Näst sista dagen. Och 32 saker listade, hur du kan leva ännu längre!

Morgondagens recept är Bulgurmenyn, samma som sist.

Men först en lista som jag plockat ihop som jag kan bekräfta stämmer i mycket!(källor b.l.a. viktminskning.dk):

 1. Sluta röka
  De vanligaste är lungcancer, KOL, hjärtinfarkt och stroke, benbrott, struma, tandlossning, cancer i munhålan, och åldersblindhet.
 2. Ha några nära vänner
  Vårda dina relationer. Alla människor behöver känna sig bekräftade av andra människor. Se till att minst har två nära kamrater, gärna fyra stycken om det går. Brist på relationer kan ge depressioner. Behåll kontakten med släkt och vänner. Det lönar sig alltid.
 3. Lev tillsammans med någon
  Personer som lever tillsammans med en partner lever längre. Det spelar ingen roll om du är gift eller sambo. Alla människor behöver känna sig älskade. Ta hand om din egen partner, så kommer hon eller han att ta hand om dig.
 4. Skratta, mycket och ofta
  Ta reda på vad som får dig att skratta. Se till att du har så roligt att du skrattar ofta. Ett gott skratt förlänger livet.
 5. Sov tillräckligt, men inte för mycket
  Kroppen behöver mellan 7 och 8 timmars sömn varje natt. Sover du för lite så ökar risken för fetma, högt blodtryck, hjärtproblem och olyckor. För kort sömn ger inte kroppen möjlighet att återhämta sig tillräckligt. Att sova för mycket är inte heller bra. Studier har visat att personer som sover sju timmar per dygn lever längre än de som sover åtta timmar. Gå till sängs samma tid varje dag. Gå upp sju timmar senare. Om du har möjlighet så vila 15 - 25 minuter varje eftermiddag.
 6. Se till att ha en god fysisk grundkondition
  Du behöver inte ha en superkondition. Det är dock bra om du har en bra grundkondition. Försök att röra på dig minst 30 minuter varje dag, gärna längre. Se till att åtminstone en till två gånger per vecka utföra någon mer ansträngande aktivitet. Som till exempel en längre cykeltur, joggingtur eller ett simpass. Aerobisk träning är viktigt om man vill leva länge.
 7. Begränsa ditt alkoholintag
  Det finns en myt att det skulle vara bra att dricka måttliga mängder alkohol. Problemet är dock att det är mycket lätt att dricka för mycket alkohol och bli beroende. Alkohol ger en mängd sjukdomar vid för stor konsumtion. alkohol kan till exempel ge skador på benstomme, bukspottkörtel, hjärta, hud, lever, lillhjärnan, magsäck och nervsystemet. Många människor som råkar ut för olyckor är påverkade av alkohol. Cirka 7000 personer i Sverige dör varje år av alkohol relaterade sjukdomar och skador. Se till att INTE bli en av dessa. Om du ska dricka alkohol undvik starksprit och drick rött vin. Rött vin innehåller antioxidanter. Drick aldrig mer än tre glass vin per dag.
 8. Besök läkare regelbundet
  Alla över tjugo år bör se till att göra enläkarundersökning regelbundet, till exempel var tredje år. Är du över fyrtio år så se till att genomföra en läkarundersökning minst vart annat år. Är du äldre än sextio år så bör du göra enläkarundersökning varje år. De flesta människor gör en översyn av bilen oftare än vad de själva låter sig läkarundersökas. Det är viktigt att eventuella problem upptäcks tidigt.
 9. Besök tandläkare regelbundet
  Se till att besöka tandläkaren varje år. Problem med infektioner i munnen kan även ge hjärtproblem. Det är påvisat att det finns ett samband.
 10. Se till att äta din receptbelagda medicin.
  Många som äter receptbelagda mediciner fuskar, dvs hoppar ibland över att ta sin medicin. Har en läkare skrivit ut en medicin så fuska inte. Tycker du själv att du inte längre behöver medicinen så kontakta en läkare innan du slutar.
 11. Se över ditt riskbeteende
  Använder du flytväst på sjön, hjälm när du cyklar, säkerhetsbälte när du åker bil osv ? Om inte, varför? Är din plan att dö ung? Tänk också på att chansen att överleva en bilolycka i tex 100km/h är mycket mindre än samma olycka i 70 km/h. Följ därför hastighetsgränserna i trafiken. Skadorna ökar med kvadraten på hastigheten, dvs du kommer att skada dig 70% mer om du krockar i 100 km/h jämfört med 70 km/h.
 12. Ha ett regelbundet sexliv
  De flesta människor som blivit riktigt gamla har fortsatt att ha sex regelbundet under hela sitt liv. Att ha sex frigör endorfiner och hormoner i kroppen. Dessa stärker immunförsvaret och humöret. Har du sex på ett aktivt sätt så ger det viss motion. Sex motverkar även ensamhet och depression.
 13. Ha en positiv livsyn
  Glaset är alltid halvfullt!
  Försök att alltid se möjligheterna, fokusera inte på problemen. Om du hela tiden bara ser alla problem så blir livssituationen jobbig.
 14. Andas ren luft
  Många som bor i tätbefolkade områden andas tyvärr luft som är förorenad. Bor du precis bredvid en tungt trafikerad väg så flytta. Står huset du bor i på mark som avger radon, kontrollera nivåerna. Det bästa är att flytta. Det är alltid bättre med ett hus utan radon jämfört med ett hus med låga radon halter. Är huset byggt av blåbetong är det kanske dags att flytta.
 15. Undvik droger i alla former
  Om du tar droger så kommer du garanterat korta din livslängd. De flesta droger sätter också ned omdömet och risken för olyckor ökar därmed kraftigt. Undvik alltid alla typer av droger. Bestäm att du är en person som inte befattar dig med droger. Alkohol(röd vin)i små mängder kan vara bra.
