Mina tankar om GI, LCHF och 5:2

spidermax

 

Idag har jag varit på tippen flera vänder då jag slängde en massa rester av det gamla badrummet i källaren, medans min son Max har varit spiderman typ hela dagen:)

I detta inlägg vill jag delge er några av mina tankar om GI, LCHF och 5:2.

Jag kände mig fet förra sommaren. Jag hade gått upp till ca.83-85 kg och midjan växte under semestern. Jag visste att mitt kolesterol stigit alla gånger jag testat det på hälsotestet vi gör på mitt jobb vartannat år.

Den 11 September 2012 skulle vi ha ett nytt test så jag visste jag måste göra nåt åt saken.

Som tur är hade min fru börjat kolla på GI-metoden. Och med 5 veckor kvar till mitt test körde vi 100% GI tänk.

(GI = Glykemiskt Index, som är ett mått på hur snabbt kolhydrater i ett visst födomämne bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts det ner och ju lägre desto långsammare.)

Iallafall efter 5 veckor strikt GI utförande utan vitt bröd(grovt bröd istället), utan vit pasta(fullkorn istället) och utan socker/godis.

Och utan någon öl:) Ja det är sant. 5 veckor utan någon öl för mig. Jag drack bara totalt 2 glas vin på dessa veckor. Resultat blev att vi båda gick ner i vikt och mådde kanon av detta. Jag hittade mina värden från 2010-09-17 och 2012-09-11 :

jobbhälsotest 100917
2010-09-17 Hälsotest med jobbet

Kolesterolet hade alltid gått uppåt för mig under 7 år på mitt nuvarande jobb. Men efter en “vit månad” och GI tänk så kom förändringen och kolesterolet sjönk något för första gången.

2012-09-11
2012-09-11 Hälsotest med jobbet

 

Som ni ser lyckades jag komma ner bra i vikt till båda dessa tester. Men förr spelade jag alltid fotboll och gick aldrig upp onödiga kilon.

Så efter det sista hälsotestet 2012-09-11 slutade jag med GI i det stora hela och åt som “vanligt” igen utan att träna ihjäl mig:)

Sedan var det plötsligt Julafton 2012 och jag vägde över 83 kg igen!

Jag har folk i min närmaste närhet som kör LCHF med stor framgång och mår kanon av det. Med LCHF undviker man helst bröd, pasta, ris, potatis men äter gärna kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).

Så jag började snegla på det i 3 veckor. Men så fick jag influensan och smällde i mig en salt&blandat och fast i sockerträsket igen. Bara erkänna jag misslyckades med både GI och mitt lilla LCHF försök(kan inte ens kalla det som ett försök).

Jag hade helt enkelt inte den karaktären som krävdes för att få något av dessa två sätt bestående. Jag har absolut inget ont att säga om GI och LCHF utan tvärtom så har jag lärt mig massor av detta. Bara det att jag orkar inte tänka på det varje dag.

Sedan kom dokumentären på Vetenskapensvärld och jag kände direkt att detta låter ju för bra för att vara sant. Men sedan dess har jag gått ner till min matchvikt och kan behålla den lätt + att jag nu förbättrar min hälsa. (Framtida tester får utvisa detta).

En anledning till att jag gått ner till min matchvikt så fort är nog att både jag och min fru har lite av dessa 2 tänk (GI och LCHF) på de andra 5 dagarna.

5:2 gör att man får ett bättre “tänk” de vanliga dagarna och rätt ofta blir det för oss en “hybrid” av GI och LCHF.

Tex. De gånger vi äter pasta kör vi oftast fiberpasta eller fullkornsmakaroner. Men också tycker vi numera att en laxbit eller en köttbit med sallad och någon god sås är gott utan att ha pasta eller potatis till.

Men vi gör inte alltid såhär. Utan på lördagar köper vi färska frallor och ibland kan jag äta kebabpizza med en starköl till för det är fantastiskt gott:) Och på söndagsfilmen kan det slinka ner någon Polly eller annat.

Det jag vill ha sagt är att om det räcker med att låta cellerna vila i 2 dagar alá 5:2 och jag mår bra av detta och får bättre hälsovärden och kanske lever längre OCH kan njuta av all den goda maten som finns och ta någon öl ibland och lite godis då är det ju fantastiskt tycker jag! Flexibiliteten med 5:2 är också kanon då jag kan byta dag om jag vill.

