Tupplur

Fördelarna med en “tupplur” mitt på dagen

Inlägget för att inspirera dig, information från egna erfarenheter och böcker jag har läst.

Hej igen!

Tar du någon rast under dagen eller t.o.m. en tupplur efter lunch?

Du vet säkert att ta raster under dagen både gör dig mer produktiv och kreativ. Ja jobbet känns roligare och man blir mer engagerad.

Det har visat sig att korta raster under dagen minskar på stresshormonet kortisol. Som leder att man kan vara mer effektiv i långa loppet och slippa att bränna ut sig.

I en studie där en grupp kirurger slumpmässigt fick ta en 5 minuters rast varje halvtimme eller ingen rast alls så såg forskarna att de som tog raster gjorde mindre misstag än de som fick kämpa på utan rast. Och överraskande så tog operationerna inte längre tid för de som fick 5 min rast i halvtimmen. Dessutom så minskade tröttheten med en rast.

-

Om du tar en tupplur på ca.20 min efter lunch. så färbättrar du ditt humör och välbefinnande.
Stora studier har visat koppling mellan regelbundna tupplururer (alltså en per dag) och god hjärthälsa.

En studie visade att en tupplur på dagen minskade risken för hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt med 48%, låter nästan för bra för att vara sant. 


En tupplur på dagen kan förbättra tankeförmågan också.

Och förbättra din "prestanda" i tester och stärka din kapacitet att lära om du nu inte får tillräckligt med sömn på natten. Så med fördel kan man ta en tupplur på dagen istället för att försöka sova längre på natten.En del kanske tänker att det endast måste vara en tupplur på max runt 20-25 min. Men får man inte tillräckligt med sömn på natten och kanske sover endast 6h då så kan man med fördel ta en längre tupplur, tex. 30min-1h30min.

Dr Sara Mednick som är sömnforskare vid University of California förespråkar tupplurar. Och som skrivit boken Take a Nap! Change Your Life.

"Vår forskning visar att en bra tupplur kan göra lika stor nytta som en hel natts sömn säger hon".

Det är ett bra sätt att få bort stress och oro från en dålig eller för kort natts sömn. Det hjälper också till att reglera känslor.

Forskarteamet säger att en vila längre än 5 min kan vara hjälpsam. De menar att olika längd på tuppluren ger olika fördelar.

Först så kommer man in i Steg 1-sömn, i 2-3 min.
Sen kommer man in i Steg 2-sömn som är bra för att förbättra uppmärksamhet, minne och motoriken förklarar Sara.

En 20 min tupplur är ett bra sätt att "trycka på resetknappen".

En 60 min tupplur ger dig tillräckligt med tid att komma in i djupsömn som enligt Dr Mednick förbättrar ditt minne. Djupsömn är som en karidovaskulär semester som ger hela kroppens system chansen att lugna ner sig och för att kroppen kunna återfå sina resurser och återhämta sig från dagens stress, säger hon.

En 90 min tupplur (innan kl.15 på dagen eller tidigare) så kommer man in i REM-sömn. REM-sömnen förbättrar kreativiteten för frontalloben "stängs av" helt då och tankarna kan röra sig fritt i resten av hjärnan. Nackdelen med en lång tupplur på 1.5h är att din nattsömn kan störas, att du kan få svårt att somna på kvällen sen.Men om du nu vet om att du endast sover 6h per natt så testa en längre tupplur per dag innan kl.15 (kommer störa din nattsömn annars) 
Tex. mellan kl.12-13:30.

Det kanske bara är detta du behöver för att få bättre minne och känna dig både gladare och mer skärpt! Testa.💪😊Men sover du tillräckligt på natten så sikta in dig på en tupplur på runt 20-30min per dag (innan kl.15:00).


Jag vet av egen erfarenhet.
Jag vaknar ofta tidigt och numera tar jag alltid en tupplur. Jag äter lunch rätt tidigt och efter det så jobbar jag max 1h innan jag tar en tupplur, ibland tar jag den direkt efter lunch.

Eftermiddagarna och kvällarna blir så mycket roligare när man känner att man har rätt energi och hjärnkapacitet 😍.

En del kämpar bara på med allt fastän de vet att de sovit för lite på natten eller är trötta, ja kanske aldrig känner sig utvilade under hela veckan.
Och kanske tänker de: -Men jag kan ju inte ta en tupplur på dagen, hur ska det se ut.   
Men mitt tips är då. Var egoistisk här och testa att ta en lite längre tupplur och se hur resten av dagen och kvällen blir sen.

Hoppas du gillade inlägget och så kommer jag med nåt bra tips snart igen.

Ha en fin dag!

Kram
Niclas

PS: Om du vet om att du sover lite dåligt på natten eller för kort tid, testa då att ta en längre tupplur varje dag. Jobbar du så kanske du kan få till 20 min på lunchrasten iallafall.

Kanske är det endast sömnbrist som eventuellt har påverkat ditt minne, humör, välbefinnande, skärpa, stress och din energi. Testa
❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.