Detta Har potential att minska risken för aortaaneurysmer

Detta inlägg är i samarbete med Vitaminotek.com

Hej! Hoppas allt är bra med dig!
 
Återigen en ny bra sak om vitamin K2 som jag bara måste delge.
 
Det har kommit en ´skrift/studie´ igen som kraftfullt stödjer att vitamin K2 har hälsobefrämjande egenskaper.
 
Jag har försökt översätta ´skriften´ så gott jag har kunnat. Inga enkla ord ibland 😊:
 
 //
 
Skriften tar upp: Ett nytt granskningsdokument där man kollar mekanismen för utveckling av aneurismer i blodkärl och identifierar en roll för vitamin K2 som förhindrar uppkomsten av aneurismer.
 
Vad är då aneurysm?:
(Artärbråck eller aneurysm (nylat. aneurysma, av gr. aneurysma, "utvidgning"), pulsåderbråck, innebär att kärlväggen i ett blodkärl försvagas och utvidgas onormalt, vilket i värsta fall kan leda till att kärlet brister och blödning uppstår.)
 
   
Förändring i muskelceller
 
Studien publicerades i tidskriften Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. Länk: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.119.312787


Där man påstår att en process inom de mjuka muskelceller som leder blodkärlen är karakteristisk för utvecklingen av tillståndet.

Häng med..
 
Aneurysmer utvecklas när den extracellulära matrisen i blodkärlsväggen försvagas, vilket gör att kärlet kan utvidgas och i slutändan brister.
 
Författarna säger att ny forskning har visat att förkalkning av blodkärlsväggen också är förknippad med utveckling av aneurysmer. Förkalkning är också en viktig del av processen varigenom blodkärlen ackumulerar skadliga plackavlagringar.
 
Förändringen i dessa muskelceller kallas "fenotypisk växling". Normala celler har en sammandragande(kontraktil) funktion, men när sjukdomsprocessen startar inträffar något annat.
 
"Under patologiska tillstånd kan de skilja sig in i en syntetisk fenotyp, varigenom de utsöndrar extracellulära vesiklar, sprider sig och migrerar för att reparera skador," skrev forskarna.

(En vesikel är inom kemin och cellbiologin en liten vätskeblåsa som avgränsas av ett membran bestående av ytaktiva ämnen. Vattenlösliga ämnen har svårt att passera genom membranet, och vätskevolymen inuti vesikeln är därför avskild från den omgivande vätskan)
 
När cellerna byter till detta aktivitetsläge(sjukdomsprocessen har startats) utför de inte längre sin ursprungliga funktion att upprätthålla en intakt och fjädrande blodkärlsvägg, skrev forskarna
 
K-vitaminberoende proteiner
 
Forskarna fann att friska vaskulära muskelceller utsöndrar vitamin K-beroende proteiner.
 
Att ha tillräckligt med dessa proteiner har visat sig hämma ansamlingen av kalcium, och det har visat sig att metabolismen av dessa proteiner hämmas när blodkärlsföring börjar gå in i en sjukdomsfas.
 
"Det är frestande att säga att vitamin K-brist spelar en roll i form av aneurysm. K-vitamintillskott har potential att minska risken för aortaaneurysmer och förbättra det kardiovaskulära resultatet", skrev forskarna !!
 
De krävde också mer forskning för att mer noggrant undersöka vitaminens roll i utvecklingen av aneurysmer.
 
Skriften belyser vikten av K2
 
Chris Speed (som arbetar för Vitamin K2-tillverkare i Norge) säger att skriften är ett kraftfullt
stöd för de hälsofrämjande egenskaperna hos vitaminet K2.
 
Formen K1 har egna viktiga hälsoegenskaper. Men när det gäller vaskulär hälsa, så tas K1-vitaminet upp och lagras i levern, där det har en viktig roll för att upprätthålla korrekt koagulering av blodet.
 
Endast vitamin K2 cirkulerar aktivt genom blodet, där det kan vara tillgängligt för muskelcellerna för proteinsyntes.
 
Skriften är resultatet av Horizon 2020-bidraget som beviljades till NattoPharma´s internationella forskningsnätverk, samordnat av Queen Mary University of London. Andra partners i nätverket är fyra högt rankade forskningsuniversitetsavdelningar i Europa, University of Maastrich, University College Dublin, Ludvig-Maximillians-Universitet München, Karolinska Institutet i Stockholm och det obereonde livsvetenskapsmedicinska och välgörenhets center i UK, the Medical Research Council Technology.
 
Källa: Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.119.312787
 
Role of Vascular Smooth Muscle Cell Phenotypic Switching and Calcification in Aortic Aneurysm Formation.
 
 //

Sammanfattning:
 
Det jag får ut av det är att det är riktigt bra att äta ProVital-K2 för att
förhindra att blodkärlsväggen förkalkas som i sin tur gör att INTE
aneurysmer(artärbråck) utvecklas. Det är det jag tar med mig av skriften.
 
Och när t.o.m forskarna säger att K-kosttillskott har potential att minska risken för aorta-aneurysmer och förbättra det kardiovaskulära resultat så vill jag inte missa en dag att inta min ProVital-K2 kapsel. 😊
 
Ha en riktigt fin helg!
Jag vill inspirera och påverka dig till en bättre hälsa.
 
Så prenumererar du inte på ProVital-K2 så testa gärna för vi har 50% i rabatt på första burken. Och lägger man till Krill(omega 3) och Multivitaminen på prenumeration så ser vi till att man i framtiden alltid får multivitaminen med för endast dess portokostnad. Det är bra deal om man väljer alla 3 sorterna.

Kram

Niclas

PS. Beställ i shoppen här om du vill starta en prenumeration på tex. ProVital-K2 (Vi har ingen bindningstid)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.