Sedan en annan sak så blir kroppen kanske lite tåligare med om man äter av all kost som finns. Missförstå mig inte nu men om man är vegetarian och inte ätit kött på länge så mår man ju dåligt av att äta kött :) är nog en riktigt dålig jämförelse förresten ;)

Oavsett hur ni kör 5:2 så tycker jag det är ett bra tips att ha lite GI och LCHF tänk i er. Tex. känner du att du inte går ner nåt i vikt alls så ta bort sockret, minska eller ta bort den vita pastan. Och kanske välj fullkorn på Burger King nästa gång istället för det vita brödet.

Men inte alltid utan njut fullt ut också:)

Vad är eran syn på GI, LCHF med 5:2? Kommentera gärna nedan!

 

 

 

 

22 thoughts on “Mina tankar om GI, LCHF och 5:2”

 1. Har ungefär en liknande historia då det gäller att försöka gå ner i vikt. LCHF har jag aldrig provat då jag tycker den verkar rätt lik GI. Men har under mina perioder med GI gått ner men sen upp igen. Har ett “sockerberoende” som gör att jag som du, lätt fastnar i den kosten igen. Jag har även lätt att hitta nya metoder att gå ner i vikt ;). Nu provar jag 5:2 och det verkar funka bra. De övriga dagarna kör jag enligt viktväktarmetoden då jag behöver registrera allt jag tuggar i mig! Har gått ner fyra kilo på två veckor! Vet, lite fort, men lättare på sem att vara strikt! Motion är a och o! Ingifter och utgifter! Säger som Paolo Roberto, svett är fett som gråter!
  Tack Niclas för din inspiration, nu ska fettet få lida! Kram

  1. Hoppas detta kanske blir din långvariga variant då:) Härligt att det funkar för dig nu än så länge;)

   Ja motionen får man inte glömma!
   Haha fett som gråter den var bra:) Tack för påminnelsen om motion. Den fick jag definitivt igår med rensningen av kakel
   i källaren.
   Tack för orden och lycka till i fortsättningen!
   Kram

 2. För mig verkar det som att 5:2 passar perfekt. Har också provat GI och lite LCHF men det faller på att man alltid måste vakta sig och göra avkall på sånt man gillar. Varje dag. Mina tre veckor med 5:2 har funkat jättebra. Just tanken under en fastedag att imorgon får jag äta som vanligt igen bär mig genom dagen. Det känns väldigt enkelt. Känner också att jag mår bra trots hunger. Bra för mig att lära sig att det inte är farligt att vara hungrig. Jag har mer energi både under fastedagarna men även de vanliga ät-dagarna. Har också upptäckt att det är rätt skönt att inte fokusera på mat och därför vill jag ha fastedagarna enkla. En färdig meny som din är perfekt att köra och sen byta ut efter ett tag. Ser fram emot din höstmeny… och julmenyn ska ju bli intressant ;)
  GI tycker jag egentligen låter vettigt men jag har svårt att avstå den nybakade frukostfrallan från surdegsbageriet i kvarteret på lördag morgonen…
  Min filosofi är nu fasta i 2 dagar, äta nyttigt, typ GI, i 3 dagar och njuta i 2 (fredag och lördag). Känner på mig att detta är en rimlig målsättning som jag kan leva med i mer än de korta perioder jag testat andra “dieter” tidigare.
  Har på dessa tre veckor gått ner c:a 2,5 kilo. Men viktigare är att min inställning till mat förändrats, behöver inte tillfredsställa minsta hungerkänsla och att jag känner mig piggare.

  1. Kunde ha skrivit detta själv:)

   Ja, ny meny i höst och kanske en runt jul mellan julmaten;)

   Jag tror att 5:2 passar den vanlige svensken som inte orkar ha koll varje dag men
   vill förbättra hälsan. Men 5:2 passar perfekt även för dem som redan kör GI och LCHF.
   Verkar att många som kör ren LCHF även kör det ihop med 5:2 nu.

   Bra resultat du fått och att din inställning till mat har förbättras och att du är piggare! :)
   Tack för inlägget!

