att lägg regelbundet till lite rödbetor i din kost, för då kan du hålla uppe nitratnivåerna bra.

När man blir äldre så minskas produktionen av kväveoxid i kroppen så det är en av anledningarna man får högre blodtryck när man är äldre och ett sätt är att få tillskott på kvävoxid är genom maten, säger han. Det enda är att när man äter rödbetor så kommer urinen sen bli rosa ;) Det kan ju vara bra att känna till så man inte blir rädd.

Det bästa är att köpa rödbetor "råa" i affären och för att behålla nitraterna så är det kanon att tillaga rödbetorna på en plåt i ugnen (40-50min, 200 grader med aluminiumfolie runt), perfekt om du tex. gör potatisklyftor i ugnen också. Då får du i dig mer än om du tex. skulle koka dem, för nitraterna kommer ut i vattnet då.

Du kan göra en smoothie med råa eller kokta rödbetor(med kokvattnet också då) med ett äpple däri och pressa i juice från en citron.

Ok, hoppas du gillade inlägget och ha en bra helg!😍💪❤️😊😂Kram
Niclas

PS: Det räcker med 2-3st rödbetor 2-3 ggr i veckan. Skiva gärna upp och lägg i aluminiumfolie och in i ugnen(200 grader) i 40-50 min beroende på ugn och placering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.