Jag och Sofia jobbar på 5 olika kanonsallader vi tänker köra med under 2 veckor innan sommaren

Hej igen!
Vilket väder det var igår, fantastiskt 😍.

Både jag och Sofia fick allt lite färg i ansiktet såg vi imorse, trots att vi satt i solen lite senare på eftermiddagen. Ja, jag är t.o.m. lite röd nu😅.

Just nu har vi en lite lugnare period när det gäller 5:2, du kanske håller på för fullt men vi kommer köra i 2 veckor igen innan sommaren, ja det blir i passande bra perioder under året som vi kör, tiden efter nyår, precis innan sommaren och sedan på hösten när semestertiderna är slut. Vi tycker det är en bra balans och man kan slänga in nån 6:1-dag om man har grillat eller vädret är sämre. 

Upplägget nu innan sommaren är tanken att vi kommer köra med 5st salladsrecept och så att vi får ihop 800kcal på dessa dagar. Fokus är alltså sallader och Sofia är grym på att få till supergoda sallader så vi ska hjälpas åt nu och ta fram dessa recept ihop.

Bilden ovan är en sallad från de vegetariska recepten som många gillade. 

Jag har gjort många upplägg genom åren nu och de vegetariska receptupplägget kanske kräver lite mer att få till i köket än mitt upplägg Nya 5:2-dieten  som jag skapade tidigare än det vegetariska och som du säkert kanske redan har, det upplägget är riktigt populärt och såå många som lyckas med 5:2 !

Det jag vill säga är att nu denna gång så kommer jag återigen fokusera på enkelhet och nu få till jättegoda sallader som både jag och Sofia komponerat ihop tillsammans.

Vill du köra nu fram tills dess på egen hand så är det bara att välja något av mina andra upplägg som du inte har och så hittar du sedan recept som fungerar bäst för dig!

Så håll utkik innan sommaren om du vill hänga på då och få en frisk och fräsch "salladsstart" på sommaren!

Under tiden kommer jag också försöka delge dig inspiration när det gäller din hälsa(fysiska och psykiska hälsan och lite andra "hacks").

Om du har följt mig så vet du att jag brinner för ProVtial-K2 som Dr Christina har tagit fram åt oss och jag måste bara delge vad en otroligt nöjd kund: Cathrin Häggbring sa till mig i förra veckan(fått tillåtelse av henne):

-De är super bra både för tänderna och håret fått beröm både från frissan och tandläkaren. Cathrin Häggbring.

Just detta med att det påverkar ens utseende också har jag typ aldrig nämnt tidigare men Cathrin har varit prenumerant på ProVital-K2 i snart 2 år och ser bättre ut nu än förr! Bara det är otroligt kul att höra 😍. (Tar man blodförtunnande medicin och vill börja med K2 så måste man kolla med sin läkare först, inte alls säkert den blodförtunnande medicinen går ihop med K2).

Och att må bra på utsidan är viktigt också för hälsan och apropå det så kommer vi ta in 2st ansiktsserum framigenom som vi har testat ut.

Ok, då vet du lite vad som händer framöver och ha en fin dag så återkommer jag snart med bra tips som tidigare!😊. 


Kram
Niclas

PS: Det är många "saker" ProVital-K2 är bra för så det var extra kul att delge att det kan bokstavligen synas på både tänder och hår 😊. Läs mer och beställ här om du inte har testat: 
https://vitaminotek.com/kosttillskott/provital-k2-prenumeration

Detta inlägg är i samarbete med min webbshop på https://vitaminotek.com där vi säljer kosttillskott och mina receptupplägg för 5:2-Dieten.

Om du kommer till en platå med tex. 5:2-Dieten så kan detta göra susen för fettviktminskning

Hej!

Påsken är förbi och det var underbart med lite ledighet och man har hunnit gräva lite i trädgården (Sofia har planer 😅), ja förutom när vädret har satt stopp, i fredags storm och igår snörusk, nu är det på tiden att det kommer lite sol och värme😍.

Jag har sågat ner lite småträd som blivit för stora och rötterna har börjat ställa till det med vår mur. 
Nej, min tanke är inte att prata trädgård utan idag tänkte jag tipsa om ett knep som kan göra så att du får bättre effekt av din fasta.

Du kanske har kommit till en platå med 5:2-dieten och ibland kanske känner dig lite trött på dina 2-dagar och tror då kanske inte att det är nåt för dig?

Jag skrev rätt nyss här på bloggen om hur du kan få ner dina kortisolvärden(stress på kroppen, mentalt och fysiskt) och när man fastar så kan du dra nytta av att veta när du har som mest kortisolnivåer i kroppen och som lägst för det är så nämligen att kortisol kan hjälpa till att bränna fett men också "hjälpa" till att lagra fett.

