Nya bra frågor

Hur mycket vatten ska man dricka?

Drick ca 3 liter under dagen. Testa LOKA jordgubb ice cream smak. Jag såg att jag ej skrivit ca 3 liter efter menyerna och lagt till det där nu med. Så glöm ej vattnet.

En fråga till dig; du nämner någonstans att Michel Mosley skriver att man ska vara lite restriktiv med protein. Hur förklarar han det? 

Professor Valter Longo rekommenderar 0.8g per kg av din kroppsvikt. För mig som väger ca75kg skulle detta bli 60g. Inte mer än det.

Finns som ni säkert vet bra i kyckling utan skinn. Detta att föredra än att ta rött kött. Tonfisk, räkor och växter som innehåller protein är bra. Och i ägg förstås.

Valter Longo förespråkar alltså att inte ta mer än 0.8g per kg kroppsvikt och dag.

Sedan menar han att kroppen går i gasläge och fastan gör att kroppen hinner reparera.

Jag fattar det som att för mycket protein gasar på celldelningen så håll dig till max ovan nämnda är min rekommendation.

En fråga om tuggummi, sockerfritt går får man tugga det på faste dagarna?

Jag rekommenderar ej tugga tuggummi på halvfastedagarna. Men hjälper det dig kan du köra på det, en del kör nån per dag andra menar att du lurar kroppen, oavsett så känns det inte helt hundra för just mig iallafall.

Sedan gav Maria mig ett hett tips efter inlägget på bloggen: Faste-Dag nr 4 startar för mig idag. Jag blir så full i skratt för överallt står det nu om 5:2. Stor artikelserie i lokala morgontidningen. På torsdag föreläsning av Henrik Ennart, tyvärr fullt innan jag fick syn på annonsen :(
Jag kollade upp Henrik och har precis beställt hans bok för ännu mer övertygande läsning hur bra fasta är. Jag köpte den precis nu på bokus så att jag får trevlig sommarläsning:
henrik

20 thoughts on “Nya bra frågor”

 1. Hej! Det funkar bra på halvfastedagen, vaknar tidigt dagen efter, full av kraft! Härligt! Har i perioder använt mig av viktväktarmetoden, bra! Nu la jag in maten på fastedagen, 10 p. I vanliga fall får jag äta 29 p. Så nu kör jag VV på de övriga dagarna! Kändes lätt att dra igång det nu!! Härligt!

 2. Gå in och kolla på “sockertjocken.se”, hon har tagit prover före och efter en 5:2 fasta på 5 veckor. Nu är hon sedan lång tid tillbaka LCHF:are, och en träningsfantast, men resultatet är mycket intressant!

  1. Hej Marie!

   Ja det ska jag göra nu….wow jag kollar nu. Hon som redan äter så bra innan.
   Tänk på alla som äter dåligt innan och gör detta. Oj oj oj …mycket intressant! Hon ökat det goda kolesterolet och
   minskat det onda! + IGF-1 värdet som anger cancerrisken typ har minskat med! Får göra ett inlägg om detta sen.
   Tack för infon Marie!

   Mvh

   Niclas

 3. Hej!

  Jag stötte på en bra formel för att räkna ut sin individuella vattenkonsumption i Paul Cheks bok How to eat move and be healty. Formeln är (kroppsvikt x 0,033 = antal liter du bör dricka)

  Är ett bra riktmärke så man inte dricker för lite eller för mycket då 3 liter kan vara lite väl mycker för vissa.

  Ha det bra!

  Johan

  1. Hej Johan!
   Bra poäng där! Men vi ska faktiskt dricka mer än vanligt på havlfastedagarna då maten för
   en vanlig dag på 2500kcal(rek.intag) för oss män(2000kcal Kvinnor) innehåller just mycket vatten. Så vi måste få
   i oss den skillnaden vi förlorar.

   Men håller med dig helt att alla är olika så man får nog känna efter själv och kolla urinen så den inte blir gul utan
   håller sig vit:)

   Ha det gött!

   Mvh

   Niclas

   1. Ja, det var mest det som var min poäng att man ska ha lite koll själv så man inte dricker på tok för mycket eller för lite för den delen så jag håller med i det du skriver. Ett annat tips är att ha i lite havssalt i vattnet så man får i sig lite mineraler plus att man slipper springa och kissa hela tiden.

    Tack för en bra blogg!

    Johan

    1. Bra tips igen Johan!
     Jag nämnt om extra salt i kosten men detta var ju ett kanontips!
     Det ska jag testa själv, för det blir en del toabesök på jobbet.

     Tack själv Johan!

     Niclas

 4. Hej!
  Vill bara varna lite, kolsyrad dryck eller vanligt vatten med citron eller lime i är inte så bra för tänderna att dricka, i tid och otid. Eftersom många människor idag har besvär med känsliga tänder och ilningar samt emaljförsvagning, skulle jag rekommendera att bara dricka dessa drycker tillsammans med mat och rent vatten emellanåt! :-)

  1. Hej och vilket bra tips! Det är som du säger helt klart, inte haft en tanke på det.
   Tack! Får lägga upp denna info under recepten. :)

   Mvh

   Niclas

 5. Jag undrar om Keso är förbjudet? Det är ju gott med bär. Hur mycket i så fall skulle man kunna ta till frukost lunch eller middag. / Yvonne

  1. Hej Yvonne,
   Nej Keso inte förbjudet, räkna med 98 eller ca 100 kcal / 100 gram då.
   Du kan köra det istället för ägget då keso just innehåller mycket protein. Alltså byt ut ägget till 100gram Keso
   till frukost. Så kan du följa min meny.
   Till lunchen om du vill ha keso då med kan du byta ut pistasch nötterna med 100 gram keso då. Men pistasch innehåller bra fett.
   Mvh
   Niclas

 6. Hejsan!

  Har en liten fundering. Kan man byta ut pastan mot keso istället eller finns det ett bättre förslag. jag är ingen pastaälskare.

  mvh
  Eva

  1. Hej Eva!
   Ja byt ut till något du älskar. Keso går bra. Men fibrer är bra att få nån gång under dagen så tänk på det då…så ett förslag är
   att byta ut tomater til morot vid lunchen då för din del.

   Mvh

   Niclas

 7. Hej. Nu när jag ser att ni skriver om att ersätta olika matvaror undrar jag om mot vad man kan byta gojibären? Kan man även äta en hallon/blåbärsblandning eller måste det bara vara blåbär?
  Mvh Caroline

  1. Hej Caroline,
   Egentligen kan du byta ut vad du vill bara du har ca 20-25% proteiner i din kost och lite fibrer. Morot kanske funkar
   att byta ut gojibären, de innehåller ju endast 31 kcal /100 gram. Tex byter du dem rakt av mot gojibären i min meny så kan du väga in 200 gram morätter
   istället. Ja sedan kan du köra hallon/blåbärsblandning istället för endast blåbär. Hallon har 42 kcal mot blåbärens 59 kcal. Mvh Niclas

 8. Hej jag och min sambo har nu kört 5:2 i en vecka och de fungerar super. Det har resulterat i att sambon minskade 2kg och jag 1kg. Helt otroligt och vi mår så bra. Men en fråga kan man äta fil till frukost istället för blåbär? Och vad ska man tänka på om man byter ut något?

  1. Hej Victoria! Helt otroligt bra:) Ja du kan äta fil. Byter ni ut blåbären mot standard fil så har den
   typ samma kcal som blåbär vilket leder till att din sambo väger in 100gram fil och du 50 gram fil om ni följer min meny.
   Mvh Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.