Varför är min halvfastemeny bra?

I min halvfastemeny har jag tagit det jag tyckte var bra i Michael Mosleys bok. Som kommer ut nu i Augusti på svenska:

Boken kommer snart ut på svenska.
Boken kommer snart ut på svenska. På engelska finns den nu att köpa: här

Jag har kollat upp vad min meny innehåller för nyttigheter, dels från boken och dels från internet. Och jag tänkte får du läsa detta så höjs din motivation och inspiration:)

Frukosten i min meny:

Ägget är en antioxidantrik hälsobomb. antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som hela tiden angriper våra celler.

Ägg är rena rama vitaminpillret. Förutom mättande proteiner innehåller det alla viktiga aminosyror kroppen behöver. Man får i sig alla vitaminer utom vitamin C.

* Ett normalstort ägg ger mer än en tredjedel av dagsbehovet av selen, Vitamin E och B 12. De flesta vitaminer och antioxidanter finns i gulan.

 

Blåbär innehåller mycket antioxidanter och ny forskning visar att dessa bär verkar bryta ner fettceller och motverkar att nya fettceller skapas.

Blåbär är bra för huden, ögonen och synen, mörkerseendet, även bra mot grön starr. Blåbär är bra mot blodcirkulationen i benen, åderbrock och inflammationer, och motverka blodproppar, högt blodtryck och sänker det onda LDL-kolesterolet. Även bra vid diabetes, reglerar blodsockret. Blåbär är bra mot urinvägsinfektion samt utvärtes för läkning av sår. Är bra mot diarée.

​Blåbär innehåller ämnet polyfenoler som bl.a. motverkar inflammationer i tarmen om blåbär

Kaffe under dagen 

Stora befolkningsstudier, där deltagarna följts under lång tid, visar klara belägg för positiva effekter på både Parkinsons sjukdom, alzheimer och typ 2 diabetes.

Djurförsök, liksom kognitiva test bland äldre, visar att koffein kan förbättra tanke- och inlärningsförmågan. Kliniska studier visar att koffeinet dessutom kan hjälpa kroppens immunologiska tumörförsvar. Ett par/tre koppar kaffe är bara bra.

Lunchen i min meny:

Pistasch nötter Det innehåller massor av nyttiga näringsämnen och är en superantioxidant. Nötter och frön är bra för huden och håret. De Innehåller bl.a. nyttiga fytokemikalier som polyfenoler. De skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och sänker det onda LDL-kolesterolet. De anses även vara antiinflammatoriska.

Gojibär innehåller en massa antioxidanter (10 ggr mer än blåbär), vitaminer (mer karoten än i morötter), massor av spårämnen, viktiga fettsyror och de är även en komplett proteinkälla.

goji

Du ska äta Gojibär för de är fulla av näringsämnen som ger livskraft och välmående. Enligt kinesisk läkekonst ger bären styrka, ökad energi, motståndskraft mot bakterier, svamp och virus. Dessutom ska de vara föryngrande, hjärtstärkande, sänka blodtrycket, ge bättre blodcirkulation, sänka kolesterolet samt öka produktionen av vita och röda blodkroppar. De ska även ge bättre syn, bättre sömn,  mindre stress och oro, hjälp vid klimakterieproblem, förbättrad fruktbarhet samt bättre sex.

I Asien talar man om att konsumtion av gojibär kan göra att man:

 • Blir starkare och får mer energi
 • Blir mer motståndkraftig mot svamp, virus och bakterier
 • Ser yngre ut och känner sig yngre
 • Får bättre syn
 • Blir bättre i sängen
 • Sover bättre
 • Ökar sin produktion av vita och röda blodkroppar
 • Stressar mindre
 • Minskar sin oro
 • Får starkare hjärta
 • Sänker sitt blodtryck
 • Sänker sitt kolesterolvärde
 • Förbättrar sin blodcirkulation

Gojibären är:

