Ett äpple om dagen

Detta kan minska dödligheten med 35% för de över 70 år.

Hej, hoppas allt är bra!

Så vad är det då jag "pratar" om, något som kan minska dödligheten med 35%?

Häng med här:

Ett äpple om dagen håller doktorn borta kanske du har hört?
Det finns faktiskt en hel del sanning i detta.

Dr Catherine Bondonno som är en näringsforskare vid Edith Cowan University i Australien säger att äpplen är fiberrika och innehåller också flavonoider. Hon har blivit intervjuad om detta och kolla gärna in det på Youtube här: OBS! Scrolla till 16:40 in, för det är då den intervjun startar.

Flavonoider från frukter kan öka produktionen av en molekyl som heter kväveoxid som reglerar blodtryck och som bibehåller blodkärlens hälsa. I ett äpple så finns det mest flavonoider precis under skalet så ät gärna äpple med skalet på. 😊

Att äta flavonoider naturligt som i ett äpple med fibrer ändrar på hur kroppen bryter ner och absorberar flavonoidernas föreningar säger Dr Cathrine. Hon menar att flavonoiderna kan först passera genom "mindre inälvor" och sen komma till de "större inälvorna", där hälsosamma bakterier hjälper till att omvandla flavonoider till fenolsyra som hjälper till att minska på inflammation och förbättra blodtrycket.

Så nytta med fibrer och flavonoiderna ihop i ett äpple!

I en stor studie som Dr Cathrine har varit involverad i, pågick i 15 år.

Alla (1400 kvinnor) som deltog var över 70 år vid starten.
De fann att alla som åt minst ett äpple om dagen hade 35% mindre sannolik att dö (kolla på filmen och lyssna på henne om detta) under den tiden studien pågick än de som inte åt äpplen.

Äpplen kan också bidra till att du bibehåller din vikt och har visat sig att sänka kolesterolet och minska risken för diabetes.

En studie i USA på medelålders kvinnor så fick de äta 75g torkade äpplen extra om dagen utöver sin vanliga kost, så sänkte de sitt ldl-kolesterol med 23% + att de faktiskt också gick ner 1.5kg.

Det går också bra att tillaga äpplen utan att dess bra saker försvinner.

Det är en fördel att äta äpple med skalet på som sagt.
Du kan tex. avsluta lunchen med ett äpple, för dels så är det gott efter en måltid och fräschar upp inne i munnen.

Du kan också ha äppelbitar i yoghurt vid frukosten eller ha lite kanel på bitarna och ha i gröt tex, ja som du föredrar helt enkelt.
Så gör det till en vana att äta ett äpple om dagen om du kan.😍💪❤️


Hoppas du gillade inlägget!

Kram
Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.