Hur kan man lära sig att äta nyttigare?

Hur kan man lära sig att äta nyttigare?

Hej!

Idag vill jag delge dig ett sätt hur du kan tänka kring mat för att på ett enkelt sätt gå ner i vikt och må så mycket bättre på sikt.

Men först så vill jag gå igenom 4 steg som du ska ha med dig när det gäller hur man lär sig saker. Man kan dela in det i 4 olika faser, från att inte veta nåt till att veta per automatik. Häng med här med öppet sinne för jag vill att du ska förstå det innan jag går in på det där med maten...😊

Steg 1. Omedvetet inkompetent.
Är du omedveten utan att du vet det? 

Hur tänker jag nu. Ja du vet inte vad du inte vet och tänk dig om du ska börja en målarkurs och kan inget i detta ämne.
När du kommer dit så lär du dig lite gång efter gång och blir bättre. Tills du kommer till nästa steg...

Steg 2. Medvetet inkompetent.
Nu är du medveten om att du inte vet.

Om vi fortsätter med målarkursen som ett exempel;
Ok, -nu har jag lärt mig en del men herregud vad mycket det är att lära sig, inte visste jag att det var så mycket att lära sig men nu vet jag hur jag ska lära mig detta som jag inte hade en aning om tidigare.
Som leder oss till nästa steg...

Steg 3. Medveten kompetens.
Målarkurs som exempel fortfarande:
Nu vet du vad du ska tänka, planer för att få till alla stegen tills att tavlan blir som du hade tänkt dig.
Och detta leder oss till det sista steget...

Steg 4. Omedveten kompetens.
När du har nåt detta steg i ditt lärande så kan du måla tavlan utan att tänka på allt planerande och småsteg som behövs för att måla tavlan.

Och tar vi ett barn som lär sig att gå som ett exempel så ser man tydligt alla steg ovan. Till slut så tänker barnet inte längre på hur man går. Allt sker per automatik till slut efter en lång tids tränande.


Och tänk dig nu att du har med dig ovan tankar kring hur Du kan lära dig att äta nyttigare och ha ett bättre förhållande till mat. Hur menar jag nu då?

Jag vill att du tar fram ett blankt papper som du ska ha i köket. Jag vill att du ska vara riktigt närvarande när du äter och anteckna ner olika saker om hur du känner, upplever maten och hur du mår sen efteråt. Så att du skapar ett medvetande och lär dig med tiden vad som är bäst för dig.

Tex. så kan du anteckna ner små meningar bara såsom:
Detta var gott, jag gillade inte maten, jag känner mig trött, jag känner mig svullen i magen efter jag ätit detta, det här var gott detta gillade jag, jag har mer energi efteråt, jag har mindre energi efteråt, var är grönsakerna, vad mycket sås jag tog.

Och få in också på hur du mår när du vaknar så kan du koppla denna info till maten du åt på kvällen tex.

Denna insikt kommer få dig att kunna byta ut och föra in mer av det du mår bra av. Allt vi gör som sagt är att vi får till ett medvetande.

Och sen kan vi ändra på något som kanske gjorde att vi var tröttare än normalt dagen efter eller något som inte alls smakade så bra, men också att vi får insikt vad vi inte äter. Kanske inte finns en enda grönsak med eller på tok för lite?

Så kan vi hitta en insikt som du känner kommer att vara meningsfull och realistisk för dig att göra nåt åt och som kan vara en liten utmaning för dig att få till så är det kanon att köra igång med denna ändring. För då kommer den att kunna hålla "för evigt".

När du har antecknat några dagar så kan du tänka:
Vad kan jag ändra i min diet, 1 sak bara just nu som kan vara lite tuff att få till men som jag kan få till och fortsätta med resten av livet?!

Ändringen jag "pratar" om behöver inte alls vara stor utan det kan vara så simpelt som ett extra glas vatten om dagen, föra in kokta gröna ärtor vid 2 måltider i veckan(bra för kolesterolet), eller koka blomkål eller broccoli till, ja du fattar och så gör du det konsekvent vecka ut och vecka in och för in på din matinköpslista.

