Balans

Denna balansövning kan ha livsförändrande effekt

Hej igen!

Hoppas allt är kanon. Idag tänker jag tipsa om hur du kan träna upp din balans.

För "fall" är den andra dödsorsaken i världen när det gäller olyckor. Trafikolyckor är nr.1

Att ha en bra balans är viktig för att minska risken att ramla. Balans är något som vi kanske tar för givet. Men det är som med muskelstyrka. Använder vi inte den så förlorar vi den med tiden.

Ok, hur kan vi då få en bättre balans?

Tänk dig när du ska borsta tänderna, är inte det ett perfekt tillfälle att samtidigt göra en balansövning. Eller när du kokar te eller kaffe.

När du börjar borsta tänderna så kan du ställa dig på ett ben under tiden.

Stå på det ena benet i ca. 30 sek innan du byter ben.
Gör detta i totalt 2 min varje gång du borstar tänderna.


Ibland kan du testa och blunda med, men var försiktigt så du inte ramlar😊.

Genom att du gör denna övning så tränar du upp och förbättrar din balans. Och med bättre balans så minskar man risken för skador och förbättrar sin hållning. Kanske kan detta t.o.m. förlänga livet då man kan undvika att ramla.


Dawn Skelton som är Professor of Aging and Health på Glasgow Caledonian University säger för att bibehålla en bra balans så gäller det att "vara uppe" på fötterna regelbundet. Många av oss sitter alldeles för mycket still på dagarna, kanske vid datorn, TV ´n eller med mobilen.

Men den goda nyheten är att du kan snabbt förbättra din balans. Detta kommer också ha en bra effekt på din "corestyrka" och koordination.

Balans involverar koordinationer mellan muskler i örat och i ögat så hur bra eller dålig din balans är... så är den en bra förutsägare hur väl du åldras menar hon.En studie som startades 1999 gjordes 3 enkla test på 2716 män och kvinnor. Alla var vid denna tid 53 år gamla. Testet inkluderade att man mätte greppstyrkan, hur snabbt de kunde ta sig sittandes upp till stående och hur lång tid de kunde stå på 1 ben och blunda samtidigt.

När forskarna efter 13 år kollade upp testdeltagarna igen så hade 177 personer dött (88st av cancer, 47st av hjärtsjukdom och 42st av andra orsaker).

När de kollade igenom sina data så fann de att testet som kunde förutse att nån skulle dö var testet med balansen,

alltså hur länge de kunde stå på ett ben och blunda.

De som hade gjort dåligt på det testet 13 år tidigare och bara klarat i några sekunder hade 3ggr större "chans/risk" att dö tidigare än de som kunde stå i 10 sekunder eller längre.Så varför är balans en så bra värdemätare för hälsa och åldrande?
Professor Skelton säger; en bra balans kräver att hjärnan integrerar information från många ställen i kroppen.

Och är det något problem så kan det vara något tecken på något som din kropp kämpar med att integrera och agera med all information. Om din hjärna inte gör ett bra jobb med balansen så kan det vara så att den inte gör bra i andra områden, såsom med hormoner och det kardiovaskulära systemet säger hon.


Om du vill testa detta test med att blunda och stå på ett ben så se till att ha en vän nära som kan ta tiden.

Börja med att ta av skorna.
Ha dina händer på höfterna och ställ dig på ett ben.
När du är redo så blundar du.

Du kommer märka hur snabbt det börjar att svaja. Testet är över så fort du behöver ändra position på foten som är i marken eller att du sätter ner den andra foten för att hindra att du ska ramla.

För att du ska få ett rättvist resultat, gör testet 3 ggr och räkna ut medelvärdet. Tex. är det 8 sek, 12 sek och 10 sek, så är det 10 sek som är din tid.

En kvinna som var 50 år kunde bara stå i några sekunder i detta test första gången, men efter träning att stå på ett ben och kolla på en punkt i väggen och sen träna på att blunda, kunde hon förbättra sin balans och det gick lättare med tiden.


Den normala tiden för olika åldersspann är:
Är du under 40 år så ska man kunna stå med ett ben och öppna ögon i 45sek och med slutna ögon i 15sek.

Ålder 40-49: öppna ögon i 42sek och med slutna ögon i 13sek.

Ålder 50-59: öppna ögon i 41sek och med slutna ögon i 8sek.

Ålder 60-69: öppna ögon i 32sek och med slutna ögon i 4sek.

Ålder 70-79: öppna ögon i 22sek och med slutna ögon i 3sek.

Har ingen siffror för äldre än så.

Du kan också förbättra din balans med yoga, stå på balansbräda, gå försiktigt baklänges eller stå på ett ben när du borstar tänderna som jag beskrivit ovan.

Att föra in det i din dagsrutin kan ha en livsförändrande effekt.

Då kommer du få en bättre "corestyrka", hållning och koordination. Du kommer också med större sannolikhet att gå lite mer upprätt som gör att du kanske ser yngre och gladare ut 😍💪.


Ok, hoppas att du gillade inlägget.❤️


Kram
Niclas

Tips: Bibehåll normal benstomme med ProVital-K2. Läs mer och beställ gärna här om du inte redan har gjort det :)
https://vitaminotek.com/kosttillskott/provital-k2-prenumeration

Inlägget är till för att inspirera och ge tips till dig för en bättre hälsa. Tipset är i samarbete med Vitaminotek AB som jag själv driver.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.