Hur går detta ihop? Låt mig förklara vidare;

Kortisol + Insulin(mat) = Fettlagring
Så har vi högt kortisolpåslag och äter så kommer mer fett i kroppen att lagras.

Du kan dra nytta av kortisolet i början på din fasta och sedan i slutet av din fasta så vill du hålla nere kortisolet för att sedan när man bryter fastan finns det ett knep som kan förbättra din viktminskning, häng med här på vad jag menar...

När kortisolet är kombinerat med insulin så lagrar vi fett och har vi som sagt höga kortisolnivåer när vi ska äta så kommer vi lagra mer fett än vad vi vill just då.

Och speciellt precis efter en fasta så vill vi inte ha höga kortisolnivåer. Som jag nämnde i mitt förra inlägg så kan ett enkelt sätt att minska på kortisolnivåer vara att man går över till grönt te på eftermiddagen och kvällen istället för att fortsätta dricka sitt kaffe. Vill man ha ännu bättre effekt så kan man ha lite kanel i teet också.

En del kanske kör en variant av 5:2 och bryter sin halvfasta på kvällen och äter nåt då och då är tipset ovan med att byta ut kaffet på eftermiddag och kväll till te istället helt strålande.

Precis när du bryter din fasta så vill du inte börja med att äta kolhydrater och det gäller oavsett om man kör en lågkolhydratsdiet eller inte.

Du vill hellre bryta den med att äta något "magert protein", som kommer göra att du inte får en insulintopp. För kolhydrater bryts ner i kroppen till sockerarten glukos så trycker man i sig en massa kolhydrater just när man slutar fastan + om man har höga kortisolnivåer i kroppen så är man extra känslig för att lagra mer fett, ja man kommer helt enkelt lagra mer fett just då.

Och detta innebär att när vi fastar så vill vi inte ha jättehöga kortisolnivåer precis när vi avbryter fastan och ska äta.

För målet direkt efter en fasta är att vi vill kunna kontrollera vårt insulin.

Vi vill kontrollera blodsockret först och avsluta fastan med en kopp grönt te och få ner kortisolnivån samtidigt(se fler tips i förra inlägget här på bloggen) och sen bryta vår fasta.

Det kan eventuellt vara detta som en del inte gör och ser då inte någon direkt fettviktnedgång!

Så kan du hålla nere kortisolnivåerna nere under ~den sista 3:e delen av din fasta så kan det göra stor skillnad för dig.

Och kör du 5:2 och dagen efter kanske börjar dagen med någon träning på fastande mage så kommer dina kortisolvärden att vara högre just efter träningen och du får ner dessa värden genom att vänta i ca. 1h innan du äter din frukost. Och även där då försöka börja med att äta proteinet, tex. ägget först och sen det som har kolhydrater i sig som tex. gröt eller smörgås, eller t.o.m. testa att vänta med kolhydraterna till ett mellanmål eller lunch.


Ha en riktigt fin dag och solen ser ut att dyka upp inom kort😊. 


Kram
Niclas

PS: Läs gärna här på bloggen hur du kan minska på stressen(kortisolnivåerna) om du har missat detta:
https://mryeah.com/glad-pask-och-sa-har-tar-du-kontrollen-over-stresshormonet/

och gärna detta inlägg också:
https://mryeah.com/serverar-du-ratt-coctail-till-din-hjarna/

Slutsats: Ät inte om du känner dig stressad, lugna ner dig först. Att bryta fastan rätt kan eventuellt göra all skillnad i världen för dig om du har kommit till en platå eller inte får några resultat på fettminskning. Börja med att äta proteinet först.

Glad Påsk och så här tar du kontrollen över stresshormonet

Hej!
Idag tänkte jag tipsa om lite mat som kan få ner kortisolet(stresshormonet)😊. Jag nämnde lite om kortisol i ett annat inlägg på bloggen som finns här.


Men först är det kanon om du känner till följande tips för att minska på kortisolet("stressen i kroppen"):


 • Sov bättre genom att lägga dig i tid när kortisolet börjar gå ner naturligt, dvs. runt kl.21-22 för runt kl. 23-00 kan kroppen få igång det igen och kortisolet går upp igen. Då blir det negativa hormoner i kroppen som stör din sömn.
 
 • Sänk styrkan på ljuset(dimma ner) strax innan du ska sova. Och kolla inte i mobilen. Om du kan så vakna gärna upp utan alarmklockan. Iallafall om du är pensionär så är detta möjligt 😍Promenader i dagsljus gör susen och kroppen "känner" sig mer redo för sömn på kvällen sen.
 
 • Ta krillolja(omega 3) nån gång under dagen. Man har sett att de som har problem med sömn och som åt Omega 3 fick bättre sömn och krilloljan håller nere inflammationer i kroppen. Magnesium och D är bra för sömnen också. B1 och pantotensyra hjälper också till att sänka kortisol och alla dessa 4 jag nämner finns i vår multivitamin.
 