 • 6 ggr mer betakaroten än i morötter – bra för ögonen
 • Det enda livsmedel hittills som stimulerar produktionen av mänskligt tillväxthormon
 • Komplett proteinkälla, innehåller 18 aminosyror
 • Innehåller mer än 21 spårämnen såsom fosfor, järn, zink, germanium, selen, koppar och kalcium
 • Rikligt med vitaminer – A-vitamin, B1, B2 och B6-vitamin, C-vitamin samt E-vitamin
 • Viktiga fettsyror
 • Beta-sitosterol som anses sänka kolesterolhalten och motverka prostataförstoring.
 • Mycket hög andel antioxidanter
 • Smakar gott

Tomater innehåller alla de fyra stora karotenoider: alfa- och betakaroten, lutein och lykopen. Säger inte mig något men på nätet står det att tillsammans blir de oslagbara. De ger din hud bättre färg (speciellt om du solar också) och din lever renas lättare. Lykopen är tydligen en av de mest potenta antioxidanterna vi känner till, vilket innebär att din kropp åldras långsammare.

En kombination av broccoli och tomat visade sig att reducera risken för prostatacancer hos möss med upp till 21%.

En diet som innehåller mycket tomatbaserade rätter kan reducera risken för bukspottkörtelcancer. Enligt en studie från Universitetet i Montreal ledde lykopen i tomaterna till att risken för bukspottkörtelcancer minskade med 31%.

Tomater innehåller tre mycket kraftiga antioxidanter. Betakaroten, Vitamin E och vitamin C. Många av oss får i oss alldeles för lite A vitamin, vilket ingår i betakaroten. Ät tomater så slipper du underskottet!

Babyspenat (spenat)  innehåller järn, kalcium, magnesium och kalium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra. För att behålla så mycket av näringsämnena som möjligt, använd den rå i exempelvis sallad. Precis som min 65 grams påse alltså:

bild
Babyspenat på ICA

Middagen i min meny:

Vit fiberpasta smakar som vanlig pasta och ser likadan ut. Mycket fibrer i och bra GI.

Kyckling har ett högvärdigt protein, en bra balans mellan mättade och omättade fettsyror är köttet också rikt på magnesium, selen och B-vitaminer. Den så kallade köttfaktorn finns även i kyckling; den ökar kroppens möjligheter att absorbera järn. När högvärdigt protein finns med i en måltid tillgodogör sig kroppen även det protein av lägre kvalitet som finns i grönsakerna, pastan eller riset och brödet.

Kyckling innehåller viktiga B-vitaminer, järn, zink, magnesium och flera andra mineraler och spårämnen.

Isbergssallad innehåller en liten mängd mineraler och vitaminer men är framför allt krispigt och gott och kcal fattigt.

Örtsalt på är gott och innehåller mineraler och spårämnen, särskilt jod som är nyttigt för körtelfunktionen.

örtsalt

27 thoughts on “Varför är min halvfastemeny bra?”

 1. Hejsan, jag slank in här när jag fick syn på någon som skrev om 5:2 och nu undrar jag om du inte råkar vilja göra.ett månads veckoschema till mig ? För när jag såg bilderna blev jag paff :-) skulle vilja gå ner i vikt…. Men det är svårt! Och speciellt om man har svårt och planera! Du kan väl mejla mig och skriva om du känner för att prova på att göra ett matschema :-)

  1. Hej Emilie, Mailat dig mitt halvfasterecept nu:) Vad du gör är att du kör detta varje måndag och torsdag. Testa så först. Att hålla det enkelt och få lite rutin
   som gör att det går som en dans sen. Lycka till:)

 2. Hej! Jag har ätit LCHF kost i ca 3 år pga orolig mage och jag mår verkligen bra på det. Vet du hur man kan kombinera 5 2 metoden och LCHF? jag tänker då mest på att jag nu inte äter light produkter. Det blir kanske bara att hålla koll på antalet kalorier
  Vänligen Karin

  1. Hej Karin! Jag kollade med en LCHF expert. Det verkar att de som kör 5:2 med LCHF fastar helt i 2 dagar.

   De äter inget mellan 18 till 11:30 nästa dag…tex Måndag till tisdagen. Sedan gör det likadant mellan torsdag och fredag.

