Glad Påsk och så här tar du kontrollen över stresshormonet

Hej!
Idag tänkte jag tipsa om lite mat som kan få ner kortisolet(stresshormonet)😊. Jag nämnde lite om kortisol i ett annat inlägg på bloggen som finns här.


Men först är det kanon om du känner till följande tips för att minska på kortisolet("stressen i kroppen"):


 • Sov bättre genom att lägga dig i tid när kortisolet börjar gå ner naturligt, dvs. runt kl.21-22 för runt kl. 23-00 kan kroppen få igång det igen och kortisolet går upp igen. Då blir det negativa hormoner i kroppen som stör din sömn.
 
 • Sänk styrkan på ljuset(dimma ner) strax innan du ska sova. Och kolla inte i mobilen. Om du kan så vakna gärna upp utan alarmklockan. Iallafall om du är pensionär så är detta möjligt 😍Promenader i dagsljus gör susen och kroppen "känner" sig mer redo för sömn på kvällen sen.
 
 • Ta krillolja(omega 3) nån gång under dagen. Man har sett att de som har problem med sömn och som åt Omega 3 fick bättre sömn och krilloljan håller nere inflammationer i kroppen. Magnesium och D är bra för sömnen också. B1 och pantotensyra hjälper också till att sänka kortisol och alla dessa 4 jag nämner finns i vår multivitamin.
 
 • Minska på stressiga situationer: Spendera inte tid på negativa saker i livet, det kan du göra genom att titta mindre på nyheterna och ingen negativ media på nätet. Men också att du försöker träffa negativa människor mer sällan eller inte alls om det går. Och istället umgås eller pratar med positiva människor och gör positiva saker.
 
 • Välj positiva TV-program, böcker och information. Media vet att negativa nyheter säljer och det är lätt att fastna i det och kolla på flera nyhetssändningar men en sändning räcker, men helst ta bort det så mycket du kan. Så är du medveten NU hur du lever så kan du ta kontrollen och ändra på allt detta och välja aktivt mer positiva saker.
 
 • Men du kan också uppleva stress inombords och där kan du göra en hel del också 😍.  Du kan välja hur du reagerar mot stress och vilken mening du ger till stressiga händelser. Tex. om det händer något dåligt i ditt liv, hur agerar du då? Vad gör du automatiskt just då? "Går" du till ett dåligt "ställe"? Blir du arg? Klagar du eller skyller på saker? Blir du ett "offer"? Tänker du hela tiden sen på denna negativa händelse om och om igen? För gör du dessa saker så kommer hjärnan tro att du lever i stress och fortsätta tillverka stresshormon hela tiden fastän det är du som är orsaken till det. För att bryta detta så måste du ändra fokus och det du kan göra just då är att bara försöka tänka på det som gör dig mest tacksam i livet och fokusera endast på det.
 
 • Träna lagom mycket. Kör du tung träning varje dag så kommer du få mer stress på kroppen. Speciellt om du börjar precis efter ett långt uppehåll, så är det extra viktigt att börja lugnt. Vilodagar är guld värda.
 
 • Drick tillräckligt med vatten och lägg gärna i en citronskiva mellan varven. Drick gärna grönt te som är bra mot stress, ett bra tips är att byta ut eftermiddagskaffet mot grönt te istället så kommer det ha en avstressande effekt.
 
 • Jag nämnde ovan att ändra ditt fokus genom tacksamhet men ibland under vissa dagar på året sker det "större" saker och allt känns kaos typ, då är det bara att se på det så här: Nu är det ett problem och nu ska jag FOKUSERA endast på hur man kan lösa detta. Istället för att bara tänka på problemet hela tiden så hittar man på lösningar istället. För det man fokuserar på ökar chansen att man åter igen tänker på det så du vill byta fokus så snabbt du kan när ett problem uppstår och vara så lösningsorienterad som möjligt istället. Detta leder till resultat och problemet blir ofta helt löst och genererar i positiva hormoner som minskar på din stress.
 
 • Planera in egentid varje dag. Tex. Gör nåt som du tycker är kul. Kan t.o.m. vara så enkelt att du tar en lite tupplur och bara är. Men ~1h per dag där du är helt i dina egna tankar och gör vad du själv vill är kanon. Vi behöver "återställa" oss nån gång under dagen och så kommer vill tillbaka med nya krafter.
 
 • Kolla igenom punkterna ovan och börja med en sak idag och sedan lägger du till en imorgon o.s.v. så kommer dina stressnivåer att sjunka. Och du kan leva ett lyckligare, längre och hälsosammare liv.😍

Och till sist! Vilken mat var det nu som kan minska på kortisolet? Här kommer några enkla förslag som du kan ta till dig på en gång:
 • Avokado
 • En grönsallad, tex. spenatblad och mangold.
 • Äppelcidervinäger
Tips: Dela en avokado i bitar och blanda ner i en grönsallad, ringla lite olivolja och ha i 1-2msk äppelcidervinäger och krydda med örtsalt, då drar du nytta av alla ingredienserna samtidigt.
 • Vildfångad lax(vill du inte äta fisk så ofta så kan jag starkt rekommendera vår Krill så du får i dig omega 3 och kan hålla inflammationer i kroppen borta).
 • Mörk choklad med minst 70% kakao men helst 85% (inte mjölkchoklad och försök välja en mörk choklad med så lite socker i som möjligt)

Ha en bra dag!😍

Och Glad Påsk och håll utkik efter påskharen😂!🥚🐰


Kram
Niclas

PS: Gör en grönsallad med avokadobitar däri och blanda ner lite äppelcidervinäger. Dessa 3 hjälper till att sänka din stress(kortisol) i kroppen.

Ät också mörk choklad regelbundet med minst 70% kakao, helst 85% och välj en med så lite socker som möjligt. Och till sist, det enkla sättet är att ta Krill varje dag.


//Detta inlägg är i samarbete med min webshop Vitaminotek där vi säljer Krill som vi nämner i detta inlägget //

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.