Hitta träningsmotivationen

Hur hittar du motivationen till att träna?

Hej!

Nu kom hösten här efter riktigt fina septemberdagar.😊
Och nu är det perfekt att börja köra igång med att vara lite mer hälsosam och börja träna något om du nu inte redan gör det?

Men om man har svårt att hitta träningsmotivation? Hur kan man hitta den?

Att hålla sig motiverad kan vara en utmaning!
Kanske har du satt upp träningsmål med stor entusiasm, men efter ett tag så börjar motivationen svikta. Dessa tips kan hjälpa dig att hitta "mer" motivation.


1. Sätt tydliga och realistiska mål

Ett av de mest effektiva sätten att öka din träningsmotivation är att sätta upp tydliga och realistiska mål. Fråga dig själv vad du vill uppnå med din träning. Vill du gå ner i vikt, bygga muskler, öka din uthållighet eller helt enkelt förbättra din hälsa och må bra? När du har definierat dina mål blir det lättare att rikta din energi och skapa en meningsfull träningsrutin.

Kanske vill du helt enkelt leva ett längre och friskare liv eller för att öka din självkänsla? Kan du hitta din inre drivkraft så kan den hålla dig på rätt spår när motivationen sviktar.

2. Skapa en träningsrutin genom att visualisera

En av de bästa sätten att hålla sig motiverad är att skapa en träningsrutin. Bestäm specifika tidpunkter och dagar för din träning och håll dig till dem så gott som du kan. Rutiner hjälper till att göra träningen till en vana, vilket minskar risken för att skippa den.
Tänk/visualisera så här: När kan jag träna denna vecka? Måndag, onsdag och fredag ser ut att funka tex. på morgonen.

Innan du lägger dig på söndag så visualiserar du veckan som kommer och tar fram morgondagens kläder/utrustning som behövs för din träning. Sen på måndagsmorgon så är det bara att börja på direkten så blir din dag strålande sen!

3. Variera din träning

Träning behöver inte vara tråkig eller repetitiv. Att variera din träning genom att prova olika aktiviteter eller träningsformer kan göra det mer intressant och utmanande. Det kan vara allt från simning och cykling till dans eller yoga. Kanske kör du ett gruppass en dag i veckan som verkligen känns efteråt och då kan det vara motiverande att låta kroppen göra annan träning (kanske lugnare) under veckan, så du inte tappar sugen helt att gå på det där "bra" passet mellan varven.

4. Träna med en kompis

Träna med en vän eller träningspartner kan vara mycket motiverande. Ni kan stötta varandra, sätta upp gemensamma mål och helt enkelt ha kul ihop.

5. Belöna dig Själv

Sätt upp små belöningar för att fira dina prestationer och nådda mål. Det kan vara allt från en avkopplande massage till att unna dig en frukost ute på ett bra fik på stan eller hotellfrukost om du har möjlighet. :)  Är det på dagen du tränar så kan du nån dag i veckan äta på en bra lunchrestaurang, sushi eller annat som är nyttig och aktivt välja bort dålig snabbmat.

6. Acceptera motståndet

Motstånd och dåliga dagar är en naturlig del av träningsresan. Det är viktigt att acceptera dem och inte låta dem förstöra din träningsmotivation. Det bästa du kan göra om du inte känner för det är bara åka till träningen ändå och bara göra en sak.

Tex. Om du tränar på gym så kanske du bara kan gå på "gåbandet" i 5 min och tänka att du ska strunta i vikterna idag, men så kanske du gör en övning ändå och kör på med ett par till slut.

Kontinuiteten och bibehålla vanan är egentligen viktigast på lång sikt men visst är du helt slut och känner dig övertränad så ta en kort paus och återvänd om nån dag till träningen med ny energi. (kan gälla vilken träningsform som helst)

Kom ihåg att din hälsa är värd ansträngningen och varje träningspass tar dig närmare dina mål. Ta ett steg i taget, börja lugnt och var tålmodig med dig själv. Du behöver inte träna på gym om du inte vill det, kan du aktivera dig på annat sätt så är det kanon om det passar dig bättre.

Träna inte för att vara perfekt, träna för att försöka vara den bästa möjliga version av dig själv. Bättre att träna 3ggr i veckan och må bra än att träna 5ggr i veckan och känna sig sliten. Viktigast är att må bra!😍❤️


Hoppas du gillade inlägget och ha en bra dag!

Kram
Niclas

PS: Har du missat mina upplägg eller andra "nyttigheter" så kolla in på https://vitaminotek.com/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.