Hantera en viktminskning

Hantera en viktminskning och nå nya hälsomål

Hej!

Nu har jag precis börjat skapa nya 5:2-recept. Har det som ett projekt under hösten att göra 15-20st nya och bra recept. Och sen när det är klart så kan den som vill hänga på mig när vi kör det under 8-10 veckor. Återkommer om detta framöver ❤️😊.


Idag tänker jag delge tips till den som är ute efter att kunna hantera en viktminskning och nå nya hälsomål. Här kommer några tankar och punkter som kan vara bra att ha med sig (OBS! är man gravid eller har eller har haft någon ätstörning så kan man strunta i att läsa vidare):

1. Sätt realistiska mål

Att sätta upp realistiska mål är ett av de första stegen på vägen mot viktminskning. Målen bör vara specifika, mätbara, uppnåeliga, relevanta och tidsbundna. Till exempel, istället för att säga; Jag vill gå ner i vikt, kan du säga; Jag vill förlora 5 kg inom de kommande tre månaderna.

2. Skriva ner vad man äter på dagarna

Det är viktigt att undvika att äta processade livsmedel för ofta och det är bra att dra ner på sockerintaget. Det vet numera alla, men man kanske inte riktigt har koll på hur mycket det verkligen är.

Så genom att skriva ner i en "matdagbok" så kan man få hjälp med att bli medveten om sina matvanor och förhoppningsvis upptäcka något som man enkelt kan förändra i kostväg.

3. Motionera regelbundet

För att öka din ämnesomsättning och förbättra din fysiska hälsa är regelbunden motion nödvändig. Hitta en träningsrutin som passar din livsstil och dina preferenser. Det kan vara allt från promenader och löpning till simning, styrketräning eller yogaklasser. Jag har skrivit om hur man kan hitta motivation till träning på bloggen här.

Försök att träna något åtminstone 150 minuter i veckan, fördelat över flera dagar.

4. Hantera stress effektivt

Stress kan påverka viktminskning negativt genom att öka begäret efter ohälsosam mat och påverka din ämnesomsättning. Lär dig att hantera stress med metoder som mindfulness, meditation, eller djupandningsövningar. En avkopplande kvällsrutin kan också hjälpa dig att varva ner.

5. Få tillräckligt med sömn

Sömn spelar en kritisk roll i viktminskning och allmän hälsa. Brist på sömn kan leda till ökad aptit och obalans i hungerhormoner. Sträva efter att få 7-9 timmars sömn varje natt.

6. Sök stöd och motivation

Att få stöd från vänner, familj eller varför inte hänga på sen när jag kör igång en ny 5:2-period kan vara riktigt motiverande!

7. Mät dina framsteg

Att följa dina framsteg är viktigt för att hålla dig motiverad. Använd tex. måttband och mät midjan varje måndagsmorgon vid samma tid och ha koll med tiden om det går åt rätt håll. 😍💪

Kom ihåg att vågen kan vara lite missvisande om du tex. bygger muskelmassa, fokusera även på andra framsteg som ökad energi, bättre sömn och förbättrad kondition.


En del kanske behöver gå upp i vikt istället och då kan en del av tipsen här också stämma in, då behöver man istället äta mera av bra proteinrik mat och bygga muskler.

8. Var tålmodig och njut av livet

Förstå att det är normalt att stöta på hinder och att det är viktigare att göra långsiktiga, hållbara förändringar än att uppnå snabba resultat. Man ska njuta av livet med. Så är det under en period det inte går så bra så är det ok. Tex. På sommaren och under semesterresor så vill man ju njuta mer, kanske kan man kompensera med att man rör sig mer då. 😍


Hoppas du gillade inlägget och ha en fin söndag!

Kram
Niclas

PS: Hoppas du hänger på framöver sen när jag är klar med helt nya recept, under tiden så finns mina andra bra upplägg här: https://vitaminotek.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.