Stressa mindre, 10 bra sätt

I mitt förra inlägg kunde du höra Dr Mercola intervjua Dr Goodman om vitamin K2.

Dr Goodman nämde fyra​ saker som du kan välja att göra i förebyggande syfte för att undvika att bli sjuk. Punkterna är:

  • Motion. Jag har tidigare skrivit om hur viktigt detta är. För att påminna dig om fördelarna med tex. promenader så kan läsningen nedan vara kul lför dig som jag hittade på Källorna: sund.nu, Health, Mayoclinic, "Klara, färdiga, gå" av Suzanne Levine

Du får starkare hjärta Ditt hjärta blir starkare och du får väl fungerande lungor, kärlsystem och muskler. Genom att promenera i 30 minuter varje dag minskar dina odds att utveckla metabolt syndrom. Metabolt syndrom är ett samlingsnamn på riskfaktorerer som är kopplade till högre risk för hjärtsjukdomar, diabetes och stroke. Promenader håller ditt hjärta friskt genom att sänka det onda kolesterolet och höja det goda kolesterolet. Genom promenader minskar också risken att utveckla högt blodtryck. Om du redan har högt blodtryck så kan promenader sänka blodtrycket.

Håller magen igång Promenader hjälper till att hålla tarmarna igång och förebygger därför förstoppning. En studie på 8.000 hawaiianska och japanska män under 21 års tid fann att en ökad fysisk aktivitet kraftigt minskade risken för tjocktarmscancer. Även i Sverige och Kalifornien har forskning visat att män med stillasittande arbeten löper betydligt större risk att drabbas av tjocktarmscancer än dom som har ett rörligt yrke.

Reglerar blodsockret Regelbundna promenader minskar risken att utveckla typ 2-diabetes. Om du löper hög risk för diabetes så kan promenader förbättra kroppens förmåga att stabilisera blodsockret. Om du redan har typ 2-diabetes kan regelbundna promenader sänka ditt blodsocker, minska risken för hjärtsjukdom och hjälpa dig att leva längre.

Minskar risken för bröstcancer Att promenera några timmar i veckan kan minska risken för bröstcancer. I en studie följde forskare 74.000 kvinnor mellan 50 och 79 år. Dom normalviktiga sänkte sin risk för bröstcancer med 30 procent och dom överviktiga med 10-20 procent. Anledningen tros vara att promenader minskar halterna av kroppsfett, vilket är en källa till östrogen.

Sov bättre En rask promenad på eftermiddagen hjälper dig att få en bättre nattsömn. Men undvik att promenera precis innan läggdags, då kan du få motsatt effekt och bli pigg istället.

Du blir gladare Promenader kan lindra depression, ångest och stress. Det räcker med 30 minuters promenad för att du ska känna en förändring. Förklaringen är att promenader hjälper kroppen att producera endorfiner, kroppens naturliga lyckohormon. Under promenaden gör sig kroppen också av med stresshormonerna och ger dig ny energi.

Lättare att hålla vikten Genom att börja promenera i 30 minuter om dagen kan fysiskt inaktiva minska risken för att gå upp i vikt. Se till att ta i ordentligt och gå så att du blir varm. Medelålders kvinnor som promenerar mer än 10.000 steg om dagen har lägre nivåer av kroppsfett än kvinnor som är mindre aktiva.

Ger skydd mot Alzheimers Flera studier på äldre personer visar att promenader, även så lite som 45 minuter i veckan, ger ett skydd mot Alzheimers sjukdom. Men oavsett ålder, så förbättrar promenader din balans och koordination. Det gör att du håller din hjärna aktiv längre. Promenera gärna med vänner och prata under tiden så tränas hjärnan ännu mer.

Mindre risk för benskörhet 30 minuters promenad tre gånger i veckan gör underverk för att förebygga benskörhet. Genom att promenera stärker du skelettet och använder 95 procent av dina muskler. Kvinnor som passerat övergångsåldern och promenerar 45 minuter fyra dagar i veckan stärkte benvävnaden i en studie med tre procent på ett år. Den grupp som inte motionerade förlorade under samma tid 10 procent av sin benvävnad.

