Livsstil fick till en rubrik, man kan inte riktigt veta vad media skriver som rubriker:)

livsstil
– Läs mer på livsstil –

Jag har blivit rätt mycket kontaktad av media och bjuder på mig själv. De hittar på lite egna rubriker och ibland innehåll men för det mesta stämmer allt. Jag nämnde för dem att jag testat andra dieter och om detta skrev de “I dieten fick man inte äta gluten och i en annan skulle man undvika mjölkprodukter” just det har jag inte sagt, men men de kan inte få allt rätt;)

Men denna fråga stämde:

Vad säger du om den kritik 5:2 får just nu att den är en inkörsport till ätstörningar?
– Är man en frisk, vuxen person utan en historik som inkluderar ätstörningar är det absolut ingen fara. Man äter ju mat de dagar som man halvfastar också. Jag förstår tankesättet hos de som ifrågasätter 5:2 och som kanske ser en koppling till ätstörningar. Men är man en sund vuxen människa som prövar dieten så förstår man efter att ha testat att det bara handlar om att äta mindre ett par dagar i veckan.

Jag tror det är riktigt bra att jag har skapat denna blogg. Då jag kan på ett bra sätt förklara hur man ska utöva 5:2-metoden. En del som kör igång och speciellt kvinnor då har emailat mig och frågat om de kan snabba på sin viktnedgång genom att köra fasta 3 gånger i veckan eller äta mindre än 500 kcal under halvfastedagarna.

Men till svar får ni alla som tips att inte ändra på upplägget utan kör 5:2 och ät era 500 kcal och inte mer eller mindre under halvfastedagarna. Och bry er inte om att räkna de vanliga dagarna utan ät ordentligt:).

En del kan tänka att 5:2 kanske inte är något för dem redan efter nån vecka. Men då har man endast halvfastat kanske 2 ggr och den första tiden som kan vara jobbig har inte passerat.

Belöningen kommer efter 2-3 veckor då man längre inte har något problem med hunger under halvfastedagen och allt bara går så mycket lättare.

Så mitt tips idag blir att hålla ut den första tiden om du precis börjat och ge 5:2 åtminstone 5 veckor innan du kan dra några slutsatser om detta är något för dig:)

Och har du ej startat och är osäker på hur du ska göra så står det en massa bra tips i min e-bok.

Ha en fortsatt fin kväll mina vänner!

11 thoughts on “Livsstil fick till en rubrik, man kan inte riktigt veta vad media skriver som rubriker:)”

 1. Hej! Jag har en fundering, jag har tränat gymträning i många år och kört 5:2 dieten nu ca ett halvår. Jag har tappat ca 10 kg men börjar fundera på om det verkligen är fett jag tappat, visst har jag tappat en del fett men jag tror tyvärr också det är en hel del muskler. Och när jag läst på olika forum och hemsidor så hittar jag inte något om att 5:2 skulle vara bra att använda som Deff-metod, vet att den i första hand är för välmående mm men jag vill använda den till att få bort fett. Och missförstå mig inte nu men jag tycker inte du heller ser speciellt hård ut om du förstår vad jag menar, tycker absolut du har gjort ett toppenjobb både med blogg och med dieten. Hoppas du förstår vad jag menar, undrar alltså om du har någon information om hur 5:2 dieten fungerar som en fettförbrännare och hur den passar med styrketräning. Mvh Peter

  1. Det är lugnt jag förstår din fråga:) Jag ska reda ut det här med träning under hösten och testa vad som kan funka bäst ihop med 5:2. Själv har jag inte tränat nåt direkt ännu utan varit lite fotbollsmatcher.
   Jo angående om 5:2 tar bort fett så är det ett rungande ja. Detta tog Michael Michael upp speciellt när jag träffade honom upp i Stockholm. Han mäter sin fettprocent regelbundet. Han har gått från 28% fett till 18% fett. Han sa också att det som sticker ut med 5:2 är att fettet, det farliga fettet inne i kroppen verkligen försvinner. Han sa också att det inte är mycket muskler alls som försvinner.

   Jag tror det allra bästa är att träna rätt och regelbundet och köra 5:2. Men jag själv har inte kommit igång ännu med träningen som jag önskat.

   Men återkommer med det under hösten/vintern. Jag vill bygga upp ett par kg i muskler och det ska bli spännande att se hur det går med det:)
   Så jag tror verkligen 5:2 och styrketräning de vanliga dagarna kan vara kanon.
   Michael Mosley håller precis på just nu och testar fram med olika grupper hur man på bästa sätt kan köra träning och 5:2. Det resultatet blir kul att se!
   Mvh Niclas

   1. Hej alla

    När det gäller fettförbränning ihop med träning kan jag försäkra er om att det fungerar. I alla fall för mig….

    När jag började med 5:2 vägde jag ca 80kg (181cm) och var relativt vältränad eftersom jag redan tränat en hel del gruppträning på gym. Dvs flera år med högintensivt Combat, stationsgympa och liknande. Har även sprungit en hel del.
    6 veckor senare vägde jag som lägst 72 kg och gick då över till 6:1 eftersom jag höll på att försvinna. Till saken hör att det inte var viktminskning jag var ute efter utan snarare de andra hälsoeffekterna.

