Därför skyddar kaffe mot cancer

Forskning visar att kaffe har en skyddande effekt mot flera olika cancerformer, bland annat bröstcancer – och nu vet man varför, skriver SVT.

För TT berättar Ann Rosendahl, forskare på Lunds universitet och medförfattare till rapporten om hur det fungerar.

– Koffeinet stänger av signalvägarna till bröstcancercellerna. Det resulterar i långsammare celldelning och ökad celldöd.

Rapporten handlar om hur kaffe skyddar mot återfall i bröstcancer och publicerades nyligen i medicinska tidskriften Clinical Cancer Research.

Redan för två år sedan visade forskarna i Lund, tillsammans med brittiska forskare att endast ett par koppar om dagen kunde bidra till att förhindra återfall i bröstcancer, speciellt i kombination med läkemedlet tamoxifen.

Två koppar per dag

Genom att gå ner på cellnivå lyckades forskarna få större förståelse om orsakerna bakom och studierna fokuserade på koffein och koffeinsyra, båda vanliga i kaffe. Det var drygt tusen kvinnor som deltog och av dem behandlades drygt hälften med tamoxifen. Redan när diagnos ställdes märktes att cancern var mindre utvecklad hos de som drack kaffe.

– För de tamoxifen-behandlade kvinnorna, som druckit minst två koppar kaffe om dagen, var risken för återfall nästan hälften så stor som hos dem som drack en mindre mängd kaffe eller inget kaffe alls, säger Rosendahl som dricker flera koppar om dagen till TT skriver SVT.

Högkonsumenter av kaffe har 60 procent lägre risk att få aggressiva tumörer, visar en studie.

Det är på ansedda Harvard Medical School som forskare upptäckt att kaffe påverkar könshormon och hur kroppen bryter ner socker, två faktorer som kopplats till prostatacancer.

– Väldigt få livsstilsfaktorer har kunnat kopplas till risken att få prostatacancer, särskilt aggressiva varianter, så det är väldigt spännande om den här kopplingen går att styrka i fler studier, säger doktor Kathryn Wilson som gjort studien till BBC.

Vilken av ingredienserna i kaffe som minskar cancerrisken vet forskarna inte, men att kaffe innehåller nyttiga mineraler och antioxidanter är känt sedan tidigare.

Forskarna har dokumenterat 50 000 mäns kaffekonsumtion var fjärde år från 1986 till 2006.

Trots studiens omfattning vill inte Helen Rippon vid ideella prostatacancerföreningen (The Prostate Cancer Charity) rekommendera män att öka sin kaffekonsumtion.

– Vi skulle inte rekommendera att män skaffar sig tyngre kaffedrickarvanor bara baserat på den här studien, säger hon till BBC.

Hur många koppar kaffe dricker du per dag? Eller dricker du inte alls kanske? Själv blir det en kopp direkt när jag kommer till jobbet, den sitter fint :)

Sedan en kl.09:00 och en efter lunchen på maten och oftast en kopp runt 14:00 med.

På helgerna brukar jag göra en "jättemugg"​ på morgonen och sedan efter den är det sällan det blir någon mer. På kvällar dricker jag aldrig kaffe...inte sugen då.

Min fru Sofias kaffedrickande var lika med noll tills för nåt år sedan. Hon kom på om hon la en bit mörk choklad(apelsinsmak) i koppen och sedan hällde upp...så blev det jättegott. Så nu gör hon detta varje dag. Hon är rolig för hon tar med sig en liten chokladbit om vi ska iväg så att hennes kaffe garanterat blir som hon vill. För utan chokladbiten dricker hon ej kaffe. 

I nästa inlägg kommer jag skriva om havregrynsgröt....så håll utkik här.

Ha en underbar valborg!

Mvh

Niclas Brunnegård

Jag inspirerar dig till bättre hälsa här på "Mr Yeah" Kontakt: niclas@mryeah.com eller niclasbrunnegard@hotmail.com 


"ProVital with Vitamin K2. A little known vitamin could save your life" Läs mer här: https://mryeah.tictail.com/product/provital-k2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.