51 thoughts on “Raketstarta med 5:2-Dieten”

 1. Hej ! Jag vill börja med denna diet då ett bröllop stundar. Eftersom det är lite mer bråttom undrar jag vad som händer om man kör tre fastedagar? Och går det fortare om man endast dricker vatten under fastedag?

  mvh
  Lisa

  1. Hej Lisa!
   Du kan köra varannan dag då så det blir 4:3 då ett tag. Nej ät du 500 kcal dem dagarna. Du kanske inte menar endast vatten hela dagen va? ;)

   Men ja drick du endast vatten med dina 500 kcal + de andra dagarna så lär det gå snabbare. Tar du bort läsk, mjölk i kaffet/te, godis och minskar kolhydraterna
   så kommer du långt.

   Glöm inte krydda och salta maten på halvfaste dagarna, sepciellt om du kör varannan dag ett litet tag.

   Men gå över till 5:2 sen så snart du kan är mitt tips.

   Mvh Niclas

 2. Hej
  Hörde av någon att man ska smälla i sig 500 kcal på en måltid och inget mer, jag har lagt ut dem på hela dagen, typ frukost, lunch och middag, vad är korrekt med tanke på bästa resultat?
  MVH
  Titti

  1. Hej Titti,

   Att dela upp på 1, 2 eller 3 måltider är alla helt rätt. Det står i boken Michael Mosley gjort att det verkar
   ha samma hälsovinster.

   Jag kommer få reda på om det är skillnad på sätten i framtiden…då de sagt att de ska meddela så fort de vet mer om detta.
   Kanske skulle det vara något bättre om man man delade upp på 2 måltider menar dem. Den första kl.11.00 och det andra kl.19.00. Och att man åt kl.19.00 dagen innan
   senast. Då får man ett 16 timmars fasta fönster. Precis som på testet med mössen….men de åt ju hur de ville under de resterande 8 timmarna..https://mryeah.com/category/1-av-3-inlagg-min-recension-av-boken-the-fast-diet/

   Jag kör på 3 måltider då de ger vad de sett hittils samma effekt.

   Mvh

   Niclas

   Mvh

   Niclas

 3. Hej! Jag är så nyfiken, hur gör ni om ni blir spontant bortbjudna den dagen som du fastar? En annan sak, jag får olika besked om det är bra eller dåligt för kroppen att fasta två dagar i rad. Kan det vara en nackdel att ta två dagar i rad? Hur gör du om du ej kan äta din meny och måste väga maten borta? Har du en fickvåg med dig;-)? Mvh,Malin som har avklarat första dagen nu!

  1. Hej Malin!

   Jag tycker såhär. Eftersom du precis har börjat så upplever du nu de 2-3 svåraste första veckorna med 5:2.
   Om du då blir bortbjuden och känner dig extremt hungrig så är det inte optimalt för att njuta med vänner.
   Du behöver ej ha med dig våg utan du lägger upp ungefär och om det blir lite mer denna gång så gör inte det något.

   Om det tex är torsdag och semester och du blir spontant bortbjuden till en rolig fest tex. tycker jag du ska avbryta din halvfasta.
   Och börja igen på måndagen.

   Om du tex får reda på det kl.1300 efter lunch samma dag du fastar så tycker jag du ska sätta dig ner igen och äta delar av en vanlig middag.
   Då får du i dig bra igen och på kvällen äter du som vanligt. Ta det lite lugnare med alkoholen bara:)

   Mina erfarenheter säger mig att det allra bästa för mig är att köra mån och torsdag. Alltså att ha tisdagen och onsdagen som vanliga dagar.

   Köra 2 dagar i rad ska du inte göra. Inget jag rekommenderar alls.

   Man ska tänka såhär: Under ledighet och semestrar kan du vara mer flexibel och inte vara så strikt om det råkar bara bli 1 dag i veckan.
   För när hösten kommer så kör du bara på med 2 dagar(mån och tors tex) i veckan igen. På så sätt har du Jul, påsk och alla längr ledigheter helt fria och
   nöter på med 5:2 i vardagen.

