Ett bra recept för Män

Vi Män ska ligga runt 600 kcal per “faste dag”

Ni kan alltid i framtiden gå in under Det allra bästa receptet på startsidan för att få det allra bästa receptet som jag testat och jobbat fram.

1 halvfaste dag för Män ser ut följande:

Frukost totalt 140 kcal:

 • 1 ägg på 90 kcal med salt på
 • 100 gram frysta blåbär på 50 kcal
 • Te utan mjölk och socker typ 0 kcal
ägg
Salta ägget, man står sig rätt bra på bär
Te
En kopp grönt ekologiskt te är kanon

 

blabar(1)

blåbär
ICAs Stora blåbär är bra

 

Lunchen totalt 247 kcal:

 

 • 200 gram körsbärstomater eller vanliga tomater ger 2×0.26= 52 kcal
 • 20 gram Goji bär 0.2×313= 63 kcal
 • 65 gram Baby spenat 0.65×15= 10 kcal
 • 20 gram Pistasch nötter 0.20×610= 122 kcal
goji
Goji bär 20 gram

 

bild
En morgon i all hast, 65 grams påsen på ICA Maxi.
CIMG3783(1)
Pistasch nötter, väg in 20 gram. Köper ibland skalade men dem är dyrare.
5:2 lunch
200 gram tomater, 20 gram goji bär, 20 gram pistasch nötter och 65 gram babyspenat blad. Krydda med örtkrydda.


Middagen totalt 212 kcal:

Isbergssallad 40 gram, Kyckling bit 40 gram
Isbergssallad 40 gram, Kyckling bit 40 gram, Vit fiberpasta 110 gram
 • Isbergssallad 40 gram ger 0.4×14=ca 6 kcal
 • Kyckling 50 gram, bara kött med lite chili på ger 0.5×115= ca 58 kcal
 • Vit fiberpasta 110 gram ger 1.1×135= ca 148 kcal (OBS! Väg in pasta efter du kokat den då ger den 135 kcal, för pastan sväller under kokningen. Skulle du väga in 100 gram okokt pasta så hamnar det på 365 kcal / 100 gram) och då skulle du bli riktigt mätt:) Se tabellen här

 

 • En stor kopp ekologiskt grönt te på kvällen utan mjölk/socker i tar bort eventuell hunger och räknas som 0 kcal
 • Några koppar svart kaffe under dagen räknas som 0 kcal
 • Drick rikligt med vatten under dagen ca 3 liter men inte mer och inte heller mindre. LOKA med smaken jordgubb och icecream är gott. Ta gärna lite havsalt i vanligt vatten under dagen. (Vill bara varna lite, kolsyrad dryck eller vanligt vatten med citron eller lime i är inte så bra för tänderna att dricka, i tid och otid. Eftersom många människor idag har besvär med känsliga tänder och ilningar samt emaljförsvagning, skulle jag rekommendera att bara dricka dessa drycker tillsammans med mat och rent vatten emellanåt!)

Summa för dagen är 599 kcal.

När ni vägt in en dag ett par ggr så vet ni tills slut ungefär hur mycket allt är. Men det är bra att väga in då och då så man inte skenar iväg uppåt:) Sedan behöver det ju inte vara strikt 600 kcal…men bra att sikta runt det.

 Se hur nyttig denna meny är här

5 thoughts on “Ett bra recept för Män”

 1. Jag brukar fasta 2 dagar per vecka, tisdag och torsdag

  I övrigt äter jag “NORMALT”. Jag känner mig ganska nöjd med att inte äta någonting och “klara” detta. Jag vill dock mena, att det sker inte utan ansträngning.

  Är detta en optimal metod?

  Claes Gustafson

  1. Nej ej optimalt på grund av flera saker. Du förlorar en del muskelmassa om du gör så här. Ok skulle du göra detta bara 1 gång var femte vecka och dricka bra + lite näringsrika kcal så kanske det hade varit ok och om du tränar bra också. Ingen metod jag rekommenderar.

   Michael Mosley testade i programmet att inte äta något…typ endast 25 kcal i 3,5 dagar. De sa i programmet att han skulle vara tvungen att göra så 1 gång i månaden för att hålla nere sina värden. Detta var extremt tufft och ingen hållbar lösning kände han. Mitt tips: Gör inte såhär utan få i dig ca minst 25% proteiner under halvfaste dagarna. Kör 600 kcal per dag som Man.

   Sidospår: Men generellt ska man enligt Professor Valter Longo äta endast max 0.8 gram protein per kg av ens kroppsvikt. Så väger man 80 kg så ska man max äta 0.8*80= 64 gram protein per dag. Så dricker man kaffe latte så ska man nog ta en svart kopp istället utan mjölk. Varför? Jo proteinerna bidrar till att hålla det s.k. IGF-1 på en hög nivå och som ökar risken för en rad cancersjukdomar.

 2. Hej! 5 2 är verkligen lättare än jag trodde. Själv har kör jag i stort sett samma meny varje fastedag. Min jobblunch består av 1 portion (2.5 dl) Soldatens ärtsoppa. Ska enl burken vara ca 135-140 kalorier. Före och efter lunch har jag grönt te på gång vid skrivbordet hela tiden, samt 1 påse 100 g körsbärstomater som får bli stämningshöjaren under dagen. Grönt te är kanon. Kan bli 5 muggar på en dag. Middag blir salladsblad, en halv burk tonfisk Express och pyttelite riven parmesan. Sen går jag och lägger mig extra tidigt de kvällarna och vem mår inte bra av det i dessa stressiga tider?

  1. Hej Karin!
   Kul höra att 5:2 går bra för dig!
   Håller med dig, i dessa stressiga tider borde man gå och lägga sig tidigare någon dag i veckan iallafall:)
   Bra taktik.

   Lycka till i fortsättning!

   Mvh

   Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.