 16. Var snäll mot dig själv
  De flesta personer är duktig på att driva på sig själva, ibland för hårt. Försök att acceptera att du är mänsklig. Ingen människa är perfekt, inte ens du. Acceptera dina brister och älta inte de misstag du gör. Försök att lära av de saker du gör fel, men älta inte dessa.
 17. Jobba på en bra arbetsplats
  En stor del av vår vakna tid använder vi på vår arbetsplats. Välj en arbetsgivare som uppskattar sin personal och inte bara fokuserar på att driva personalen för att maximera verksamhetens lönsamhet. Är det många utbrända på din arbetsplats så är det inget bra ställe att jobba på. Nästa gång är det kanske du som drabbas.
 18. Skilj på jobb och arbete
  Försök att vara ledig när du är ledig. Att alltid vara tillgänglig och jobba vid behov skapar en ökad stressnivå i kroppen och minskar kroppens återhämtning. Får du aldrig vila, så blir du aldrig utvilad.
 19. Undvik ekonomisk stress
  Att alltid behöva fundera på hur man ska klara ekonomin är mycket stressande. Se över din ekonomi så att du aldrig tvingas fundera över du du ska klara de grundläggande kostnaderna. Lev inte över dina tillgångar.
 20. Undvik negativa människor
  Det finns människor som är jobbiga att umgås med. De tar energin från dig. De är ofta negativa, ibland bittra. Sluta träffa dessa människor. Försök hitta personer som är positiva att umgås med, personer som har positiv livssyn som smittar av sig.
 21. Sola måttligt
  Måttlig solning är bra. För mycket solning kan ge hudcancer. Sola aldrig när solen är som starkast mitt på dagen.
 22. Ät så mycket vegetarisk mat som möjligt
  Försök att maximera intaget av frukt och grönsaker. Använd endast animalisk mat som proteinkälla. Se till att dina måltider till största delen består av vegatarisk mat.
 23. Ha ett husdjur
  Att ha en katt eller en hund förlänger ditt liv. Har du en hund så tvingas du dessutom röra på dig regelbundet. Att ha ansvar för ett djur stärker också självkänslan. Människor som äger husdjur har lägre blodtryck än mänsikor som inte har husdjur.
 24. Lär dig koppla av
  Alla människor stressar ibland. Lär dig hur du enklast kan koppla av. Det kan vara genom att läsa en bok, lyssna på musik. Jobba i trädgården, meditera eller något annat. Se till att göra din avkopplande aktivitet varje dag.
 25. Brandvarnare är en billig livförsäkring
  Se till att ha minst två brandvanare hemma. De kostar bara några hundralappar och kommer att rädda ditt liv vid en brand. Vanligaste brandorsaken i privata bostäder är att man lämnar tända ljus obevakade.
 26. Sök hjälp vid depression
  De flesta människor drabbas någon gång under sitt liv av en depression. När man varit ledsen i mer än två veckor i sträck så behöver man hjälp för att komma ur sin depression. Se till att få professionell hjälp. Att vara deprimerad är farligt eftersom det markant ökar risken för olyckor.
 27. Undersök dina bröst regelbundet
  Om du är kvinna så gör det till en vana att regelbundet undersöka dina bröst. Känns det annorlunda uppsök en läkare.
 28. Hjälp andra
  Att hjälpa andra hjälper även dig själv. Genom att hjälpa andra så får du insikter om hur bra ditt eget liv är, vilket minskar din egen oro. Gör det till en vana att hjälpa nära och kära. Se dock till att du inte blir utnyttjad.
 29. Lär dig säga NEJ
  Som vuxen är du endast skyldig att ta hand om och hjälpa dina eventuella omyndiga barn. Känner du att du inte hinner med att leva det liv du vill så säg nej till din omgivning. Du måste inte vara den som presterar mest på jobbet, eller engagerar sig mest i frivilligorganisationen. Om du börjar sätta upp gränser mot din omgivning med information om vad du orkar och vill, så kommer omgivningen att börja respektera detta och inte begära mer.
 30. Besök akuten när du har allvarliga problem
  De flesta människor vill inte vara till besvär och drar sig därför för att kalla på en ambulans. Även om de är allvarligt skadade. Är du svårt sjuk ring efter en ambulans. Personer som anländer till sjukhus i ambulans får hjälp fortare än de personer som kommer med taxi eller egen bil.
 31. Minska exponeringen för kemikalier
  I dagens samhälle så utsätts alla för olika kemikalier. De flesta helt ofarliga, men hos många kemikalier är långtidseffekten på människan inte helt klar. Även om en kemikalie är säker så är det ofta oklart vad kombinationen av olika kemikalier har för påverkan på människan, den så kallade cocktaileffekten.
  Kemikalierna som vi stöter på är ofta olika typer av mjukgörare (tex ftalater), hormonstörande (tex parabener), flamskyddsmedel, bekämpningsmedel, ytbehandlingsmedel osv. Det finns ett mycket stort antal kemikalier i vår vardag. Innan du köper något läs alltid innehållsförteckningen.
  Det är lätt att själv minska antalet kemikalier man själv utsätts för.
  Använd bara kläder som först blivit tvättade. Nya kläder är ofta behandlade för att se extra fina ut med olika kemikalier. 
 32. Håll dig uppdaterad om forskning
  Det händer mycket inom forskningen som handlar om mänsklig livslängd. Kanske kan den nya vitaminblandingen ProVital-K2 och/eller K2 Krill förlänga ditt liv med i och med att du stärker ditt skelett, tänder och får bort "löst" kalcium i ditt cirkulationssystem och undviker hjärt och kärlsjukdomar. 