   Lycka till!

   Mvh

   Niclas

 4. Hej!
  Hade min allra första halvfastedag igår, torsdag, och använde dina recept till punkt och pricka, och det fungerade helt fantastiskt. Tänk att man kan sätta i sig så mycket mat med så få kalorier. Kände mig faktiskt inte särskilt hungrig på hela dagen, drack en kopp te på morgonen, resten av dagen drack jag bara vanligt kranvatten. Det talas mycket om mineralvatten, men tänk på att kolsyra är vätskedrivande likaså om man dricker mycket kaffe, så får man ju dricka mycket mer för att få i sig tillräckligt med vätska. Nej, vi har världens bästa dricksvatten i våra kranar, så det är det bästa för hälsa och miljö!
  Vill framföra ett stort TACK till dig Niclas för ditt fina sätt att engagera oss andra soffpotatisar att sätta igång att tänka på vår hälsa!
  MVH
  Gunnar

  1. Tack så mycket Gunnar:) detta ger
   mig inspiration att fortsätta ge järnet
   för att hjälpa alla;)

   Kul det gick så bra för dig!

   Bra tips om vattenintaget. Jag lär köra
   vanligt vatten alltid iallafall mellan
   måltiderna. Och ha lite havssalt i då o då.

   Bara köra på nu då Gunnar! Att du inte var hungrig
   på hela dagen var ju bra. Kolla så du har 20 gram pistasch
   och inte 30 gram för det var en text i pdf
   innan ett tag där jag skrev fel. Men på sidan har det alltid varit rätt:)

   Ha en go kväll Gunnar!
   Mvh
   Niclas

 5. Hej!
  Tack för fin inspiration. Startade förra veckan , går ok. Gillar att scouta runt på din hemsida.
  Har funderingar kring kommande USA resa i augusti. Är borta i drygt tre veckor. Vill höra om du vet vilka möjligheter jag har för 5:2 dieten där. Läste tidigare inlägg om att “köra”en fastedag/vecka.
  Vill se möjligheter och inte hinder.
  Tack igen / Lena

  1. Hej och tack Lena!
   Helt rätt se möjligheter bara:)
   Det stämmer du kan köra 1 dag i veckan
   och får då ändå en del av de bra hälsoeffekterna.
   Min tanke är om jag kommer fortsätta gå ner under min
   matchvikt kommer jag köra 1 halvfaste dag bara. Men just nu
   efter tappat dryga 7 kg så ligger min vikt ändå still:) så
   jag kör 5:2 med reservation för soligt semesterväder :)
   Ha en härlig USA resa och njut och kör 3 ggr totalt när vädret
   är dåligt. Borde gå lätt hitta ingredienserna i min
   meny där över:)
   Mvh
   Niclas

   1. Tack jag kommer rapportera till dig. Jag gillar menyn den smakar gott, har kört tre halvfastedagar o märker redan positivt resultat.
    Märker att magsäcken drar ihop sig, blir mätt på mindre portion de övriga dagarna, kan känna mättnad på ett nytt sätt. Äter långsammare o njuter bättre. Otroligt!
    Återkommer och fortsätter kolla din sida.
    Lena

    1. Låter kanon Lena! Ja visst blir man mätt på mindre de andra dagarna. Keep it up :)

     Kul att höra fortsättningsvis!

     Mvh

     Niclas

 6. Hej!
  2 recept som jag kör med varje vecka:
  – Spagetti med räksås: 50g räkor steks (utan smör förstås) med 40g gul lök, 10g vitlök, cayennepeppar, peppar och salt. Tärna 4 st cocktailtomater och lägg i, låt koka upp. Koka 70g spagetti (vägs torr). Lägg röran på spagettin och riv 8g parmesan uppepå. Ca 225 kal
  – Spagetti med örtsås: Koka 70g spagetti. Köp Icas färdiga örtsås (“hemmagjord”) och blanda den kokta spagettin med 2 st msk sås. Tärna 4 st cocktailtomater och lägg uppepå spagettin tillsammans med 8g riven parmesan. Ca 255 kal.