 • Minska på stressiga situationer: Spendera inte tid på negativa saker i livet, det kan du göra genom att titta mindre på nyheterna och ingen negativ media på nätet. Men också att du försöker träffa negativa människor mer sällan eller inte alls om det går. Och istället umgås eller pratar med positiva människor och gör positiva saker.
 
 • Välj positiva TV-program, böcker och information. Media vet att negativa nyheter säljer och det är lätt att fastna i det och kolla på flera nyhetssändningar men en sändning räcker, men helst ta bort det så mycket du kan. Så är du medveten NU hur du lever så kan du ta kontrollen och ändra på allt detta och välja aktivt mer positiva saker.
 
 • Men du kan också uppleva stress inombords och där kan du göra en hel del också 😍.  Du kan välja hur du reagerar mot stress och vilken mening du ger till stressiga händelser. Tex. om det händer något dåligt i ditt liv, hur agerar du då? Vad gör du automatiskt just då? "Går" du till ett dåligt "ställe"? Blir du arg? Klagar du eller skyller på saker? Blir du ett "offer"? Tänker du hela tiden sen på denna negativa händelse om och om igen? För gör du dessa saker så kommer hjärnan tro att du lever i stress och fortsätta tillverka stresshormon hela tiden fastän det är du som är orsaken till det. För att bryta detta så måste du ändra fokus och det du kan göra just då är att bara försöka tänka på det som gör dig mest tacksam i livet och fokusera endast på det.
 
 • Träna lagom mycket. Kör du tung träning varje dag så kommer du få mer stress på kroppen. Speciellt om du börjar precis efter ett långt uppehåll, så är det extra viktigt att börja lugnt. Vilodagar är guld värda.
 
 • Drick tillräckligt med vatten och lägg gärna i en citronskiva mellan varven. Drick gärna grönt te som är bra mot stress, ett bra tips är att byta ut eftermiddagskaffet mot grönt te istället så kommer det ha en avstressande effekt.
 
 • Jag nämnde ovan att ändra ditt fokus genom tacksamhet men ibland under vissa dagar på året sker det "större" saker och allt känns kaos typ, då är det bara att se på det så här: Nu är det ett problem och nu ska jag FOKUSERA endast på hur man kan lösa detta. Istället för att bara tänka på problemet hela tiden så hittar man på lösningar istället. För det man fokuserar på ökar chansen att man åter igen tänker på det så du vill byta fokus så snabbt du kan när ett problem uppstår och vara så lösningsorienterad som möjligt istället. Detta leder till resultat och problemet blir ofta helt löst och genererar i positiva hormoner som minskar på din stress.
 
 • Planera in egentid varje dag. Tex. Gör nåt som du tycker är kul. Kan t.o.m. vara så enkelt att du tar en lite tupplur och bara är. Men ~1h per dag där du är helt i dina egna tankar och gör vad du själv vill är kanon. Vi behöver "återställa" oss nån gång under dagen och så kommer vill tillbaka med nya krafter.
 
 • Kolla igenom punkterna ovan och börja med en sak idag och sedan lägger du till en imorgon o.s.v. så kommer dina stressnivåer att sjunka. Och du kan leva ett lyckligare, längre och hälsosammare liv.😍

Och till sist! Vilken mat var det nu som kan minska på kortisolet? Här kommer några enkla förslag som du kan ta till dig på en gång:
 • Avokado
 • En grönsallad, tex. spenatblad och mangold.
 • Äppelcidervinäger
Tips: Dela en avokado i bitar och blanda ner i en grönsallad, ringla lite olivolja och ha i 1-2msk äppelcidervinäger och krydda med örtsalt, då drar du nytta av alla ingredienserna samtidigt.
 • Vildfångad lax(vill du inte äta fisk så ofta så kan jag starkt rekommendera vår Krill så du får i dig omega 3 och kan hålla inflammationer i kroppen borta).
 • Mörk choklad med minst 70% kakao men helst 85% (inte mjölkchoklad och försök välja en mörk choklad med så lite socker i som möjligt)

Ha en bra dag!😍

Och Glad Påsk och håll utkik efter påskharen😂!🥚🐰


Kram
Niclas

PS: Gör en grönsallad med avokadobitar däri och blanda ner lite äppelcidervinäger. Dessa 3 hjälper till att sänka din stress(kortisol) i kroppen.

Ät också mörk choklad regelbundet med minst 70% kakao, helst 85% och välj en med så lite socker som möjligt. Och till sist, det enkla sättet är att ta Krill varje dag.


//Detta inlägg är i samarbete med min webshop Vitaminotek där vi säljer Krill som vi nämner i detta inlägget //

Lev Längre och Håll Dig Friskare! Jag Inspirerar Dig till en Bättre Hälsa.

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other