109-åriga Jessies tips för att leva länge: Ät gröt och undvik män

Skottlands äldsta kvinna Jessie Gallan är hela 109 år, och hon om någon borde ha ett och annat att komma med när det gäller hur man ska göra för att bli riktigt gammal. Nu avslöjar hon sina bästa tips. (Om du är singel kommer du gilla det här :))

Kanske trodde du att en livspartner skulle bidra till att du kommer att leva längre? Det verkar vara tvärtom, i alla fall enligt Skottlands äldsta kvinna Jessie Gallan. I en intervju med Daily Mail berättar 109-åringen om vad knepet är bakom hennes höga ålder:

— Min hemlighet bakom ett långt liv är att hålla sig borta från män. De skapar bara mer problem än vad de är värda, säger hon och fortsätter:

— Jag har också varit noga med att jag har rört på mig mycket, ätit en fin varm tallrik gröt varje morgon och har aldrig gift mig.

​Fördelar med havregrynsgröt

1. Du blir mätt längre
All fiber som havregryn innehåller gör att du håller dig från överdrivet småätande mellan måltiderna. En studie från 2014 som publicerades i Nutrition Journal visade att deltagare som åt havregrynsgröt kände sig mätta längre än de som åt samma portion av honungssötade flingor.

2. Sänker kolesterolvärdet
Mat med hög fiberhalt gynnar kolesterolnivåerna, och havregrynsgröt är inget undantag. De lösliga fibrerna i havregrynen hjälper till att minska kroppens upptag av det ”dåliga” kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. En kopp kokt havregrynsgröt innehåller hela fyra gram fiber – nästan lika mycket som finns i ett äpple eller en kopp med kokt brysselkål.

3. Minskar risken för cancer
Fiberrika livsmedel av fullkorn – inklusive havregryn – har visat sig minska risken för kolorektal cancer. En översyn från 2011 i British Medical Journal visade att risken för kolorektal cancer var 20 procent lägre för personer som konsumerade 90 gram mer fullkorn varje dag.

4. Hjärtskyddande växtkemikalier
Havregryn är rik på lignaner – en växtkemikalie som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Lignaner finns också i andra livsmedel som linfrön, broccoli och aprikoser.

5. Billigt
Du kan köpa en stor påse för bara några tior – och en portion kostar mindre än två kronor. Det betyder att havregryn kan göra så att både mage och plånbok känner sig nöjda.​

Jag äter havregrynsgröt varje vardag. Ett kanontips är att du kan ta 1 dl havregryn och blanda med 2 dl vatten. In i micron i ca 3 minuter. Till detta är blåbär eller hallon gott till. Givetvis mjölk till.

Om du har färska blåbär så är det kanongott tycker jag. Jag har även ofta använt frysta blåbär eller frysta hallon direkt, så att dem tinas snabbt på den heta gröten, MEN nu efter matförgiftningarna i Ljungby där man misstänker frysta hallon som ej blivit kokta innan servering så rekommenderar jag att: Har du ej färska hallon så koka dem 1 minut så är det lugnt med hänsyn till noroviruset som älskar att fastna på hallonen. Livsmedelsverket införde rekommendationen för ca 2 år sedan som gäller frysta utländska hallon. Gäller ej blåbär! Noroviruset gillar som sagt hallon och ibland även jordgubbar.

Jag har använt frysta bär direkt i flera år men när det gäller hallon f.r.o.m nu har jag tänkt om då de flesta frysta hallonen är utländska. Så koka utländska hallon.

Är du ute efter ett mer rejält snabbmål så kan du kläcka i ett ägg i gröten precis när du micrat klart och röra om och salta....det blir helt ok faktiskt, inte helt rått och inte överkokt :)

Lycka till i köket nu!

Och va noga när du hanterar livsmedel och blanda inte det råa köttet med sallad, håll dem var för sig. Och vid grillen nu så ska kötthamburgarna ej visa nåt rosa utan dem ska genomstekas (rekommendation från livsmedelsverket).

Mvh

Niclas Brunnegård

Jag inspirerar dig till bättre hälsa här på "Mr Yeah"

Kontakt: niclas@mryeah.com eller niclasbrunnegard@hotmail.com

PS. Jag har äntligen fått mitt bankgironummer till företaget nu så för er som vill beställa på faktura är det riktigt simpelt nu. En ny laddning ProVital-K2 är på ingång så skicka ett mail till niclas@mryeah.com om du vill beställa. Eller så beställer du smidigast direkt med kort i shoppen här.


Jag får in positiva saker om ProVital-K2 och måste delge er en: 

Hej Niclas! Jag vill ha en ny försändele av ProVital K2. Vi tycker att vi mår så bra av dina piller. Jag var på hälsokontroll i veckan.
och mina värden hade blivit så mycket bättre sen i höstas, så doktorn frågade hur jag hade gjort.
Mitt kolestrolvärde hade gått ner från över 8 i början av sept. till 6 nu och jag har minskat min blodtrycksmedicin till nästan inget. Så med halvfasta en dag i veckan och ProVital-K2 kommer jag att både hålla vikten och må bra!

Till saken är att innan jag skrev detta här på bloggen så frågade jag Elsa(som hon heter, hon och hennes man tar ProVital-K2) om det var ok att delge detta.

Jag fick svaret då:

Tack för en snabb leverans . Kan du ha glädje av att använda mina ord till uppmuntran för andra , så är det OK
kanske jag inte har talat om att vi är 83 år och hur pigga som helst, man bara ångrar att man inte har fått de här tipsen tidigare i livet, Men bättre sent än aldrig!! Med hälsning Elsa


"ProVital with Vitamin K2. A little known vitamin could save your life" Läs mer här: Expressen: Okanda vitaminet som är viktigt...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.