   Och sedan kör på med LCHF som vanligt. Alltså ingen hänsyn till 500kcal. Men en del kör såhär mån-fred och de kallar det 16:8. Sedan skrev min kontakt att lchf i botten är ultimat då insulinnivåerna aldrig svajar vid fasta.

   Mvh

   Niclas

   1. Hej! Äter man inget alls under faste dagen? Om jag äter min sista måltid kl 18 måndag så skall jag inte äta något förrän på onsdag. Stämmer det eller missuppfattade jag dig? Jag är sugen att prova men jag vill göra det rätt och riktigt… Väldigt inspirerande blogg du har. Tack! Karin

 3. Ja det verkar ju onekligen vara en superkost du funderat fram ;) Kommer ju flyga fram! Jag börjar fastedag 2 idag och det ser jag fram emot med tillförsikt. Det funkade ju i söndags. Visst var jag hungrig men jag överlevde ju….. Kanske går det lättare idag när jag jobbar och inte hinner tänka på mat och hunger. Kör din meny, men istället för att äta på kvällen lägger jag till 100 g tonfisk till lunch. På kvällen kokte jag bara 100 g broccoli.
  Tack för att du delar med dig så generöst på bloggen :)

 4. Hejsan! Otroligt intressant det här med 5:2. Har inte börjat än utan har precis startat min påläsning och funderar på att starta igång på söndag, och därmed fasta söndagar och onsdagar :-)

  Blir dock väldigt yr av alla olika vägar som omnämns och jag vet inte hur jag ska tänka riktigt. Vissa förespråkar att man under fastan bara ska äta en gång om dagen (500 kcal) och andra tycker att man bör sprida ut det. Kan man göra olika beroende på vad som händer under dagen eller är det bättre att äta vid en fast tid varje dag? Är det bättre att äta en större frukost eller en större middag? Finns det något annat som är viktigt, som man kanske inte tänker på såhär som nybörjare?

  Jisses, har läst om detta en timme men känner mig yrare än innan. Vill bara vara stensäker på hur jag ska genomföra det innan jag börjar, så att det inte blir fel :-) Tänkte prova hoppa på Matdagboken.se så kanske man får lite koll. Såg att det fanns färdiga veckomenyer även för 5:2, det kanske kan vara något såhär i början.

  Fortsätt skriv, jag kommer definitivt tillbaka :-)

  1. Hej Fanny, kul du har hittat hit:)

   Bästa är att du bestämmer dig för 2 eller 3 måltider. Bestämmer du dig för 2 så kör 250 kcal per måltid.

   Om du bestämmer dig för 3 som passar in perfekt för min livsstil kan du testa mitt recept jag jobbat fram så man håller sig
   till sina kcal och mår bra med. Alla är vi olika så man får pröva sig fram lite vad som känns bäst. Här finner du dem. Om du vill skriva ut kan du slänga iväg ett blankt email till niclas@aweber.com så får du det i PDF + uppdateringar från bloggen. Lycka till nu Fanny och du hittar snabbt din stil på menyn;) Mvh Niclas

 5. Har just ätit min första lunch a la 5:2 dieten! Funkar, men gojibär, smakar inte så gott som de ser ut att smaka ;)! Försöker tänka att nått gott kommer att ske ur detta. Har provat alla metoder som finns, så varför inte även denna?! Hur länge ska man äta på detta sätt? Alltid? Tack för att du inspirerade mig att testa detta! Lev väl! Susanne

  1. Hej Susanne,
   :) Gojibär är rätt gott ändå:)

   Ja du kan köra halvfasta tex mån och tors alltid. Men när man nåt sin mathvikt
   och kanske känner att man fortsätter gå ner i vikt då kan du köra 1 dag i veckan bara.
   På så vis kan du ha med dig detta hela livet. Mvh Niclas Lev väl du med:)

 6. Äntligen!!!!!! – 2 kg .. tillslut efter 3 veckor med 5:2 har det hänt något. :)
  Kanske behövde min sönder-jojobantande kropp – halva livet, bara komma underfund med vad jag nu håller på med.