    Det intressanta var att jag tappade mest över magen där jag inte egentligen trodde att det fanns så mycket att ta av. Nyinköpta brallor fladdrade som bara den. Dvs. ja, det tar ordentligt på det inre fettet. Nu tror jag att typen av träning spelar stor roll. Du bränner generellt mer fett om du kör träning med hög puls som jag gör.

    Nu ligger jag på 75-76 kg efter att kört 6:1 i 5 veckor och är nöjd med det.

    Måste även nämna en effekt som jag tror kommer från 5:2.

    Jag har under de sista 4 åren haft lågt Hb (blodvärde) och inte fått lämna blod på grund av det (gräns på 135). Har kollat detta hos läkare för 1,5 år sedan som rek. järntillskott (Blootsaft) vilket inte gav någon förbättring alls. Läkaren menade att det hade med ålder att göra och att man fick räkna med det vid min ålder (54 år i år).

    6 veckor efter jag börjad 5:2 testade jag på Blodcentralen och hade helt plötsligt 144 i Hb. När jag lämnade blod första gången förra veckan var det uppe i 149 vilket är mycket högre än jag någonsin varit tidigare. Eftersom den enda förändring är 5:2 ser jag ingen annan orsak till detta än 5:2 och det var precis resultat som detta jag hoppades på.

    Tack för ett bra jobb Niclas. Tror du kan inspirera många.

    1. Hej Per och wow coolt! Kul att höra, grattis!

     Precis detta jag är ute efter att nu börja träna lite mer och hålla mig som dig typ runt 75-76 med mer muskler än nu. Samma för mig att fettet runt magen försvunnit!

     Intressant med dina blodvärden minst sagt då du också har historik. Härligt att du går emot läkarens tro som han sa att “det får du räkna med vid din ålder”.
     Tänk om endast 5:2 kan förbättra blodvärden på detta sätt. För dig verkar det uppenbarligen så!

     Intressant framtid nu när fler och fler får resultat.

     Tack för dina ord Per och keep it up!

     Lycka till i forts.nu! Mvh Niclas

 2. Tack för snabbt svar! Ja, jag ska också lite mer aktivt hålla kolla på dieten nu, fettförbränning, vikter mm. Bra blogg!

 3. Hej Niclas,
  Jag började lite lätt i slutet av juni/början juli och det har väl gått lite segt ännu så länge. Men i somras kanske det blev lite för mycket av livets goda under de “vanliga” dagarna. Nu är jag inne i det och tycker att fastedagarna känns bra, ibland är jag lite hungrig, men det känns bra att “rensa” kroppen och man får mycket energi. Dina menyer är jättegoda, lax/mozzarella är en favorit och jag älskar gojibär!
  Men det går som sagt lite segt och jag vill gärna gå ner total 10 kg i slutänden, har endast gått ner lite drygt 2 kg nu!
  Kanske beror det på att jag tränar för lite, vad tror du?
  Tack för bra app och trevlig blogg!

  1. Hej Annette! 2 kg ner och du får de andra positiva hälsoefekterna…kanon ju :) Kör på bara, gör inget om det tar lite tid. Jag vet att jag gick ner när jag åt mindre på middagen, du kan alltså sno lite från middagen och äta mer på lunchen…det kan funka. Tack för orden och lycka till! Mvh Niclas

 4. Hej! Jag är inne på mina andra halvfastedag och jag är enormt nöjd efter endast 1 vecka. Kanske ingen stor viktskillnad men för mig har det gett en enorm effekt inombords. Det skrivs enheldel om ätstörningar och 5.2 livsstilen. Jag kommer själv från ett destruktivt beteende där jag inte har kunnat njuta fullt ut av maten utan att få ångest. Nu känner jag att på mina icke-fastedagar kan jag njuta av god mat utan ångest. Tidigare har jag varit rädd att blanda i avokado och nötter i salladen för att jag säkert skulle lägga på mig 5 kg. Det har tom. gått så långt att jag har tackat nej till tillställningar pga. min matångest. Nu struntar jag helt i detta. Äter nyttigt men med inslag av det mindre nyttiga och det har gjort mig såmycket gladare. Fastedagarna känns inte alls svåra att genomföra eftersom jag vet att imorgon får jag äta min goda frukost. Det känns till och med roligt att gå till gymmet och röra på mig varje dag. Denna livsstil ger mig en ny syn på livet och mig själv. Alla år med ångest, supertränande, sockerberoende osv. Det är borta och endast efter 1 vecka. Vi lever i en värld där dieter och retuscherade supermodeller står som förbilder och hur vi ska leva våra liv. Detta har skapat en heldel problem och 5:2 livsstilen har läkt de flesta såren. Jag vill absolut gå ned i vikt men på ett hälsosamt plan där jag kan njuta av god mat och umgås med vänner. 5:2 tror jag kommer ha flera positiva effekter på mig. tex. Äta mindre portioner och förhoppningsvis ett par kg mindre på vågen. Tack för denna blogg som verkligen inspirerar.

  1. Härligt att höra det funkar så snabbt för dig:) Och tack för dina ord. Riktigt kul att du känner det tom innombords att det är rätt för dig, Keep it up! Lycka till i forts!! Mvh Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.