  Hoppas det smakar! //AC

  1. Hej AC!
   Låter jättegott! Blir sugen för jag fastar nu:)
   Får lägga upp detta, bara kolla först… kör du ägg och blåbär till frukost? Växlar du mellan dem, tex
   ena på måndagen och det andra på torsdagen?

   Bra jobbat:) Jag älskar parmesan i pasta!

   Mvh

   Niclas

 7. Tack för en bra blogg!
  Jag har precis börjat och har haft två halvfastedagar. Det verkar som om jag är ensam med att känna en enorm hunger under dessa dagar! Alla verkar tycka att det går sååå lätt.. Kommer detta ge med sig tror du? Jag undrar också; Jag är absolut inte överviktig men vill bli av med lite underhudsfett och shape:a till mig lite. Går det med den här metoden eller är det bara överstottsfett som ryker? Mvh carolina

  1. Hej och tack:)
   Första 2 veckorna är rätt tuffa. Jag var jätte hungrig
   Då liksom min fru.
   Testa våran nya meny. Står sig bra på den och
   God. Ja du kan shapa till dig. Jag gjort det och
   Nåt en platå nu. Jag rör mig för lite men ändå gått mer
   7 kg.
   Kör på så händer det snart grejjer.
   Mvh
   Niclas

 8. Hej!
  Jag har kört denna diet i två veckor nu, och det går riktigt bra. Känner mindre sötsug. -1 cm i midjan dessutom, men det är ju bara början. Innan det blir fler barn vill jag ha bort mer så jag känner att jag har bra utgångsläge.
  Första veckan gjorde jag som du, tre måltider under dagen, vilket resulterade i att jag var hungrig när jag skulle sova och bara låg sömnlös och frös. När jag däremot plågat mig lite och inte ätit alls förän vid 18-tiden går det mycket bättre för min del.
  Jag har de två senaste dagarna ätit följande:
  200 g broccoli
  120 g kyckling
  200 g tomater
  30 g gojibär
  100 g morot
  100 g vit fiberpasta
  Är det lämpliga propotioner? Tycker att det är så svårt… :( Hoppas jag inte ställer till med besvär med jobbiga frågor!

  1. Hej Annika!
   Bra att du hittat rätt nu:) Testa gärna vår meny en gång och se hur du mår sen:)
   Med en snabbtitt på din meny kanske du har lite mycket fibrer men du får i dig en del i kycklingen.
   Kunde du få in ett ägg och minska rakt över på allt men bara miska lite på kycklingen;) så ser jag din meny vara helt ok:)
   Inga problem Annika, fråga på så ska jag försöka hjälpa dig på bästa sätt.
   Mvh
   Niclas

  2. Hej Annika!
   Bra att du hittat rätt nu:) Testa gärna vår meny en gång och se hur du mår sen:)
   Med en snabbtitt på din meny kanske du har lite mycket fibrer men du får i dig endel i kycklingen.
   Kunde du få in ett ägg och minska rakt över på allt så ser jag din meny vara helt ok:)
   Inga problem Annika, fråga på så ska jag försöka hjälpa dig på bästa sätt.
   Mvh
   Niclas

 9. Hej!
  jag har en fråga.
  om jag ska äta 50gram pasta, ska jag väga innan eller efter jag har kokat det för att få rätt? om det är efter kokning isåfall varför?
  Tack på förhand!
  MVH

  1. Hej Mikaela!
   Så här funkar det: Om du väger torr/hård/rå pasta så innehåller pastan ca 365 kcal/100 gram
   När man kokar den och pastan sväller med vatten så innehåller den mer vatten och mindre kcal (ca 135 kcal/ 100 gram) som svälld.
   Väger du in 50 gram avrunnen pasta så blir det ca. 0.5×135= 67.5 kcal du får i dig.

   Men skulle du väga in innan 50 gram får du i dig 0.5×365=182.5 kcal.

   Så ser du vilken skillnad det blev? :)
   Gäller verkligen göra rätt här.

   Lycka till!