Håller dig ung längre Forskning visar att vuxna som är fysiskt aktiva i 50-60-årsåldern löper 35 procents mindre risk att dö under de närmaste åtta åren än de som är stillasittande. För dem som har diabetes, högt blodtryck och/eller röker är risksänkningen 45 procent. Källor: Health, Mayoclinic, "Klara, färdiga, gå" av Suzanne Levine

  • Sömnen. Jag har gjort ett inlägg om detta som du inte får missa :)
  • Och sist men inte minst: Stresshantering. Expressen skrev en bra artikel om detta och här är punkterna hur du kan stressa ner :

1. Bli mer fysisk Att visa fysisk tillgivenhet har visat sig öka kroppens nivåer av må bra-hormonet oxytocin, som minskar stressnivåerna. Omfamna din omgivning, ge din partner eller vän en extra kram och sprid lite kärlek. Djur kan också få oss att stressa ner och har viktiga psykologiska effekter på människan - sällskapsdjurets tillgivenhet upplevs som positivt. Kanske ska du skaffa en liten kattunge att gosa med? Peter Lithovius är KBT-terapeut och stress-expert::

"Vi är sociala människor som behöver närhet! Får vi inte det har det en negativ inverkan på oss. Vi kan känna ensamhet, att inte vara behövda och att inte bli sedda. Det ökar stresshormonerna i kroppen."

2. Var tacksam För att motverka effekterna av stress är det viktigt att öka produktionen av oxytocin. Genom att vara tacksam över det goda i livet kan du påverka kroppens reaktioner. Måla upp positiva målbilder och öppna dina sinnen.

3. Sluta tänka negativt Du känner kanske igen dig i att det är lätt att hänga upp sig på små detaljer? Ofta fäster vi stor vikt vid sådant som i själva verket inte betyder så mycket, men som påverkar oss desto mer. Kanske har du låg självkänsla och tvivlar på dig själv, på vad du kan prestera och hur andra ser på dig? Det kan skapa mycket negativ stress. Oro över höga elräkningar, att din dotter inte kommer att klara körkortet eller att svärmor ska klanka ner på nya sovrumstapeterna. Försök att fokusera på lösningar i stället för att bli paralyserad över problem som skulle kunna dyka upp.

Experten: "Att tänka negativt är något vi tyvärr bär med oss sedan urminnes tider, hjärnan har lättare att skapa den sortens tankar i stället för positiva. Vi blir uppmärksamma och hjärnan signalerar fara. Negativa tankar, eller orostankar som man också kan kalla dem, är något som många bär med sig till sänggåendet och de kan skapa sömnproblem."

Tips: Våga utmana dina negativa tankar. Finns det alternativ? Vad är det värsta som kan hända? Dessa frågor är bra att ställa för att utmana sina negativa tankar.

4. Bli kroppsmedveten Slappna av! Kroppen är en bra värdemätare över ditt psykiska mående. Huvudvärk och spända axlar återspeglar dina känslor och tankar. För att förebygga mental stress bör du vara medveten om hur din kropp mår. Slappna av i axlar, käke och nacke och sätt upp positiva mentala bilder. Du kommer att känna skillnaden!

Experten: "Att bli kroppsmedveten är mycket bra, kroppen är bra på att tala om när något är i obalans. Vid en långvarig stress blir stressnivån mer som vårt normala tillstånd. Vi får svårt att tolka signalerna som kroppen sänder till oss."

5. En sak i taget När vi upplever ett totalt kaos runtomkring oss är det lätt att glömma bort att göra en sak i sänder. Börja med att rensa skrivbordet till exempel. Det känns genast som att arbetsmiljön då blir lite mer rofylld. Experten: "Detta är en vanlig faktor. Ju mer stress, desto sämre minne och vi börjar dubbelkolla oss själva vilket ger sämre tålamod. Det är märkligt egentligen hur mycket energi vi lägger ner på att skjuta uppgifter framför oss, i stället för att göra saker direkt."

