Fick ett pressmeddelande från Bonnier Fakta och på måndag kommer jag med i Aftonbladet.

5:2 dieten går ut på att du halvfastar i 2 dagar och sedan äter som vanligt i 5 dagar.

Jag som Man ska hålla mig till 600 kcal per “halvfasta dag”. Kvinnor ska hålla sig runt 500 kcal.

Kolla med din läkare om du är osäker om du kan börja med halvfasta. Gravida och undernärda ska ej köra detta. Rådfråga med din läkare innan om du tex. äter mediciner eller är osäker.

Själv har jag valt halvfasta måndagar och torsdagar som Michael Mosley.

Om du undrar varför jag nämner Michael Mosley så stötte jag på honom första gången när jag tittade på Vetenskapens värld på SVT. Jag brukar se på vetenskapens värld och i mars 2013 sände de programmet som förändrade mitt liv.

Efter 7 veckor gick jag ner 7 kg och kunde börja spela fotboll igen. Metoden passar perfekt in i min livsstil. Nu har det blivit en stor sak och en del medier har kontaktat mig såsom Aftonbladet har intervjuat mig och även Bonnier Fakta sänt mig ett pressmeddelande.

Vetenskapens värld sänder programmet i repris måndagen den 10 juni. Och finns på SVT play t.o.m 12 juni. Därför har jag länkat till den liknande engelska dokumentären som förmodligen ligger uppe ett tag till:

Lev Längre

När Vetenskapensvärld sände sitt program hade de en chatt efter programmet

av kostforskaren Kerstin Brisman:        kertin

Jag har sammanställt det grundläggande gällande 5 2 dieten för just 1 halvfasta dag:

  • 600 kcal/dag. 2 ej sammanhängande dagar av 5. (Kvinnor 500 kcal). Tex. Måndag och Torsdag.
  • Äta 2-3 mål/dag endast. För mig funkar 3 perfekt.
  • Tips för en dag: Frukt, grönt, rotfrukter, mager skinka, kalkon och ägg som totalt blir 600 kcal. Min bästa meny som jag testat fram och funkar bäst för mig finner du här
  • Hålla nere på snabba kolhydrater på halvfasta dagarna.
  • 600 kcal ska innehålla salt och mineraler.
  • Drick inte mer eller mindre än ~3 liter vatten under dagen.
  • Ät 20-25% protein..ej mindre av det dagliga intaget.
  • Protein rik kost till frukost..

Bonnier fakta har gjort ett pressmeddelande och jag fått ett skickat till mig. Det var bra info tycker jag och lägger det mesta av det här:

Michael Mosleys globalt hyllade bok snart på svenska

Bli friskare, smalare och lev längre med
halvfasta och 5:2-dieten 

Den 6 augusti kommer äntligen den svenska versionen av boken  ”The Fast Diet”, skriven av medicinjournalisten och läkaren bakom den omtalade BBC-dokumentären, ”Eat, Fast, and Live Longer”. Inslaget visades i SVT:s Vetenskapens värld under mars 2013. Dr Michael Mosley gav sig ut på en upptäcktsresa för att få svar på hur fasta kan förlänga livet och ge positiva effekter på de riskfaktorer som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Resultatet är boken 5:2-dieten som går ut på att äta fem dagar och halvfasta två dagar per vecka. 

Boken kommer snart ut på svenska.

5:2-dieten är den senaste trenden inom hälsa som har uppmärksammats stort av medier och bloggar världen över. Dieten går ut på att äta som vanligt fem dagar i veckan och halvfasta två dagar, men med riktig mat. Under de två fastedagarna dras kalorierna ner till 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män.

De vetenskapliga bevisen är entydiga: ett minskat kaloriintag ger en friskare kropp och ett längre liv – på köpet får man också en lägre vikt.

 

En stor del av åldrandet styrs av gener som vi inte kan påverka, men nu kommer allt fler studier som pekar på samband mellan matvanor och ett långt liv. Det handlar inte bara om vad vi äter, utan också hur och när vi äter.

 

Michael Mosley lever som han lär och halvfastar måndag och torsdag varje vecka, d.v.s. lever på 600 kalorier två dagar i veckan och äter precis som vanligt de övriga fem dagarna. Våra kroppar är byggda för att klara perioder av sämre tillgång på mat, men om det blir för många dagar i sträck går kroppen ner på sparlåga och ämnesomsättningen minskar. Med den här metoden minskar inte ämnesomsättningen, utan det som händer under halvfastedagarna är att kroppen reparerar sig själv genom att nivåerna sänks på ett speciellt hormon (IGF-1) som bryter ner kroppen och skyndar åldrandet. Resultatet är en minskad risk för övervikt, diabetes, hjärtsjukdom och flera olika cancerformer, som exempelvis bröstcancer och prostatacancer.

Michael Mosley

Boken har blivit en stor försäljningsframgång och toppat listorna i Storbritannien och USA. Den innehåller kaloritabeller och ett antal menyer bestående av 500 respektive 600 kalorier. Medförfattaren Mimi Spencer är en prisbelönt hälsoskribent som vägleder läsaren hur dieten på ett enkelt sätt kan integreras i vardagen.

När finns boken tillgänglig?

Den svenska versionen av boken kommer ut den 6 augusti.

 

Bokens förord är skrivet av Kerstin Brismar, professor och kostforskare på Karolinska Institutet.

 

Om Michael Mosley

Michael Mosley är brittisk medicinjournalist och läkare. I Storbritannien är han mest känd som TV-programledare och producent inom vetenskap, historia och medicin, främst genom programmet ”Inside the human body”. Han har arbetat i över 25 år med att producera program för BBC och har den senaste tiden även stått framför kameran. Förra hösten skrev Michael Mosley en artikel i den brittiska tidningen Telegraph där han presenterade 5:2-dieten. På webben har artikeln lästs över en miljon gånger och har därefter resulterat i den storsäljande boken ”The Fast Diet”. Michael Mosley har mottagit en rad utmärkelser, bland annat årets medicinjournalist-pris av British Medical Association.

 

Länkar till mer information och bilder:

Bloggposter,  frågor och svar och annat intressant material finns att hitta på The Fast Diet.

På engelska finns boken att köpa på bokus:

Klicka här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.