   Mvh

   Niclas

 10. Hej Nicklas, toppenblogg! Har precis börjat med 5:2, det går bra. Tack för fina recept, det har varit svårast. Och tack även för kaloritabellen ovan. Kommer att kika på bloggen för inspirationen. Trevlig sommar :)/Anne

  1. Hej Anne! Och tack för betyget:)!!
   Riktigt kul att du följer mig:)
   Ha en fortsatt underbar sommar!
   Mvh
   Niclas

 11. Hej Anne! Och tack för betyget:)!!
  Riktigt kul att du följer mig:)
  Ha en fortsatt underbar sommar!
  Mvh
  Niclas

 12. Hej!
  Jag är inne på att börja köra 5:2 redan nu på måndag. Inte för att jag är överviktig men jag har fått lite oönskat hull runt magen som lätt blir när man blir sambo:). Mitt mål är att gå ner från 59 kg till 53-54 kg och sedan kunna hålla den vikten.
  Jag skulle vilja ha lite mera tips på vad man kan äta till frukost. Är inte så förtjust i varken ägg eller kaffe. Kan man äta macka till frukost? Jag är så himla förstjust i mackor, speciellt på morgonen? :)
  På jobbet brukar jag dessutom dricka en Powerking (energidryck). Innehåller 45 kcal per 100 gram och jag dricker em 250ml burk om dagen, alla vardagar. Antar att det är helt uteslutet nu om man skall köra 5-2 dieten. Klarar verkligen inte av att dricka kaffe. Och jag känner verkligen att jag behöver energi när jag jobbar.
  Mvh Malin

 13. Hej Niklas!
  Tack för att du ger dessa fakta och tips – helt gratis. Jag har just hittat hit och skriver av meny-tips för att testa lite. Ska donera några öl sen:-)
  Men har några nybörgar-frågor.
  Får man inte äta naturell yougurt t.ex är det mer kalorier än havregrynsgröt? Jag brukar äta yogurt med egen nöt o fröblandning och färsk frukt till frukost nu.
  De andra dagarna när man ska äta “normalt”… kan man verkligen det? Måste man inte t.ex. äta mindre portioner, mindre fett, osv?

  Mico

  1. Hej Mico och tack i förskott till ölen;) De andra 5 dagarna äter du som vanligt. Du ska inte äta mindre fett dessa dagar. Sedan kan du äta yoghurt som du beskriver. Kolla kcal och räkna ihop till din egen dag om du vill. Just nu hinner jag inte räkna ut åt dig men ta gärna hjälp av kcal tabellen på sidan. Lycka till nu!! Mvh Niclas

 14. Hej Niclas!
  Nu har jag kört igång med 5:2 dieten. Funkar rätt så bra. Märker att jag blir väldigt hungrig nu på eftermiddagen. Är inne på min första fasta dag idag. Inledde morgonen med havregrynsgröt som jag aldrig har ätit förut men jag tyckte det var riktigt gött. Och den stod jag mig på länge. Tog en knäckemacka med skinka på jobbet som mellanmåll. Till lunch blev det en svampsoppa och ytterligare 1 knäckemacka till. Och energidrycken har jag ersatt med cola zero och det funkar nästan lika bra :) Och så har jag druckit en jäkla massa vatten. Nu har jag ungefär 100 kcl till som jag får äta. Håller på och funderar på hur jag skall spendera dom. Sedan så känner jag mig lite trött på pasta och sallad. Läste att det inte är så många kalroier i kokt potatis. Har du något bra tips på vad man kan göra till potatisen?
  Mvh Malin
  PS. Tack för en bra blogg, är inte och scrollar runt på din sida och får inspirartion,

 15. Hej igen,
  Jag kom att tänka hur funkar det med faste dagen? Tex idag så inledde jag min faste dag. När får jag äta igen, är det först imorgon bitti? Eller räknar man timmar? Enligt min mamma som också kör 5-2 dieten så har hon läst att jag skulle få äta nu ikväll? I och med att jag började min fasta igår efter kl 19:00. Tacksam för svar.
  Mvh Malin