 7. Har gjort 4 halvfastedagar nu så jag är på gång. Men mitt problem är att jag frossar lite för mycket de dagar jag äter. Är dieten bortkastad om jag fortsätter på detta sätt? Hur lever du ätdagar? Måste man tänka lite kolhydrater etc dessa dagar eller kan man leva som vanligt dvs fika och äta pasta??

  Tack för en inspirerande blogg!

  /Mimmi

  1. Hej Mimmi!
   Du kan fika och äta pasta som vanligt! Hälsoeffekterna får du. Kanske går du ej ner i vikt då om du frossar lite för mycket…
   Själv upplever jag att mitt tänk blivit bättre och magsäcken lite mindre nu efter så lång tid att
   jag faktiskt dragit ner på kolhydraterna en del och även valt bort läsk. Men jag dricker en del öl i solen och
   njuter av lite polly rocks som jag älskar. Och njuta är ju meningen me livet så kör på och tänk lite extra bara så
   blir allt kanon:)

 8. Har börjat min första halvfastedag idag enligt ditt recept.Tackar så jättemkt då jag tänkt börja med detta ett tag, men visste inte hur. Jag undrar just om tiderna för de tre måltiderna. Ska väl vara 16 tim helfasta från dagen innan man börjar. så visste ej riktigt när frukosten skulle intes. blev kl.11. så när ska jag inta lunschen då? Tack på förhand….. :-) Cina

  1. Hej Cina!
   Kul du börjat:)
   Man behöver inte tänka 16h helfasta om man inte vill. Men om du gör det så delar du bäst upp ett mål kl.11 och sedan ett kl.19. Totalt 500 kcal.

   Men jag kör på 3 måltider, kl 07 frukost, lunch 11.30-12.00 typ. kvällsmål runt 17-18 tiden.
   Lycka till!

   Mvh
   Niclas

 9. Hejsan, nu är jag här igen ;-) Gjorde första fastedagen i söndags och imorgon är det dags igen. Äter en miniportion havregrynsgröt med blåbär, en linssoppa till lunch och så någon lättare middag. I söndags åt jag lite torsk med sallad till exempel. Men hur som helst, till helgen anordnas en festival här i staden och jag som hade tänkt varit duktig och hålla mig borta känner nu hur det drar i partynerven ;-) Om jag dricker på lördag känns det inte helt optimalt att fasta på söndag? Kan man byta dagar ifrån en vecka till en annan och sedan återgå till plan A? :-)

  1. Hej Fanny kul att se dig igen!
   Du ska helt klart byta dag så du kan parta på:)
   Allt är flexibelt och speciellt nu på sommaren ska du tänka att välja dagar med dåligt väder och
   inte vara så strikt med tex mån och torsd. Du kan tom gå ner till 6:1 alltså bara köra halvfasta 1 dag i veckan närn du vill och återgå till 5:2 efter din ledighet.
   Njut och var flexibel. Dagen efter då du kanske är bakis behöver du mer än 500 kcal så kör ej halvfasta då:) Jag och min fru ska ut på torsdag så vi kör imorgon igen;)
   Ha så kul på festivalen nu!
   Mvh

   Niclas

 10. Hej Annemari!
  Nej inget bra alls att köra på halvfastedagarna tyvärr. Ska vara vanlig riktig mat och inga ersättningar såsom shakes, bars eller liknande är min och Michael Mosleys åsikt. Allt ska vara naturligt:) Lycka till Mvh Niclas

 11. Hej! Blåbären till frukost, äter du dem naturell? Ingen risk för smitta med frysta bär, tinade och direkt i munnen?

  1. Hej! Det är ok att frysta blåbär numera..det var jordgubbar förr som det gällde men nu inga hinder för blåbär…jag värmer dem ibladn i micron o ibland inte:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.