6. Lås upp nacken När vi är stressade är det lätt att vi skjuter fram hakan, till exempel när vi kör bil eller sitter vid datorn. Om inte huvudet är i linje med ryggraden ökar pressen på nackmuskulaturen, eftersom huvudet är så tungt. Prova att sätta dig rak i ryggen, på en pall mot en vägg, så att rygg och huvud trycks mot väggen. Pressa tungans undersida mot gommen och dra sakta hakan mot bröstet, bara med hjälp av musklerna på baksidan av nacken.

7. Hitta triggern! För mycket att göra? Försök att identifiera det som stressar dig mest. Kanske är det ett jobbigt samtal du måste ringa eller en hög räkningar som måste betalas? Ta tag i det på en gång. Efteråt kommer lugnet och du kan fokusera igen.

Experten: "Den här situationen är det många som hamnar i. En trigger är något som sätter kroppen i stress innan vi hinner bli medvetna om det. Det sker oerhört snabbt och utspelar sig i vår känslodel i hjärnan, amygdala. Där finns våra känslominnen, som ilska, rädsla, glädje och sorg. Detta för att kunna ställa in kroppen när vi känner hot och överlevnadsinstinkt. Den fungerar likadant nu som för 100 000 år sedan. Skillnaden i dag är att vår fiende kan vara skyhöga räkningar, otydliga chefer och orättvisor mot förr i tiden då det kanske handlade om sabeltandade tigrar, björnar och giftormar".

8. Andas rätt och få ner pulsen! När du andas rätt kan du få ner både stresshormonerna och pulsen. Prova att låta andningen växla. Lätta på åtsittande kläder. Sitt eller ligg bekvämt med rak rygg. Växla mellan normal andning och att dra djupa andetag. Andas ut långsamt. Andas normalt och lägg samtidigt märke till hur magen utvidgar sig och drar ihop sig i takt med andningsrytmen. När du känner att andningen är lugn säger du till dig själv vid inandning: "jag är" och vid utandning: "avslappnad". Experten: "Vid stress har vi en mycket ytlig och snabb andning. Vi kan känna oss andfådda när vi pratar och luften tar slut innan meningen. Bröstet rör sig när vi andas men inte diafragman."

9. Acceptera osäkerhet Det dyker titt som tätt upp situationer där du känner dig maktlös. Du kanske hamnar i en jättelång bilkö på väg till utvecklingssamtalet i skolan, till exempel. Vid sådana tillfällen kan du försöka att bli medveten om vad du inte kan förändra. Acceptera att det inte finns någon skuld och skam i att göra det. Genom att tänka så kan du återfå lugnet.

Experten: "Vi hamnar lätt i tankefällor som kan ställa till det, så acceptans är en mycket bra teknik att använda. Tankefällor är felaktiga slutsatser, som i överdriven form blir till problem. Vi skapar en massa olika bilder inom oss som blir till hinder och kan göra oss väldigt stressade. Att acceptera situationer vi inte har kontroll över får oss lugna".

10. Lilla husmors- tipset! Kombinationen varm mjölk och banan har en lugnande effekt på oss. I mjölk finns aminosyran tryptofan, som är förstadiet till signalsubstansen serotonin. Genom att äta en banan till mjölken tar kroppen upp det bättre. Serotonin är viktigt för vårt psykiska välmående - rubbas balansen kan man känna sig nedstämd. Vid depression har man ofta brist på serotonin.

Hoppas du lärt dig något nytt och att Julen blir fridefull :)

Sammanfattningsvis har vi täckt det Dr Goodman menar att vi ska göra:

1. Näring (Som  tex. ProVital-K2)

2. Motion​

3.​ Sömn

4. Stresshantering​

Kramar till DIG :) !

Niclas

PS. Jag har hemma ProVital-K2 och testa detta för din skull och gå mot en bättre hälsa, perfekt julklapp till dig.​

niclas@mryeah.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.