Hur du stoppar självsabotage

Hej!

Härligt med helg! Så skönt att lämna vintern bakom sig, jag älskar våren när den sen kommer på riktigt :)!

Idag vill jag delge om hur Du kan komma till rätta med självsabotage. Ha ett öppet sinne och se om du är med på vad jag menar, lite lurigt att förklara :)

Självsabotage är när det är någon tanke, känsla eller beteende som hindrar dig från att nå de mål och visioner du har
för ditt liv.

Varför "sabbar" vi för oss själva tro?

Ja, för det är himla konstigt att man sabbar för sig själv när det gäller något gott som man ändå vill ska uppstå/hända i ens framtida liv.

Det är nämligen så här att vårt undermedvetnas tillstånd styr i slutändan vad vi gör kontinuerligt.

Man kan säga att det sker en automatiskt undermedveten reaktion 
för att hjälpa oss att undvika och flytta oss ifrån obehagliga känslor vi 
ej vill ha.

Så det är en missanpassning på det vi vill uppnå och vad vårt undermedvetna
har för tillstånd att "jobba" mot.

Så går inte ditt undermedvetna i linje med vad du vill
så kommer det att sabotera för dig.

Fokusera på orsaken

Så vad jag vill att du ska fokusera på är orsaken på att ditt undermedvetna "styr" dig och inte varför det bara blir som det blir.

Alltså att du blir medveten av vad som inte fungerar och tänker aktivt vad som kommer fungera...för då kan du först stanna upp och sedan aktivt ta ett förändringsbeslut och sedan utföra det nya du har tänkt...först då kan du ändra ditt undermedvetna och skapa nya "mönster" i ditt liv.

Så varje gång din vision, mål, övertygelser, vanor och självbild
är ur fas så kommer du att självsabotera tills spänningen är släppt.

Vad menar jag nu...vilken spänning? :)

Med spänning menar jag att det blir ett motstånd med det nya du vill 
uppnå kontra det "gamla" i dig, ja tex. en vision, mål eller vana som du vill ha och där ditt undermedvetna tillstånd ännu ej är med på.

Då blir det ett motstånd att gå från det gamla till det nya.

Och denna spänning blir en känsla som är obehaglig och vi vill få bort denna känsla så 
att vi mår bättre.


Hjärnan fungerar så att den vill få oss bort snabbt från sådant som inte känns behagligt.

För vi drar oss undan från smärta 1000 ggr snabbare än att "röra oss" mot något som är behagligt.

Vad innebär detta då?

Så även om du har visioner, mål och planer på hur ditt liv ska vara...så kommer du(din hjärna) göra mer för att undvika smärta och obehag än att få välbehag. Det är helt normalt, hjärnan fungerar så.

Vi föredrar att kontrollera och bemästra vår besvikelse kontra att 
försöka hantera vårt misslyckande.


Varför?

Ja, för när vi själva saboterar så får vi en slags kontroll...och vi förblir där vi är i livet fastän vi kanske egentligen har större visioner och planer.

Det farliga är att vara bekväm i detta tillstånd och alltid tillåta sig själv att självsabotera. För hjärnan blir inställd på att
detta är normalt och förväntar sig det.

Men så har det varit kanske för dig fram tills nu!! Detta kan du ändra på nu...

Hur visar sig självsabotage?

Självsnack som är negativt
Automatiska tankar
Tvekar/undviker saker du vet att du ska göra
Destruktiva känslor, beteenden 
Inre kritik
Att man har en attityd som lyder: Jag bryr mig inte

Vi vet egentligen HUR man löser saker och det är svårt att förstå varför vi ger upp på saker vi vill.
Tex. Jag har ett vanligt jobb och så har jag eget företag med bloggen, webshoppen, en app + annat...ja en massa som krävs av mig att göra kontinuerligt om jag vill ha igång allt.

Jag vet HUR jag ska göra, ja att jag jobbar med allt kontinuerligt men vissa perioder i månaden så går det trögt med skapandet. Varför är det så?

För dig kanske det är så med i något du vill göra....att du ger upp ibland i perioder eller t.o.m. ger upp helt för att du inte har motivation.

Man kommer inte ha motivation om man har dessa
undermedvetna rädslor:

att misslyckas eller lyckas
att bli utskämd/generad
att man inte är bra nog
att man är rädd för det okända
att bli nekad, få avslag
att förlora
att tiden kan ta slut

Jag vet nu hur Du kan få "ordning" så att ditt undermedvetna går i linje med det du vill uppnå!