  1. Hej Malin! Ja först imorgon bitti. Du behöver bara tänka att du äter 500kcal under en och samma dag. Så du behöver inte räkna några timmar alls. Alltså bara äta 500 kcal under tiden du är vaken. Lycka till i fortsättning! Mvh Niclas

 16. Hej Marie! Kul att du ska börja:) Ja bara du har koll så det hamnar runt 500 kcal. Lycka till! Mvh Niclas

 17. Hej Malin! Bra du tar upp detta. Jag har räknat vi kör i ugnen utan skinn på så nu blev jag lite tveksam om det skulle bli samma om man tar ut det vita köttet bara från grillad. hmmm vi får hjälpas åt att kolla upp detta, men det verkar nog som det är mer kcal än 115 då.

 18. Hej.
  Jag har en fråga om ägget.. Ser att det förekommer regelbundet i dieten. Jag tycker inte om ägg och undrar om det finns något bra man kan ersätta ägget med?
  Tack för en bra sida!
  Mvh Ulrika

  1. Hej Ulrika!
   Tack för dina ord:)
   Ja ägg är så bra och nyttigt och proteinrikt.
   Ok jag förstår dig. Kanske kan du byta ut ägget mot lite mer ost som det finns protein i. Kyckling, tonfisk, bönor, linser och ärter kan du kanske få till
   en proteinrik frukost också:) Lycka till mvh Niclas

 19. Hej Sara! Tack för din fina ord;)
  Just nu kör vi ett storpack som är färdiga frysta fileér utan skinn. Det står på denna färpackning 110 kcal/100 gram. Vi värmer dem bara i ugnen i 20 min typ på 150-170 grader ca. Finns mängder med sätt så man får ha koll lite på kcal man just köper för steker man med skinn på och käkar blir det en del mer kcal. Lycka till! Mvh Niclas

 20. De här menyerna är utmärkta. Det mesta av detta har man ofta hemma i kylskåp och frys, det underlättar när man vill komma igång.

  Det enda jag tycker är jobbigt är vägandet av maten. Litet som gamla tiders Viktväktare. Ett tips är att när man tex vägt nötter, gojibär och annat smått, mäta hur mycket det är i dl eller msk(matsked). Kan tipsa att 5 g gojibär motsvarar 2 msk och även 20 g hackad lök.
  Skriv gärna ut det i dina recept.
  Har du någon dagsmeny anpassad för ett mellanmål, när man blir alltför sugen mellan de större målen? Spelar golf och skulle gärna vilja ha med något i min bag för att orka med en hel runda.
  Tack för en bra sida, jag har tipsat flera vänner om den.
  Berit

  1. Hej Berit!
   Tack för tipsen om dl och msk tsk mått!
   Får kolla på detta.
   Morötter eller äpple är bra att knapra på i mellan som innehåller rätt lite kcal:) Tack för orden och att du tipsar. Lycka till i fortsättningen!! Mvh Niclas

 21. Hej!
  Efter semestern så körde jag juicefasta, så jag skaffat en råsaftcentrifug! Det ör supergott! Och inga problem i ett par dagar. Kan det vara ett alternativ? Istället för äta 600 kcal 2 dgr i veckan?
  Problemet är att jag inte vet hur många kcal juice från Äpplen, morötter, ananas innehåller. Klarade 2 dgr utan kaffe med, så det blev en Detox. Vill gärna gå ner 5-8 kg samt omfördela med träning. Är en kvinna 50+, som börjar få känning av klimakteriet, och det har visat sig att jag lätt lägger på mig, runt magen. Har också känt att jag mår så mycket bättre utan för mycket kolhydrater gällande ballongmage! 5-2 dieten tror jag skulle passa mig kanon, egentligen så skulle jag vara nöjd med det omvända, att äta som vanligt och en macka till kaffet på morgonen 2 dgr i veckan.
  Hörde idag en kostrådgivare på Nyhetsmorgon som sa att man även kan äta frukost, och sedan Fasta! Resten av dagen? Men han sa aldrig Vad? Man äter, dricker när man fastar?
  Kan du bena ut mina frågor, så kanske jag kan hitta ett bra mönster? Jobbar fn natt 3 nätter i veckan varierat, sover gärna längre stund på morgonen.
  Frukost har alltid varit mitt favoritmål. Sedan kan jag hålla mig länge. Pga av olika dieter och råd så har många sagt till mig att när man går på svält, alltså äter sällan, så sjunker förbränningen, och när man börjar äta oftare igen så går man upp i vikt?…och då har jag testat att äta lite och ofta för att öka förbränningen, men då går jag upp i vikt.
  Går mycket då jag har hundar, men min kropp har vant sig vid detta, vet att jag måste öka motionen, men tiden räcker inte alltid till. Men har tänkt att börja springa lite. Och styrketräning, men jag måste planera in det i min agenda annars blir det inte av.
  Detta var långt, jag vet…men kanske orkar Du med ett svar

