Hur du enkelt kommer ihåg saker

Hej!

Idag ska jag lära dig något riktig "coolt" som jag har lärt mig från Europas smartaste man Andreas Hurtig 😍.

Ofta ska mina barn lära sig ett visst antal glosor på engelska eller spanska och då gäller det att komma ihåg orden. Eller så är det
städer eller andra saker som man ska komma ihåg.

Jag tror att många "pluggar" in ord på fel sätt. Man förlitar sig på närminnet. Men en som förlitar sig istället på minnestekniker kommer "slå" den som bara memorerar med hästlängder.

Jag menar den som behärskar en bra minnesteknik vinner i längden och kommer ihåg "orden" också efter tex. provet är över.

Jag ska förklara så ska du själv få se!!

Du ska få se att känner du att du har dåligt minne nu så kommer du känna att ditt minne kommer att förbättras rejält bara på denna teknik, häng med!😊

Om vi låtsas att jag läser upp "random" ord för dig nu så vill jag att du ska försöka komma ihåg dessa utan att titta och du måste komma ihåg dem i rätt ordning, ok!

Och direkt efter att jag "läst" orden så kolla bort och se hur många ord du kommer ihåg i rätt följd.

Här kommer exempelorden:
 • Katt
 • Hund
 • Sten
 • Gris
 • Fågel
 • Tandläkare
 • Ljudbok
 • Salt
 • Soppa
 • Bord
 • Stol
 • Handduk
Ok, hur många kom du ihåg i rätt följd? Tjuvkika inte eller testa med din respektive eller vän.😅

Man brukar säga 7 +/- 2 ord kan man komma ihåg i följd. Men det är jättelätt att hoppa över nåt ord och kanske bara komma ihåg de 3 första orden och sedan andra ord längre ner.

Och det är ditt korttidsminne som jobbar här. Men med ett enkelt "trick" så kan du komma ihåg alla orden!!

Och inte nog med det, du kommer kunna lagra med nästan obegränsad information! Och kunna komma ihåg 100 ord både fram och baklänges med lite träning.

Låter det för bra?

Nu ska jag lära dig hur! Spännande va 😊

Så här gör du:

1. Hitta en plats som Du är väldigt bekant med. Tex. för mig är det köket och storarummet.

2. Sedan så ska placera ut "orden" ovan på specifika platser i dessa rum och skapa en fantasiberättelse.

Du börjar med att tänka att du är i rummet. Jag gör ett exempel på hur jag gör nu:

Jag kommer ner i köket och möter Katten vid köksön och jag ser katten i ögonen och ser att den kollar på Hunden som äter ur sin matskål nära köksdörren. Jag blir lite orolig att de ska börja bråka men katten är så glad att se mig och vill upp på köksön men dit upp är lite för högt men katten hittar en Sten och lyckas hoppa upp.

Jag går mot skafferiet för att hämta kaffet men av nån konstig anledning så har skafferiet blivit en bur och därinne sitter en Gris som har rört om i skafferiet. Sedan ser jag att ovanför buren så sitter det en Fågel som börjar kvittra och gnälla en massa. Den är riktigt störig känner jag och så ser jag att den har tänder och det kanske är därför den gnäller men så kommer jag på att en fågel har inga tänder så det var ju onödigt att jag direkt ringde Tandläkaren till fågeln nu.😅

Sen kollar jag in mot storarummet och ser min trådlösa högtalare och tänker, ja just det jag nu ska jag fortsätta att lyssna på min Ljudbok så fort kaffet är klart och jag har ringt återbud till tandläkaren. Jag sätter mig vid storarumsbordet och ser att på bordet är det en stor vit hög av något pulver och upptäcker att det är Salt.
Varför är det en massa salt tänker jag, jo just det ja...jag ska göra Soppan och soppskålen står ju redan redo på Bordet. Men det som är märkligt vid storarumsbordet denna morgon är att det har blivit större och det står bara en Stol vid bordet och alla andra stolar är borta.

Jag sätter mig och ska äta soppan till frukost men råkar välta ut hela soppan över bordet och tänker, jag måste torka bort det nu och får tag på en Handduk i köket och börjar torka upp.

Ok! Då var berättelsen klar!
Återberätta nu min berättelse i din hjärna och tala om när du kommer på varje fetmarkerat ord. 😍
Du "går" alltså igenom den här berättelsen i din hjärna och sedan säger du orden i den ordning de kommer. Testa Nu!

Det är ännu lättare som sagt om du gör en egen berättelse i DIN hemmamiljö. Det är tanken att det ska vara i din miljö.


Hur gick det?

Förstår du, du kan göra såhär med 100 ord!! När du dessutom övar på detta och har livlig fantasi så här så kommer det gå lättare och du kommer ihåg de olika berättelserna under jättelång tid sen, coolt va?!

Du kan t.o.m. rabbla orden baklänges nu, testa. Bara tänka berättelsen baklänges i bilder.

Ingen med hur bra närminne som helst kan mäta sig med detta, att både fram och baklänges kunna rabbla upp orden och redan första gången nu skulle du kunna haft tex. 20 ord istället och totalt utklassa en som säger att den har bra närminne.

Dessutom så kommer du ihåg det imorgon och det gör man inte alls på samma sätt om du bara hade "nött" in orden.


Varför fungerar detta?

Det finns ingen anledning för din hjärna att komma ihåg ett namn eller en sak att lägga på minnet.

Men vi är däremot duktiga på att komma ihåg bilder och placerar man detta i en hemmamiljö så kan vi komma ihåg en massa!

Man kan göra detta med siffror med och när jag tänker på det, varför lärde man sig inte denna teknik i skolan, alla kreativa barn som lättare skulle kunna plugga in sina glosor på ett jättekul sätt. Roligt och det sitter längre.

Och jag har lärt mig detta av Andreas Hurtig som är en av de smartaste människorna som finns så hoppas du gillade detta inlägg som har ett värde som saknar motstycke 😊

Ha en fin dag!
Kram
Niclas

PS: Använd din fantasi på din mest trygga plats. "Placera ut" orden i denna miljö och skapa en rolig och galen berättelse. Nu kommer du kunna komma ihåg vad som helst.

Stötta mig gärna genom att besöka och eventuellt köpa något i shoppen, tack för att du följer mig. 


Till shoppen:

https://vitaminotek.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.