Sov som ett barn. Dessa tips förbättrar din sömn.

Hej!

Har du sovit bra inatt? Om inte så vet du att dagen kommer vara lite jobbigare. 🥰

Det spelar ingen roll hur nyttig eller hur bra du har tränat om du inte får en skön natts sömn.

Här kommer några konstiga tips kan tyckas, men testa detta om du har sömnproblem:

1. Försök att andas genom näsan istället för genom munnen när du sover. Det löser du genom att använda vanlig kirurgtejp, du fäster en bit tejp längs med båda läpparna över munnen. Kan kännas lite ovant i början och att man kanske tar bort tejpen i sömnen i början men ge det lite tid. 

Näsandning främjar en lugnare sömn och avslappning för kroppen, vilket medför att du känner dig mer utvilad.

2. Ha ett eget täcke och gärna 2st för dig själv. Dela inte täcke med din partner för då kan du bli störd under natten. Har du 2 täcken själv (det ena kan vara tunnare) så kan du reglera värmen under natten och dra upp det yttersta om det skulle behövas. Om du vill så kan du också dra det ena över ditt huvud lite så du ligger nästan helt inbäddad och snussar så gott
😊.

3. Ätit och druckit klart tidigare än vad du är van vid. 
Om du vet om att du går upp på natten och kissar så testa att lägg din sista måltid och vätskeintag tidigare. Iallafall 3h innan du ska sova ska du inte ha ätit något för matsmältningen stannar av när vi somnar och maten kan ligga kvar "högt upp" i vårt system under natten så vi vill gärna att magen och tarmarna ska ha fått "iväg" maten en bra bit 
💪
 
Testa att lägga ditt sista mål mycket tidigare än du är van vid, tex. äter du vid 19-20 så testa att lägg måltiden vid 17-tiden istället och undvik både mat och vatten ända fram tills nästa morgon(visst nån klunk vatten kan du ta). Då kommer du märka att du helt plötsligt inte kommer behöva gå upp på natten och kissa och får en bättre sömn. Drick lite mer vatten under dagen istället.

4. Precis när du ska sova så tänk igenom 3 saker under dagen som du kan känna dig tacksam över just "denna dag". Tänk verkligen på dessa 3 saker med stark inlevelse och visualisera detta.

5. Använd blåljusblockerande glasögon på kvällen. 

Minska på skärmtiden på kvällen och får vi mycket "blått ljus" innan läggdags så kan det påverka produktionen av melatonin i kroppen och leda till sömnsvårigheter.

6. Försök att få solljus rätt så tidigt på dagen. 
Stirra inte i solen 
😍 se mot himlen och låt ljuset träffa ögonen. Är det molnigt så spelar det inte så stor roll utan ta dig ut en kort stund. Kan du komma ut en liten sväng runt lunchtid eller efter förmiddagskaffet så är det perfekt. Att vara ute i solen påverkar din sömn nästkommande dag, din "inre sovklocka" kommer älska detta och du kommer sova bättre.

7. Ät inte skräpmat och är jag ändå inne på mat så vänta gärna lite med att äta frukost om du vaknar jättetidigt (vatten och kaffe ok) men kan du äta runt kl.09 istället så är det bättre. Och har du slutat äta lite tidigare på kvällen(punkt 3 ovan) än vanligt så gör detta att du får ett periodiskt fastefönster som gör gott för din hälsa.

Är detta det bästa tipset tro? :

8. Vaknar du på natten och har svårt att somna om? Om du vaknar mitt i natten så kan du somna om på ett enkelt sätt:
Lyssna på en ljubok med "ear plugs".


Om du vaknar mitt i natten så kan du ha förberett med en ljudbok i din mobil så det bara är att öppna upp och trycka på play.

Det du gör är att du sätter in hörlurarna (ear plugs) lite löst och på jättelåg volym så att du behöver trycka på dem lite för att höra vad som sägs.

Du kan trycka lite lätt på den ena hörluren så att du hör precis och det dröjer inte länge förrän du slutar trycka på den för att du är trött och du hör knappt nåt mer. Och ljudet vad som sägs från boken hörs inte längre utan bara nåt bakgrundsljud så att du somnar/sover ännu lättare.

Det som händer är att du somnar om snabbt igen utan att behöva stänga av ljudboken i mobilen. Välj en vanlig ljudbok(bara att ta en) där någon berättar en historia. Om du ändå märker att du gillar den så kan du lyssna färdigt på den på dagtid sen och spola tillbaka.

Vet du dessutom om att du brukar vakna på natten så kan du sätta in hörlurarna med en gång när du ska lägga dig och så när du vaknar trycker du bara på play som jag beskrev ovan.Ok, testa alla tipsen ovan en efter en och till slut alla på en gång kanske 😍 och återkom gärna sen om du nu sover bättre, alltid kul att veta. 

Ha en fin dag!

Kram

Niclas

PS: Hoppas du gillar mina tips som rör allt om hälsa. Återkommer snart igen när jag har något bra att delge. Läs gärna andra inlägg som du kanske har missat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.