Det är i 3 steg:

1. Medvetenhet är första steget

Tex. Om jag tar mig själv som ett exempel.
Ibland så tvekar/undviker jag saker ett tag innan jag verkligen tar tag i dem och kör på. Jag förlorar en massa tid på detta beteende.

Det jag har märkt som har hjälpt är att jag först blir medveten om detta. Jag stannar alltså upp och tänker efter. Vad är det som händer nu...nu tvekar jag och ställer mig då frågan: 

Är jag bara intresserad att göra det jag behöver göra nu eller är jag "comittad"?

För då kommer jag inse hur mitt tillstånd är...ja för jag inser direkt att jag är inte alls så sugen på att utföra det jag vill.

Och man kan säga att jag befinner mig i ett "ignorerat tillstånd"

Och det är i detta tillstånd den där "spänningen" uppstår som jag nämnde innan. Det kan röra sig om en känsla
jag får som kan vara tex. jag orkar inte, det är ett måste, jag hinner inte, frustration. För andra kan det vara hjälplöshet, inga ideér, att man blir känslig, ilska, sorg, skuld....men oavsett den känslan du får så kommer den att bestå i ca 90 sek.

Så vad gör vi...jo vi trycker undan dessa tankar som kan ge obehag och de kommer tillbaka om och om igen. 
Det är därför vi saboterar för oss själva för att vi(hjärnan) vill komma ifrån dessa känslor.

Och hur stoppar vi detta?

Ja, du tar vänster hand på magen och höger hand över bröstet och sluter ögonen och tänker på din andning och hur lugn du blir och känner att du inte har någon skuld eller skyller på något om varför du nu tex. inte orkar göra något med det du vet att du ska göra.

Andas så 5- 10 ggr och öppna sedan ögonen och känn hur närvarande du är. Och sedan går du till steg 2.

2. Planera vad Du ska göra. Aktivt tänker på vad du ska göra nu. Bestäm din avsikt.

Så tack vare med steg 1 så är du nu medveten och nu är det dags att bestämma din avsikt. Ja nu kan du planera in och komma på exakt vad du ska göra. Ja du tänker kanske på det du vill uppnå med och går från att bara vara intresserad till att känna att du blir mer och mer "comittad". Du har nu bestämt dig och går till steg 3.

3. Skrid till handling/ Take Action med ett litet "steg"!

Det du gör nu är att du tar ett litet steg där du börjar göra det du ska. För om du har planerat in medvetet vad du ska göra i steg 2 så kan du börja på direkten med att göra något litet först, för när du väl har börjat så leder det till att du gör en liten sak till och du är nu på rätt spår!Så med dessa 3 steg kan du stoppa ditt undermedvetna och lära om det. 

Om du sedan framöver nu får in en negativ tanke så vill jag att du ska tänka på hur det var förr men att
du numera gör efter de 3 stegen ovan.

Så då skriver du över din gamla "sanning" mot det nya du tror på.

Alltså:

"Tidigare trodde jag det här, nu tror jag på det här"


Och så tänker du att: Jag är så tacksam och glad att jag nu sätter in en ny plan som tar mig framåt


Så kämpa inte emot det negativa som du tänker på utan "se det i vitögat" direkt i ca. 90 sek och utför de 3 stegen ovan. För om du slår bort den negativa tanken så förstärker du den bara på sikt sen när den kommer tillbaka.

Var medveten nu framöver om du följer mina tips ovan. Det är ett mönster som du kommer ändra i din "hjärna" och det försvinner inte bara sådär på en dag, utan det kan ta ca. 60 dgr + beroende på person till person för att det ska fungera automatiskt i hjärnan.

För min del så hjälper det att ha bra saker om mig själv nedskrivit på papper och kolla på det regelbundet och det kan innefatta sådana vanor jag vill uppnå som jag repeterar för mig själv. Tex, jag kommer promenera mera, jag är grym, jag vågar att stå inför kamera, ja du fattar du kan vara kreativ här :)

Jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa dig något och att du nu slipper sitta paralyserad i soffan och inte göra något(självklart är det bra att vila ibland, det är inte det jag syftar på här:).

Ha en riktigt fin dag!

Kram

Niclas

PS: Mina inlägg på min blogg är i samarbete med mitt företag Vitaminotek AB där vi bl.a. säljer vitaminer.  Kolla gärna in de vitaminerna jag förespråkar och som jag själv intar dagligen. Gör som jag och många andra och testa själv och gå mot en bättre hälsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.