  Med vänlig hälsning, Marie

 22. Hej Therese! Tack för orden:)
  Väg in dina morötter och kolla i min kcal tabell på sidan https://mryeah.com/kcal-i-olika-fodoamnen/
  Använd ctrl f så kan du söka efter morot snabbt. 31kcal/100 gram . Tex väger dina morötter 80 gram blir det 0.80×31=24.8 kcal alltså ca 25kcal. Så gör du med allt du slänger i så vet du exakt vad din juice innehåller:)
  Men då får du knapra i dig slaggprodukterna med;) för annars är det svårt att få rätt tyvärr. Eller så tar du ett snittvärde på allt och väger du in 3 dl som är ca 300 gram så blir det kanske typ 3.0×31= 93kcal. Så hade jag nog gjort..
  Du kan ta vilka dagar du vill bara dem inte är sammanhängande. Kanske bra försöka ha kontinuitet i det men inget måste. Så riktigt bra att man kan vara flexibel med 5:2. Lycka till! Mvh Niclas

 23. Hej Carolin, och tack för orden:)
  Ja du gör dig själv en liten tjänst då du låter dem tinas då en del onädigt vatten som väger försvinner ut som gör att du får mer kcal tillgodo. Lycka till nu:) Mvh Niclas

 24. Jaha det är menyn från en av mina läsare(Anna-Cajsa) du sett då. hmmm just den vet jag inte då står att den är ICAs örtsås “hemmagjord ” kanske en lokal butik då. Lycka till! Mvh Niclas

 25. Funderar på en sak. Räknar man in fettet/oljan man steker i(hur räknar man ut kcal i en så liten mängd)? Om man till exempel steker en kycklingfilé.

  1. Hej! Ja helt exakt kan det kanske inte bli men tar man en tsked olja på 2,5-3 gram som typ blir 0.027×900= 25 kcal. Tar du 2 tsk så räkna med 5 kcal då tex.
   Blir kanske lite kvar i pannan som du kan hälla över biten i slutet då;)
   Lycka till!
   Mvh Niclas

 26. Hej Niclas.
  Jag gillar verkligen din sida. Det är lätt attt hitta och mycket bra både info och tips. Jag började egentligen förra veckan med blev sen förkyld och kom av mig, men imorgon kör jag igen och kommer att använda menyn som du har här på sida. Låter som att man trots allt kan få i sig mycket gott på en halvfaste dag. Jag har en fråga om det gröna teet, är det något särskilt som gör att just grönt te är bra att dricka jämfört med andra teer och spelar det stor roll om det är smaksatt med något ?
  Tack för en bra och inspirerande sida
  /Anna

  1. Hej Tack Anna:)
   Ja man äter en del och det ska vara gott med:)
   Gröna teet är nyttigt och har en lugnande effekt på kvällen och det dämpar hungern bra. Men du kan testa andra smaker om du vill också…men vanligt morgon tee gör dig mer pigg:) Sedan beror det på vad du smaksätter det med såklart;) Mvh Niclas

 27. Tackar, ja det går bra att ersätta löken:) Paprika som är grön är mer fibrer och när den går mer mot röd så är har den lite mer vitaminer typ;) Lycka till! Mvh Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lev Längre och Håll Dig Friskare! Jag Inspirerar Dig till en Bättre Hälsa.