Tips på tider när man inte ska äta

Hej igen,

Hoppas allt är bra! 😍

Om du följt mig ett tag så har du säkert inte missat mitt 16:8-upplägg (periodisk fasta dagligen, som jag släppte som ett fysiskt häfte i slutet av oktober).

Så idag tänker jag bara ge några tips/info kring det här med "fastefönster" och tider när det kan vara bättre att äta eller inte.

Om du vill föra in periodisk fasta så behöver det inte vara just ett 16h fastefönster per natt utan man har sett att 14h är kanon med och även ett 12h-fastefönster ger effekt. Det kan vara bra om du har med dig detta tänk på de vanliga dagarna om du kör efter 5:2-dieten, ja att du helt enkelt inte äter under tex. 14h (mellan kväll och morgon). Och kör du inte 5:2-dieten alls så kan du köra med periodisk fasta så ofta du kan.

Här kommer ett par tips:
Ät gärna frukost lite senare än vanligt så att du förlänger "nattfastan" och ät inte inom 3h innan läggdags.

Om man tar mitt 16:8-upplägg, så äter man under 8h och sedan "vilar" kroppen i 16h från mat. Vatten, kaffe och te är ok ändå under fastetiden men försök gärna med bara vatten.

Känns detta upplägg jobbigt att hålla så kan du bara justera tiden till ett 10:14-upplägg som jag nämnde ovan (att du äter under 10h och fastar under 14h).
Tex. att du äter vid kl.18:00 senast och frukost tidigast vid kl.08:00.

Varför göra så här?
När man sover så ska kroppen kunna få vila och reparera sig. Äter man för tätt inpå läggdags så kan sömnen störas. Kroppen måste då fokusera på att smälta maten och det kan sluta med att kroppen får förhöjd blodsockernivå hela natten och kan öka risken för diabetes. Så småät inte sent på kvällen eller tätt inpå läggdags.

Och händer detta för ofta, ja att kroppen "kroniskt" utsätts för det så kan man även öka i vikt, få inflammation och högre blodtryck.

Och äter du precis inpå läggdags så kommer magen ”ligga” helt still och ”maten” inte röra sig lika effektivt ner i tarmarna, och störa din sömn och du känner dig kanske inte lika utvilad.

Ok, så genom att vi skapar ett fastefönster på tex. 14h och undviker äta 3h innan läggdags så kan vi hjälpa kroppen på traven 😊. Och kroppen kommer då kunna fungera bättre. Och du kommer sova bättre.

Så testa att skapa ett ätfönster på 8-10h som passar ditt "schema".

Vill man så kan man med nytta ha sitt största mål vid lunch istället för på middagen/kvällsmålet.

En del menar på att man inte ska dricka något vatten/eller något annat 30 min innan man äter och inget under tiden och inget förrän 1h efter (förutom när du äter soppor, då kan du dricka till).

Man menar att maten inte ska blandas och spädas ut med vätskan och försvåra matsmältningen. Och att en del inte blir lika "uppblåsta" i magen då.

Medans andra menar att om man dricker ~0,5 liter vatten innan varje måltid så kan man gå ner i vikt och andra menar att man istället ska göra det enkelt och se till så att man alltid dricker ett glas vatten till varje måltid, så man inte missar att få i sig vatten under dagen.

Så där får man nog känna efter själv hur man vill göra.

Jag själv brukar dricka ett stort glas citronvatten på morgonen och så får det gå nån timme innan kaffet och frukosten. Och vid lunchen så dricker jag vatten oftast innan (30min typ) och först runt 1h efter men vid middagen så blir det att jag dricker lite vatten till ändå och på helgen nåt glas vin till. Man ska ju njuta och leva med 😊.

Europeiska riktlinjer när det gäller vattenintag per dag:
2 liter för män och 1.6 liter för kvinnor.

Ett par bra tips: Försök att inte mixa för mycket olika sorters mat. Tänk dig själv hur trött man kan bli av en stor julbuffé tex. 😂

Överät inte. Och har du gjort det, tex. Om du varit ute på restaurang eller ätit för mycket en kväll så skippa nästa mål, dvs. frukosten eller lunchen nästa dag för att inte lägga på dig i onödan.😍💪


Hoppas du gillade tipsen!

Ha en fortsatt fin dag så återkommer jag snart igen.

Kram
Niclas

PS: Du har säkert testat mina 16:8-recept som kommer i ett fysiskt häfte, men om inte så finns det här: https://vitaminotek.com/bok/hittadinkraft

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.