Du kommer se resultat tack vare att du har ditt papper framme och blir medveten på vad du äter, men sen vad som händer är att en ändring blir till en naturlig vana och så tar du nästa "sak". Så du får momentum och förändingen blir stor med tiden. Detta leder till balans, för du är själv medveten av dina val och hur du känner och mår från maten.

Tex. Blir du bjuden på en massa fika med kakor på jobbet så kommer du istället för att säga: - Jag kan inte!  kunna säga: Nej tack! Jag vill inte ha eller säga ja tack och så tar du bara en om du vill.

Det är en stor skillnad för vill du med tiden äta på ett sätt som är hälsosamt så kommer du med större sannolikhet vara mer konsekvent resten av ditt liv. Ja, om du vill alltså. Men känner du att det blir ett tvång att äta hälsosamt och säger: "Jag kan inte äta kakor", då kommer du sluta att vara nyttig om du inte är en av de få superdisciplinerade.

Utan istället så kanske du ibland tar en kaka och för det mesta gör du det inte.

För då kommer du få en fin balans i livet och ditt "ätande" måste få vara "stressfritt" och kännas naturligt. Man måste ju kunna få vara med på fika, semestrar och njuta när man är på olika platser. Så det är kanon att ha ett förhållande till mat som känns avslappnat och balanserat.

Tar tid att bygga upp men sen så!!💪❤️


När du antecknar på ditt papper så var närvarande när du äter utan störande/distraherande saker såsom mobil, Ipads och TV.
(har hört att de som är mer närvarande vid måltiderna äter mindre totalt sett och överäter inte alls lika mycket som de som är distraherade)


Maten du äter ska ju vara en njutning men också är det bra att ha koll på vad den gör för "mig"; hur mår jag, vad gör den med min kropp, vilken energi får jag utav den, men också på vilket sätt för maten oss samman i sociala sammanhang etc.


När du antecknar så kanske du hittar något som du direkt inser att det där är onyttigt för mig, men det är ju så gott. Men att du äter det för ofta.

Så är det något som är onyttigt som du vet att du älskar? Kan du komma på något speciellt som triggar igång som gör att du äter detta onyttiga? 

Kanske är det så att varje gång du känner dig uttråkad och inget att göra så äter du chips om du har det hemma? 😊

Jag menar inte att du inte får äta chips, jag menar snarare att du inte ska säga att du inte får äta chips utan tänka att du istället måste åka till affären och handla det. Vad detta gör är att du får ett "utrymme" av tid mellan dig och "äta chipsen nu" och oftast så kommer du stanna innanför dörren och tänka till; Men vad onödigt jag behöver inte chipsen nu ändå. Men nån gång så åker du och köper det och det är inte så farligt nån gång. Så det du kan göra är att stryka chipsen från matinköpen framöver så att du undviker att ha det hemma.

Samma sak om du äter en onyttig middag med vänner och ni har jättetrevligt så är det ju viktigt det också att man ska kunna ha trevligt. Det är värde i det med. Och har du då "byggt upp" per automatik med tiden att du för det mesta äter nyttigt så är det absolut ingen fara att vara onyttig ibland, men för det mesta är du ju inte det.

Ok, där var lite tankar, kanske får du med dig nåt bra 😍

Ha en fortsatt fin dag!

Kram
Niclas

PS: Bli medvetande på vad du äter. Anteckna på papper vad som är bra för dig respektive dåligt men även vad som är gott. Var mer närvarande vid måltiderna och tänk på hur maten smakar. Bestäm dig för 1 sak du ska föra in eller föra bort och bygg upp med tiden så att du per automatik äter bättre och mår bättre. Köp inte hem för mycket onyttiga saker utan blir du triggad så skapa ett utrymme med tid, tex. att du måste åka och inhandla det och då kommer du inse när du står vid dörren, nej jag skiter i chipsen idag😊

Hur kan man lära sig att äta nyttigare?

Hur kan man lära sig att äta nyttigare? Förstår du de olika stegen så...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.