 3. Hej Niclas!
  Tack för ditt inlägg om dina värden i hälsokontrollen. Du bjuder verkligen på dig själv. Fantastiskt! Jag har förberett mig mentalt för 5:2 metoden i några veckor nu ( följt din blogg, tittat på olika filmsnuttar du lagt ut om 5:2 bl. a den som var i vetenskapens värld – tack! läst andra bloggar osv.) Så nu sitter jag här på min första halvfastedag och har ätit ett ägg, 50 gr blåbär och en kopp kaffe till frukost och är peppad “upp till tänderna”! Eftersom jag är en f.d. viktväktare är jag övertygad att detta klarar jag och 5:2 verkar vara en utmärkt metod för oss som vill tappa cm runt midjan….samtidigt är jag så fascinerad av vad denna metod kan påverka hjärnan sätt att återskapa nya celler. Wow! En utmärkt metod för hela vårt välbefinnande. Ser fram emot att få ta del av nya recept och inlägg från dig. Hälsningar Birgitta

  1. Hej Birgitta! Tack för dina fina ord:) Blir glad;)
   Ja du kommer klara detta lätt tror jag!
   Lycka till på din första dag och återkom gärna hur du upplevde din första tid.
   Jag blir så taggad av sådana här inlägg att jag verkligen får energi som ger mig inspiration
   att ta fram det absolut bästa för oss alla.
   Ha en go dag!
   Mvh
   Niclas

 4. Hej! Nu har jag testat 5:2 metoden i 2 veckor och man har gått ner 2 kg :-) Det jag har märkt är att man blir piggare. Maten smakar mycket bättre. Den värsta dagen var 2 faste dagen men nu märker man knappt av att man fastar Jag äter precis som vanligt dom andra dagarna med nybakt bröd m.m. Om man vill baka sitt eget bröd så rekommenderar jag boken Enklare Bröd. Det bästa med denna metod att det är bara 2 dagar i veckan man behöver engagera sig för att få till menyerna. Detta upplägg passar mig perfekt.

  1. Hej Anders!
   Grattis till resultatet:)
   Tack för bröd tipset!
   Upplägget är en stor styrka med 5:2 metoden för att det ska hålla på sikt.
   Bara fortsätta som du gör Anders och dela med dig hur det går i fortsättningen.
   Ha en härlig dag!
   Mvh
   Niclas

 5. Min åsikt angående LCHF, GI, 5:2 etc är egentligen att göra det som passa dig. Alla tre har sina för och nackdelar. Jag har hållit på med att plugga detta vida ämnet hälsa under lång tid nu och har stött på en hel del olika dieter. Det gemensamma för alla är att det alltid finns någon som mår superbra av det och andra som det inte alls funkar för. Mycket tror jag personligen handlar om vilken metabolisk typ man är av. Vissa fungerar bättre på en lchf-diet och andra på en mer gi-liknande diet och en tredje på en medelhavsdiet. Mycket tror jag beror på vilket ursprung man har.

  Jag personligen äter mer åt LCHF-hållet men undviker mjölkprodukter då jag inte fungerar särskilt bra på dem. Jag fastar också med jämna mellanrum och har gjort det i flera år med goda resultat. Innan jag började fasta åt jag 6 mål om dagen vilket gjorde att jag var konstant hungrig tillslut. Sen började jag fasta och kunde klara mig 40 timmar utan mat med god energi. Det hjälpte mig också att tänka klarare, det krävs en hel del av kroppen att smälta mat vilket kan göra att man kan få lså kallad brainfog.

  Men jag tror till 100% att alla bör fasta då och då så att matsmältningssystemet får en chans att vila och återhämta sig och resten av tiden äta efter sin metaboliska typ vare sig det är lchf eller medelhavsdiet. Givetvis också synda någon gång för det är nästan värre att stressa över mat och att alltid försöka äta perfekt än den stress något onyttigt kan skapa på kroppen.

  Detta är min åsikt utifrån egen erfarenhet.

  Bra blogg, fortsätt köra på!

  Johan

  http://www.halsasomlivsstil.se

  1. Hej Johan!

   Tack för din synvinkel på dessa 3 sätt av dig som har lång och stor egen erfarenhet!

   Verkar helt sunt tänk du har! Oavsett vilket sett man kör bör man fasta då.

   Och 5:2 sammanfattar allt rätt bra om man har insikten att välja den mat man mår bra av även de andra dagarna.

   Bra du tar upp den punkten om att alltid äta helt perfekt kontra synda lite då och då…….för en person som alltid tex ätit husmanskost känns det oftast som ett jättekliv att börja helt med LCHF eller GI. Börjar man med 5:2 först så är det en kanon start för att sedan kolla upp dessa 2 andra sätt och kombinera med 5:2 om man orkar:) , tror jag.

