Promenera dig till bättre hälsa

Börja bränna fett med långa promenader och förebygg sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Igår gick jag hem från jobbet med en kollega och totalt blev det ca. 90 minuters gång. Jag kände mig jättepigg i knoppen när jag kom hem och orkade med lite renovering hemma med.

Skorna är viktiga

Jag gick i mina rätt nya löpskor och min högra lilltå blev lite skavd. Blir att tejpa den nästa gång bara :) 

En sak är att du kommer bli mycket gladare om du går en längre promenad. Jag känner att det sitter i hela dagen efter också plus att man upplever mer livsglädje och känner sig fräschare!

Läste i Expressen tips från "deras" personlige tränare Sofia Sjöström​ som säger:

- Det viktigaste är att du verkligen ökar stegen, tempot, och tänker på hur du går. Du måste vara närvarande och tänka på hur du arbetar med din kropp. Ge den en utmaning så får du mycket tillbaka, säger Sofia​

 • Gå rätt
  Sträck på dig, var rak i ryggen och spänn magen. När du går i trappor eller uppförsbackar: Böj benet, och tryck ifrån. Det ska kännas att hela benet jobbar, och du ska nästan upp på tå.
 • Ha rätt hållning
  Ställ dig höftbrett och sug in naveln mot ryggraden. Det ger en lätt spänning i magen vilket ger stöd i magmusklerna som fungerar som en korsett för bålen. Håll huvudet högt och blicken på dit du är på väg. Låt bli instagram, stegmätarappar och smsande. Var närvarande i promenaden.
 • Ta långa steg
  Ta långa kraftfulla steg som involverar ben och rumpa. Om du tar korta steg behöver du öka takten och hellre gå i lutning för att få ett bättre motstånd
 • Gå i backe
  Använd armarna, svinga med dem så att de hjälper till och ger kraft. Du går lätt framåtlutad och tar ordentliga kliv, gärna upp på tå så du får bra tryck i benen. Därför är det viktigt med stöd från armarna i uppförsbacke, och du involverar hela kroppen.
 • Undvik stigarna!
  Gå i skogen över stock och sten, du får extra motstånd i naturen. En kilometer i skogsmark kan vara ett bra träningspass för en otränad person eller en person med kraftig övervikt. Alla ojämna underlag är bra.
 • Gå i trappa
  Ta dubbla eller enkla steg beroende på hur tufft du vill köra. Trappor är ett gratis träningsredskap som på ett skonsamt sätt ökar utmaningen för en otränad kropp. Det går även att avancera träningen i trappan genom att börja med att gå, sedan ta två steg, tre steg. Jogga eller ta jämfotahopp. Var försiktig när du springer nerför trappan. Det här är en pulshöjare som även tränar benmuskler och rumpa.

Av alla punkterna ovan så kan jag inte bocka av någon från gårdagens promenad. Det viktigaste är ändå att komma ut och få igång en vana att promenera mera. Men jag ska försöka vara mer närvarande och få med någon an punkterna ovan :)

Ett annat bra tips som jag läste är detta:

Det är forskare vid ett universitet i Virginia som analyserat sambandet mellan antal promenader, promenadtempo och minskad mängd bukfett. I sin studie fann de att de kvinnor som tog tre snabba och två långsamma promenader varje vecka tappade fem gånger mer bukfett än den kontrollgrupp som enbart gick fem långsamma promenader under samma period. Detta trots att båda grupperna brände exakt samma mängd kalorier under sina pass.

Men fördelarna med intervall-promenaderna stannade inte där. Kvinnorna i den gruppen tappade tre gånger mer fett kring låren och gick ner cirka fyra kilo under de 16 veckor som de deltog i studien.

Källa: Womens Health Magazine

Kom igen nu och kör igång du med! På måndag går jag igen en långpromenad, gör du? ;)

Testa att även att komma igång med ProVital-K2 , har hemma nu. Promenerar du och tar ProVital-K2 så kommer du må som en kung!

Kramar

Niclas 

5 thoughts on “Promenera dig till bättre hälsa”

 1. Vilka strålande bra gå-råd du ger !!
  Öka på det hela med stavar också. Då rör man flera muskelgrupper och kan ” speeda upp” farten. Bra för axlar och armar! Att dra in naveln lär man sig på pilatespassen och kan ta med vid all träning då man får bättre ” koll” på hållningen och de djupare liggande musklerna.
  Tack och lycka till vi alla som “går”!!

   1. Tack igen ?
    Är intresserad av K2 och har några frågor:
    Hur funkar K2 för dem som äter t.ex. Varan för sitt blodtryck? Är K2 förtunnande ?
    Vilken ‘styrka’
    rekommenderas för en daglig dos med
    K2?
    Hälsn. Ann-Brit

    1. Hej Ann-Britt!

     Fått den frågan tidigare. För dig är det att välja att ta en ProVital-K2 eller en av K2 Krill per dag. Alltså inte båda två då.

     Detta svarade Dr Christina till en som heter Tomas:

     //Hej Niclas
     Jag får den frågan mycket. Vitamin K2 tillhör en familj som inkluderar vitamin K1. När all media och läkare pratar om vitamin K, så pratar dom om K1 vilket motverkar blodförtunnande läkemedel (coumadin). Man måste skilja på K1 och K2 eftersom dom har olika uppgifter i kroppen men tyvärr har väldigt liknande namn (pga kemiska molekylärstruktur). Det finns studier som har tittat på på just det här problemet med K2 och coumadin och K2 motverkar inte läkemedlet.
     Men med som all kosttillskott måste Tomas själv ta ansvaret och prata med sin läkare. Min syn är att det är bättre att ta K2 eftersom coumadin’s biverkningar är just förkalkning av blodkärl vilket med längre tid har sina egna effekter.
     Hoppas det hjälper lite grann.

     Christina Beer, PhD //

     Sedan har jag fått följande fråga:

     Kan man ta ProVital-K2 om man tar blodförtunnande eller blodtrycksmedel?

     Hej Niclas,
     Den senaste forskningen är:
     Om blodförtunnande medlet är det traditionella warfarin (Coumadin) som angriper Vitamin-K1 koaguleringsvägen så ta bara en ProVital-K2 om dagen eller en K2Krill.

     Om blodfortunnande medlet är av den nyare sorten som inte angriper Vitamin-K1 koaguleringsvägen, så är det fritt fram att ta ’whatever’.

     Vitamin K2 ska inte vara i vägen för blodtrycks medel (däremot kan blodtrycket bli bättre och mindre medicin behövas). Kolla blodtrycket ofta.

     Läkaren ska veta vilken medicin influerar vad.

     Mvh
     Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.