Lycka till och ta med dig det du kan:)

/Niclas

Här kommer morgondagens meny:

Frukost totalt 115.5 kcal (138 kcal):

•1 ägg på 77 kcal
•70 gram frysta blåbär 0.70×55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal)
•Te utan mjölk och socker typ 0 kcal
Salta ägget.
Grönt ekologiskt te är kanon. Räknas som 0 kcal.
Eller svart kaffe utan mjölk och socker räknas som 0 kcal.

Lunch:

•Koka upp 1 dl vatten med 1/4 grönsaksbuljong.
•Häll i 1/2 dl bulgur och lägg på locket och sänk värmen till hälften.
Efter 10 min ställ grytan att svalna.
Under tiden blandar du:

•20 gram Rucola
•3 cocktailtomater
•60 gram gurka
•20 gram rödlök
•10 gram tärnad salladsost (ica basic 320 kcal/100g)
Häll i bulgurn när den har svalnat tillräckligt.
Salta med flingsalt och örtkrydda.
Totalt 240 kcal.

Eftermiddag/Kvällsmål:

•1½ dl mild naturell lättyoghurt ev. låglaktos
•1 skiva krossat kanelknäcke
•Ett halvt tärnat äpple.(lite lite mindre än ett halvt).
(Män tar ett 1 ägg till så de får ihop sina 600 kcal för dagen)
Gör så här:
Servera 1½ dl mild naturell lättyoghurt ev. låglaktos med 1 skiva krossat kanelknäcke och 1 halvt tärnat äpple.


Totalt ca 500 kcal för dagen. (600 Kcal för män)


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.