   Men vem vet för som du säger stressa över mat och tänka på det varje dag blir stressigt för de flesta och ej hållbart på sikt tror jag. Och kan man då köra något mittemellan de 5 dagarna man inte halvfastar så är detta nog det optimala tror jag för att de flesta människor ska må psykiskt bäst också:)

   Jag är som du jag vill inte döma någons sätt. Alla är vi olika och kommer vi bara igång att tänka mer hälsosamt kan det leda till att kunna hitta sitt eget sätt för att bli hälsosam. Och jag tror verkligen så starkt att 5:2 är ett så enkelt sätt att få en bättre hälsa snabbt just för att jag själv upplever det:)

   Tack för orden och ditt grymma inlägg!

   Mvh

   Niclas

   1. Skulle du kunna tänka dig att göra en gästpost på min blogg där du berättar lite om din resa med 5:2, lite vetenskap bakom det och hur du gick till väga? Tror det hade varit intressant för många av mina läsare att få inspiration från någon som lyckats så bra med 5:2. Jag bjuder givetvis gärna tillbaka med att skriva en gästpost hos dig också i så fall :)

    /Johan

    1. Hej Johan! Tack för erbjudandet men jag kör alltid mina egna inlägg här än så länge:) Vill ha det så;) Jag har semester nu och har inte riktigt tid just nu. Men jag är öppen för att göra en gästpost hos dig senare om du vill när jag lärt känna dig mer. Mvh Niclas

     1. Ja, det är ingen brådska. Tyckte mest att det kunde vara intressant för mina läsare. Men någon gång i framtiden då kanske. Ha en fortsatt trevlig semester!

      /Johan

 6. Ska köra min tredje halvfastedag nu och sist gick bättre än första dagen så jag hoppas att det blir bättre framöver. För mig har det INTE varit lättare än förväntat, jag har svårt att somna på kvällen och känner mig lite yr till och från vilket jag hoppas ska försvinna.
  Jag tänkte framöver att jag skulle testa att rensa kroppen 1-2 veckor, detoxa som det så fint heter. Att de resterande 5 dagarna med 5:2 så ska jag bara äta frukt, grönsaker och “lättare” protein. Så ren och lättsmält mat som möjligt. Och efter en sån period försöka äta mer grönsaker & protein och mindre kolhydrater de där 5 andra dagarna. Förutom att man måste unna sig lite nån dag i veckan.
  Tror du kroppen kommer avlida av denna chock? ;)

  1. Haha avlida vet jag inte;) De 2 första veckorna i sig kan ju vara tillräckligt tufft. Jag upplevde de första 2 veckorna som rätt jobbiga. Men jag lovar det blir riktigt enkelt sedan du kommit in i det och kroppen vant sig med 5:2! Jag tror du kommer fixa det galant men kanske ändå i början köra 5:2 i 3 veckor innan du börjar titta allt för mycket på de andra 5 dagarna. Men du kan alltid testa men då rekommenderar jag du avbryter halvfastedagen om du blir yr och kommer igen veckan efter. Som sagt första 2 veckorna upplever många som tuffa:) Lycka till!

   1. Jo jag tänkte testa 5:2 i tre veckor nu. Har ju semester så det är ändå smidigare att inleda nu. Sen efter det så är jag sugen på att kolla de andra dagarna. Återkommer om hur det gick :)

    1. Låter som ett perfekt upplägg. Ja va kul jag vill veta hur det gick sen!
     Min fru Sofia började som sagt för några veckor sedan nu under semestern och säger att det varit riktigt smidigt att börja just nu när hon är ledig, speciellt då hon har ett så rörligt jobb. Lycka till så hörs vi:)

 7. Idag är min andra dag, första gick jättebra och idag känns också helt ok :) känner mig lite såld faktiskt!

  Tack för all inspiration! Ser framemot fler heldagarsmenyer så att man kan varva lite tänker jag :)

  /Maria

  1. Hej Maria! Vad kul att det funkar:)
   Ja vi ska jobba fram fler menyer senare. Håller med att det blir roligare att varva lite menyer. Jag varit lite envis att bara skaffa en allra bästa meny men några till som är fantastiska inser jag nu bara kommer göra gott:) Kör på Maria så hörs vi! Mvh Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.