4 thoughts on “004 Den vanligaste frågan jag får”

 1. Hej!

  Lyssnat på dina podcast och bra att du tar upp detta!

  Min enkla fråga för att tydliggöra en sak. Jag har kört halvfastedagar men nu gått över till det du tar upp dvs ena fastedagen kör jag mina 600 nästa kör jag 24 timmars fasta. Efter att läst om och om igen (bla frågat dig och fått svar) på fler sajter har jag tolkat det som att om jag ska halvfasta tisdag blir det ett fönster mellan t.ex 18.00 Måndag till Onsdag frukost.

  Ex: Jag äter sista maten kl 1800 Måndag. Sover natten, tisdag äter jag mina 600 kalorier, sover natten, onsdag blir det vanlig frukost och äter jag min vanliga intag dvs ca 2500 kcal.

  NU till det nya som jag kört i 2 veckor:

  Ex: Torsdag samma vecka äter jag normalt fram till lunch dvs 12.00. Dvs jag åt normalt onsdag och fram till lunch torsdag. Sen slutar jag att äta, kör bara vatten, lite kaffe och te fram till Fredag 1200 dvs ett fastefönster på 24 timmar.

  runt kl 12.30 på fredagen hoppar jag på vanligt kalori intag.

  Vad anser du om detta? I din podcast(runt 4:45) säger du att du ska äta “600 kcal på hela dagen” på torsdagen för att sedan efter 18,00 äta en till måltid??! Men då blir det väl fortfarande halvfasta?

  Och jag fattar som att 24h-fastan var att man äter nada under 24 timmar dvs 1 dygn och sedan kan du äta normalt igen. Men det blir det ju inte om du först äter din 600 mellan onsdag 1800 till torsdag 1800 för att sedan äta vanligt igen efter 18 ? Säg att du äter en måltid med 600 kcal då kl 1830 på torsdagen då har du ju inom ett 25-26 timmars fönster ätit 1200 kcal. Det är väl inte rätt?

  Jag tar min fakta härifrån: https://www.jonasbergqvist.se/sidor/periodisk-fasta/

  Vill gärna diskutera detta med dig så hoppas vi kan klara ut vissa funderingar jag har!

  Tack på förhand!

  1. Hej!
   Till det som du kör så är tisdag helt så som jag kör en “riktig” 5:2 dag.
   Men på torsdagen menar jag som du tänker…att det är en halvfastevariant på 24 timmar…så det är riktigt att det är ej 24 timmars fasta i den bemärkelsen utan vad jag menar att man kan köra en halvfastevariant på 24 timmar och ändå få lite resultat …tex om man utifrån sin livsstil inte får till det med en “riktig” 5:2 dag.

   Så du har helt rätt, jag syftar inte alls på 24h-fastan i sig utan bara att man kan ta till en lättare variant av halvfastan. Just 24h-fastan som du beskriver vet jag inget om det är bra att köra med 5:2. Men jag hört att Jonas Colting har kört så fast bara 1 dag i veckan. Dvs en 6:1 fast då med 24h timmars fasta.

   Hoppas detta förklarar vad jag menar:)

   Mvh

   Niclas

   1. Aaa ok perfekt svar =)

    Du har ju svarat lite på detta ” Just 24h-fastan som du beskriver vet jag inget om det är bra att köra med 5:2.”
    Men vad anser du om det jag skrev att jag kör 24h strikt fast med i princip 0 kcal (visst lite mjölk i kaffet ger nån kcal) mellan torsdag 12- fredag 12 för att sedan hoppa på fredagseftermiddagen med vanligt intag? Dvs vad är din personlig åsikt?

    Menar, det borde ge resultat? Känns bra iallafall *hehe*

    Mvh Patrik

    1. Kör du det 1 gång i veckan tror jag det är kanon och att du dricker mycket vatten:) Men börjar du ha andra dagar med mindre kcal intag blir det lite väl extremt…då din muskelmassa kanske minskar ….men 1 dag endast så tror jag är bra om du dricker rejält med vatten.
     Mvh
     Niclas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.