Sjung och duscha kallt

Sjunger du i duschen? Har du testat att duscha kallt?

Hej igen!

Idag vill jag dela med mig av 2 saker som kan förbättra din hälsa, iallafall den mentala.

Brukar du sjunga i duschen?
Duschar du kallt ibland?

Det är så att en forskning från The British Academy of Sound Therapy, visar att sjunga med till positiv musik
i mer än 5 min per dag är tillräckligt för att förbättra ditt humör.
(Och det är helt ok att det är musik och sång som du gillar personligen och du behöver inte sjunga bra, räcker att göra så gott man kan)

Så sjunger du högt och tydligt en stund per dag till något du själv gillar så kommer ditt humör att bli bättre, din eventuella oro/ångest kan minskas och t.o.m. kronisk smärta kommer att kännas lättare menar man.

Dessutom så är det roligt. En del sjunger i duschen men det gör aldrig jag, vill inte riskera att någon hör mig. 😂

Jag sjunger så dåligt och om jag ska börja testa detta så passar det perfekt för mig att sjunga ensam till musik i bilen.Är du en av de som sjunger i duschen? Då kan du passa på att göra det i slutet när du ska ta en kall dusch, ja för att kunna stå ut med den.


Du har säkert hört att kallbad är hälsosamt men du behöver inte bada, utan du kan bara börja duscha som vanligt i varmt och sen i slutet kan du börja sänka värmen tills det endast kommer kallvatten.

Boostar humöret och minskar stressen. Förbättrar kadivaskulär hälsa och stärker immunförsvaret.

Första gången du tar en kalldusch så kommer du hyperventilera och pulsen går upp. Ett adrenalinpåslag blir det också, men med tiden så kommer kroppen att vänja sig, man har sett att har man gjort det 6 ggr så halverar man responsen på hur kroppen reagerar...pulsen går inte upp så mycket och man får inte samma panik som de första gångerna.

Och genom att kroppen får lära sig att utstå denna kalla stress så har det visat sig att detta hjälper att få bukt med annan stress man kan tänkas ha.


Att kunna stå ut med "kalla duschar" verkar bidra till att man kan stå emot infektioner bättre. I en studie i Nederländerna så fick 3018 frivilliga mellan 18-65 år prova på att duscha kallt. De hade ingen tidigare erfarenhet av att regelbundet duscha kallt.

De delades in i 2 grupper. Den ena halvan fick duscha varmt i "en månad" och den andra halvan fick duscha kallt i "en månad".

Studien fann att de som duschat kallt var 30% mindre sjuka från jobbet.


Det verkar som en kall dusch har en antiflamatorisk effekt, som är viktigt när man betänker att så många av de "moderna" tillstånd som påverkar oss, såsom Alzaimers, typ 2-diabetes, hjärsjukdom och depression har sina rötter i kronisk inflammation.


Ok, så om du vill testa på att duscha kallt regelbundet, hur ska du då börja?

1. Börja försiktigt med inte såå kalla duschar.

2. Börja med en varm dusch först följt av en kall dusch på 10 sek. Och öka sedan tiden du kan utstå varje dag. Kanske blir det lättare om du sjunger samtidigt ;)

Man behöver inte stå så länge i det kalla för att få resultat, istället så kan det vara en nackdel att stå för länge. Det som är viktigt är att man kan stå såpass länge så att man hinner få kontroll på sin andning.
Längre än 1 min gör ingen nytta.❤️😊

Jag sjäv har försökt men tycker det är svårt att få till regelbundet, men du kanske är bättre på det?💪 

Kram
Niclas

PS: Jag tycker det är kul att skriva om inspirerande hälsotips och återkommer snart igen. Vill du läsa mer inspirerande inlägg så gör det här på bloggen: https://mryeah.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.