mörk choklad

Minska ditt sötsug med mörk choklad?

Hej igen,
Hoppas du hade en bra påsk!

Det bjöds på riktigt kanonväder och vi var ute mycket i solen och det blev en hel del gott.😊


Läste i tidningen att svenskarna i år beräknas äta i snitt 1.5kg godis per person under påsken. Låter riktigt mycket, så perfekt nu efter påsken att minska på det.😍💪

Ett sätt kan vara att så fort du blir sugen på godis så kan du ta 2 rutor mörk choklad istället, det kan stävja ditt sockersug och samtidigt vara nyttigt:


I mitt förra inlägg nämnde jag om att äpple innehåller flavonoider och det gör mörk choklad också. Mörk choklad är gjord av kakaobönor och det är dessa som innehåller flavonoider, det står ofta hur många procent kakao den mörka chokladen består av.

Desto mörkare choklad desto mer flavonoider innehåller vanligtvis chokladen. Om du gillar vit choklad så finns det tyvärr inga flavonoider i den och bara lite i vanlig mjölkchoklad.

Tillverkarna av vit choklad och mjölkchoklad har bearbetat bort kakaon som annars ger en bister smak, och tillsatt socker och mjölk för att det ska smaka gott. Men det är just det "bittra" som de tar bort som besitter hälsofördelar.

Professor Aedin Cassidy på Queen's University i Belfast är expert på choklad. Hon menar att studier som gjorts visar att mörk choklad kan förbättra blodtrycket, blodflöde, insulin och kolesterolvärden.
Man har sett i studier på ursprungsbefolkningen som bor i Panama att blodtrycket för dom inte ökar med åldern, som det vanligtvis gör.

De får i sig mycket osötat kakao dagligen som de dricker. De dricker upp till 5 koppar om dagen.

I en tysk studie visade det sig att mörk choklad faktiskt har en påverkan på blodtrycket, även om det är lite så sänktes blodtrycket. Det var 44 personer i medelåldern med högt blodtryck där man slumpvis delade upp personerna i 2 grupper, där ena gruppen fick äta 6g av mörk choklad (2 rutor) och den andra gruppen fick äta 6g av vit choklad, varje kväll i 18 veckor.

När 18 veckor hade passerat så var det endast de som hade ätit mörk choklad som hade förbättrat sitt blodtryck. De minskade frekvensen till hypertoni(onormalt högt blodtryck) i denna grupp från 86% till 68%.

Professor Cassidy tror att flavonoiderna i den mörka chokladen kan "mata" de bra bakterierna som lever i vår mage, och det verkar som att flavonoiderna kan komma ända in i våra större "inälvor" innan de metaboliseras och först där tar bakterier hand om det och blir till speciella föreningar som transporteras till hjärtat och hjärnan,
och det är just dessa föreningar som kan ge en skyddande effekt, som främjar blodflöde som hjälper lärande och minne. Professor Cassidy säger att man kan välja mörk choklad som har 50% ren kakao i sig.

För då slipper man den för bittra smaken som riktigt hög kakao-% har. Och man har inte för låg % där chokladen är för onyttig och "för" god. (Jag har alltid trott att man ska välja minst 70% kakaohalt😊)

Det finns den del som på sina jobb har tillgång till kakor och annat gott som lyckats ändra sina vanor med mörk choklad.

Så fort de har blivit sugna så har de tagit 2 rutor av mörk choklad istället för kakor på eftermiddagen tex.

Även om det ibland kan vara svårt att endast hålla sig till 2 chokladrutor så vänjer man sig och kan ändå hålla energin uppe på eftermiddagen förvånadsvis lätt fram till middagen sen efter jobbet.

20g av mörk choklad med 50% ren kakao innehåller 34ml av flavonoider,
20g av mjölkchoklad innehåller 14ml av flavonoider och
20g av vit choklad innehåller inga alls.

Hoppas du gillade inlägget och ha en fortsatt fin dag!❤️

Kram
Niclas

PS: Om du har "problem" med ditt sötsug så testa att äta 2 rutor mörk choklad varje eftermiddag, så ditt sötsug kan stävjas och ditt blodtryck kanske t.o.m. blir bättre.

Om du missade mitt 16:8-upplägg i höstas och vill få upp din energi så finns det i ett fysiskt häfte här att beställa: 
https://vitaminotek.com/bok/hittadinkraft

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.