Serverar du rätt “coctail” till din hjärna?

Hej!

Jag lyssnade på en intervju med David JP Phillips som menar att man kan skapa en "cocktail" för sin hjärna. 

Häng med här vad det handlar om 😍 !

Han pratar om en "devil´s cocktail" och en "angel´s cocktail" som din hjärna "får" dagligen, det är olika signaler och substanser som hjärnan får tillgång till från olika hormoner, som sker utifrån hur vi lever, tänker och agerar.

Med devil´s cocktail menar han en blandning hjärnan får som består av 50% av adrenalin och 50% kortisol. Och som inte är bra för oss i större mängder under lång tid. Ja, han kallar "blandningen" därför för the devil´s coctail.

Det är alltså en "coctail" full med stress som de flesta av oss människor får till sin hjärna de flesta dagarna.

Han menar att denna coctail skapas tex. att man går till Facebook eller Instagram och känner sig avundsjuk på någon och stressar till jobbet, kanske har det tufft ekonomiskt också och en massa lån och livet är generellt stressigt. Så de har konstant "the devil´s" coctail i blodet.

Detta begränsar ens kreativitet, optimism och prestanda/utförande i olika saker, så det är galet att hjärnan ska få denna "coctail" !

Vad din hjärna ska "konsumera" istället är det som David kallar: "the angel´s coctail" som innehåller
oxytocin, serotonin, endorfiner och dopamin. Men även testosteron, östrogen och progesteron.

Alla dessa hormoner....när de är i balanas och i den goda versionen av dem gör Dig mer kreativ, får Dig att le mer, får Dig mer positiv och gör det möjligt för Dig att verkligen kunna njuta av livet! Och att älska andra människor. Och att älska sig själv.

Men också kunna se fram emot saker. Att vara motiverad och engagerad.

Men hur kan man då öka och få mer av "the angel´s" coctail?
Tex. om du vill öka på endorfiner så får du det genom träning, när du ler och skrattar. Och detta kan man göra medvetet; alltså att le mer ofta.

Så David menar att man ska träna upp på att le! Det är en enkel "biohack" menar han.

Ett sätt som jag vet hur du kan träna att le oftare är att ställa dig upp och se mot taket och le så stor du kan, kinderna upp så du nästan blir tårögd:)) håll kvar där ett tag, när du sedan för tillbaka ansiktet så håller du kvar det så och känner hur dum du ser ut och skrattar bara ha ha ha 😂..testa!! Gör det flera ggr per dag. Du kanske inte ska göra det vid rödljusen ute i trafiken ;) Då undrar folk säkert...

Och tar vi oxytocin så kan man få mer av det genom beröring eller massage och om man känner sig mer tacksam. Just tacksamhet har jag skrivit mycket tidigare om, men jag brukar tänka på det jag är tacksam över direkt när jag vaknar, varje dag.

Sedan under dagen kan du försöka vara mer medveten om de små sakerna, som tex. varmt vatten i duschen och att maten smakar kanon. Och att vi är bortskämda till tusen egentligen med rent rinnande vatten i kranen. Så var tacksam medvetet för saken framför dig i stunden.
Detta bygger upp oxytocinnivåerna.

Och om vi pratar om kortisol som är stresshormonet i "the devil´s" coctail så är problemet med detta att det minskar effekten av alla de positiva ingredienserna jag nämner ovan. Så se kortisol som att det slår sönder oxytocin, serotonin, dopamin och testosteron och David menar att de som har haft stress under en lång period inte har någon lust längre. Och sedan efter en tid så bli man deprimerad för kortisolet slår ner på allt det goda i "the angel´s" coctail.

(Det finns mat som kan reducera kortisol som jag tänker ta upp i ett framtida inlägg.)

David menar att ska du ta med dig nåt så minska på kortisolet i ditt liv!

Han säger:

- Föreställ dig att din hjärna är din trädgård. Och att oxytocin, serotonin, endorfiner, dopamin, testosteron, östrogen och progesteron är blommor där. Vackra fina blommor som växer.

- Och en dag så börjar det att regna och du som trädgårdsmästare tänker, va bra...jag gillar regn. MEN det fortsätter att regna i 4 månader. Och hela trädgården blir rutten. Och detta är alltså din hjärna!

- Om du låter kortisol regna i din hjärna så kommer det reducera dina positiva hormoner. Och kommer göra dig deprimerad. Det gör dig orolig. Det gör dig omotiverad. Du tappar all lust om det fortsätter för länge. 

- Så låt det sluta "regna" kortisol i din hjärna.


Men i små doser så är det inga problem, lite "regn" är ok!

Med allt ovan sagt så kan man också få för mycket av "snabbt" dopamin, om man hela tiden får kickar av att kolla på Facebook och Instagram så vänjer man hjärnan med att få dopaminpåslag för ofta så att det går ut över andra saker sen, så att man inte gör saker som man vet att man ska ta tag i. Tex. städa i källaren eller garaget.

David menar att man ska 85% av tiden man är vaken utföra något där dopaminpåslaget är lågt, som att göra riktiga saker man gjorde på tex. förr på 70-80 talet, sporta, skapa saker, rita saker, tillbringa tid med människor. Och 15% av tiden kan man kolla på Netflix, Youtube eller Facebook tex.

Så kolla hur mycket av din vakna tid där du utsätts för det "snabba dopaminpåslaget". Så kan du hitta balansen(85%:15%) så blir du en helt annan person menar David!

Balans är nyckeln! Sover du 8h så är 85% ca. 13,5h och 15% ca. 2,5h.

Så slutar du tex. med att äta godis(som också ökar "snabbt" dopaminpåslag) i 10-15 dagar så dör tex. candidasvamparna i magen och så vill du inte äta mer "socker" efter det.

Och vill du få bort dopaminpåslagen ifrån din mobil, ja tex. om du hela tiden måste kolla den. Så tar det 7-10 dagar att få bort "suget" att hela tiden kolla i den. Sen efter 7-10 dagar så känner du inte för att kolla i mobilen lika ofta och hjärnan har "resettat" och fungerar som den ska vara.

Gör man inte detta och har snabba dopaminpåslag mest hela dagarna så känner man till slut ingen glädje i det långa loppet.

Slutsats som Du kan göra Nu:

Minska på "regnet" med kortisol i hjärnan och ta bort "snabb dopamin" så kommer detta leda till att din grundlycka är tillbaka!

Så bort med mobilen, Netflix, nyhetssändningar och socker helt och hållet i 10-15 dagar så ska du få se! 
Känns nästan som vi måste köra en utmaning sen med detta 😊, kan nog vara rätt tufft.

Det skrämmande är att med alla snabba belöningar hjärnan får: Är att man förlorar sitt intresse för det man gjorde förr. Många "förlorar" sina hobbys p.g.a. hjärnan vill hellre få ett snabbt domaninpåslag av Netflix eller Youtube än att lämna hemmet för sin hobby.

Ok, upp med hakan nu 😊!
Viktiga saker men går att förändra snabbt så det finns hopp för de flesta.

Ha en fin dag och le mer 😂 ! 

Kram 😍

Niclas

PS: Återkommer framöver med ett par tips på mat som kan minska på kortisolet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.